Amelyik párt nem jut be jövőre, annak vége lehet
Bármit is mond a volt miniszterelnök, továbbra is központi téma lesz a személye ellenzéki oldalon.
Utoljára frissítve: 2017. augusztus 24. 10:06
2017. augusztus 23. 23:33

Izgalmas részletek derültek ki a baloldali össze(nem)fogás életéből: egyes hírek szerint Gyurcsány Ferenc helyett felesége, Dobrev Klára indulhat egy közös ellenzéki listán. Aminek talán már nem Botka László lesz a vezetője, ugyanis más hírek szerint a szocialista pártban legutóbb Hiller István ment neki a baloldali miniszterelnök-jelöltnek, annak eredménytelensége miatt. A legújabb fejleményekkel kapcsolatban a Nézőpont Intézet ügyvezetője megjegyezte a szerdai Ma Estében: biztos abban, hogy bármit is mond a volt miniszterelnök, továbbra is központi téma lesz a személye ellenzéki oldalon.

Teljes összecsúszást és zavarodottságot lát a baloldali ellenzék háza táján Fodor Csaba, aki úgy véli, hogy nagyjából a 2014-es választások előtti történések megismétlődést láthatják a választók.

Szerinte annak hátterében, hogy újra és újra a volt kormányfő kerül a hírek fókuszába, valójában Gyurcsány Ferenc ambíciója áll, mivel ő maga szeretne folyamatosan középpontban maradni – jegyezte meg.

Fodor Csaba szerint egyébként átlagosan az ellenzéki szimpatizánsok fele nem hiszi, hogy pártja képes lesz a kormányváltásra, ami kudarc a baloldalra nézve.

Az MSZP kapcsán elmondta: Botka László nevéhez eddig sikertelen koalíciókötés, adóemeléssel járó választási program, valamint a még mindig hiányzó egymillió új választópolgár kötődik, ez pedig egyértelmű holtpontot hozott létre Botka pozíciójában. Hozzátette: a baloldal számára az egyetlen rendezőelv a túlélésé lehet.

Ki marad a végén?

A túlélés itt az jelentheti, hogy a pártok legalább a 2014-es választási szintet érjék el jövőre, ez az ellenzék számára a tét a 2018-as választásokon, aki ugyanis kiesik a Parlamentből jövőre, annak véget érhet a politikai karrierje – emelte ki a jelentőségét a jövő évi választásoknak ellenzéki szempontból.

Fodor Csaba szerint emiatt agresszívabb, és brutálisabb kampány lehet ellenzéki oldalon.

Botka maradásának vagy nem maradásának a kérdését egyelőre nehéz kiszámítani Fodor Csaba szerint, de úgy véli, a szocialisták látva a leszálló ágban lévő szegedi polgármester teljesítményét, könnyen „vészforgatókönyvet” léptethetnek életbe a veszteségek tompítása érdekében.

Egy esetleges Jobbik-baloldali kooperációról szólva elmondta: minden forgatókönyv elképzelhető, de kevésbé valószínű, hogy protest hangulat híján működőképes lenne ez a taktika egy országos választás során.

hirado.hu - M1 - Ma Este
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó