Osztrák erőlködés - 2.
Farid Hafez cikke után azt hihettük, ennél rosszabb már nem jöhet. De jött, még pedig Albert Rohan személyében.
2017. augusztus 17. 11:12
Kapcsolódó cikkeink
> Osztrák erőlködés

Tovább is van, mondjam még?

Ez a cikk sajnos nem az ismert gyerekverset készül felidézni, hanem az osztrák média szokásos ármánykodását állítja célkeresztbe.

Farid Hafez osztrák-muszlim politológus múlt heti állítását, miszerint Orbán Viktor és a magyar kormány antiszemita, további hazugság, elferdítés, alaptalan vádaskodás követte. Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az utóbbi időben szinte minden napra jutott egy hazánkat lejárató cikk az osztrák sajtóban, ahelyett, hogy arról értesítenék időben a lakosságot, hogy mennyi bűnügy, nemi erőszak történik Bécsben, mennyire nem ajánlatos már késő este nőnek egyedül sétálni az utcán, vagy hogy a kancellár egyik főtanácsadóját, Tal Silbersteint Izraelben letartóztatták pénzmosás miatt.  De ez nem vetne jó fényt sem az osztrák baloldalra, sem a Zöldekre. Így kerülünk mindig mi, magyarok a terítékre. Ha van rajtunk sapka, ha nincs!

Orbán Viktor jelenleg egy bizarr antiszemita kampányt folytat: eszerint a zsidó és milliárdos Soros György muszlimizálni akarja Európát. – ezt Hans Rauscher írta a hétvégén a liberális Der Standardban.

Ha az ember jártas az osztrák médiában, ezen meg sem lepődik, hiszen számunkra úgy tűnik, Rauscher úr azért kapja a fizetését, hogy bennünket gyalázzon. Képtelen úgy kommentárt írni, hogy Magyarországgal kapcsolatban ne használja valamilyen összefüggésben a következő szavakat, kifejezéseket: nacionalista, fasiszta, antiszemita, jobboldali populista, demokrácia megtiprása, jogállamiság felszámolása, autoriter kormányzás. De mit várunk tőle? Madarat tolláról, embert barátjáról lehet felismerni. Rauscher köztudottan jó kapcsolatot ápol Paul Lendvaival. Lendvai „Orbán Magyarországa” című könyvének bemutatóján nemegyszer volt újságíró kollegája a moderátor.

Rauscher vakon hisz annak a Lendvainak, aki együttműködött a Kádár-diktatúrával és akinek az Ausztriába érkezésének körülményei is vitatottak. Az osztrák kolumnista valóban azt gondolja, hogy amit a magyar származású publicista leír, amit mond, az igaz, az tévedhetetlen? Sajnálatos, hogy Rauscher csak véleménycikkeket ír a Der Standardban, és nem oknyomozó riporter. Szívesen figyelmébe ajánlanánk Paul Lendvai kettős életének nyilvánosságra hozatalát, amelyről bécsi körökben egyre több szó esik. Arról bezzeg még említést sem tesz! Így maradnak kedvenc témái: Orbán, a zsarnok, a Puszta-Putyin, aki bebetonozza a hatalmát és bántja a jó öreg Sorost, aki csak segített nekünk, támogatott, taníttatott bennünket, enni adott és talpra állította az országunkat a rendszerváltozás után. 

Rauscher és a Der Standard teszik a dolgukat, megfelelnek az „előírásoknak”, ez nem annyira meglepő. A konzervatív Die Presse annál inkább. Ők kiknek akarnak megfelelni? Farid Hafez cikke után azt hihettük, ennél rosszabb már nem jöhet. De jött, még pedig Albert Rohan személyében, aki „kitűnő kommentárnak” nevezte a muszlim politológus fejtegetését. Rohan a Soros György által támogatott Riporterek Határok Nélkül újságíró szervezet sajtószabadság-díját odaítélő zsűrijének a szóvivője.  Így talán érthető, miért védi az amerikai milliomost, de az már nem érthető, hogy miért nem emelte fel szavát Hafez csúsztatásai miatt. Vagy ha nem akarta megszégyeníteni, akkor miért nevezte kitűnőnek az írását?

Ezen gondolkodjunk el egy kicsit! Minden évben kiadnak egy díjat a bátor újságíróknak, a „sajtószabadság éllovasainak”… De kik a bátrak? Mi az, hogy sajtószabadság? Majd Rohan (is) minden évben eldönti!

Ám a hazugságért mi jár? Azt ki leplezi le? Azért díjat nem adnak?

Hát, nem. Albert Rohan zsűrije ilyet nem oszt ki. Nem éri meg. Az nekik lenne fájdalmas.

Sáfrán B. László

gondola
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó