Norvég- és Soros-pénzből kampányol az eDemokrácia
Egy liberális újságíró és a CEU docense alapította az eDemokrácia Műhelyt, amely a Soros Györgytől, valamint a Norvég Alapból származó pénzekkel indított sajátos kormányellenes hadjáratot. A társaságot korábban közvetlenül is támogatta a tőzsdespekuláns magyarországi alapítványa.
2017. augusztus 25. 09:46

Soros Györgyhöz vezetnek a szálak, ha arra a kérdésre keressük a választ, miből finanszírozza Nyomtass te is! című kampányát az eDemokrácia Műhely.
A szervezet és a nemzetközi tőzsdespekuláns kapcsolata már az alapítók személyében tetten érhető: az alapítványt L. László János egykori liberális újságíró, a Demszky-éra Budapest Portáljának felelős szerkesztője és Sükösd Miklós, a milliárdos Közép-európai Egyetemének (CEU) docense hozta létre az ezredforduló környékén. Sükösd 2004-ben támogatta a baloldal kettős állampolgárság ellen indított kampányát, és tőle származik a megállapítás, hogy a „magyar közélet egészének felelőssége, hogy a Fideszt és a MIÉP-et elszigetelje”.

A társaság több alkalommal kapott pénzt Soros alapítványától, újabban pedig egy olyan hálózat szponzorálja, amelynek hátterében ugyancsak a tőzsdespekuláns alakja sejlik fel. Az eDemokrácia pénzei jellemzően két forrásra vezethetők vissza: Soros Nyílt Társadalom Intézetére (OSF) és a Norvég Alapra, miközben közvetlenül az Ökotárs és az Autonómia Alapítvány, a norvég kormány, valamint a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (Demnet) tűnik fel finanszírozóként a nyíltan ellenzéki szerepet vállaló műhely pénzügyi beszámolóiban. Az Autonómia, a Demnet és az Ökotárs egyaránt élvezi az OSF támogatását.

 

Kézről kézre adják majd a „valódi híreket” Fotó: (képünk illusztráció)

Az előbbi például néhány év alatt több mint 200 millió forintot kapott Soros New York-i székhelyű alapítványától. Ugyanez a helyzet a Norvég Alappal is, amely az említett szervezetek közül valamennyit támogatja. Az Ökotárs pedig az eDemokrácia mellett a Demnetnek nyújtott támogatást az utóbbi években. A hálózat tehát meglehetősen szövevényes, de nem visszafejthetetlen, és elmondható róla, hogy számottevő mennyiségű Soros-pénz áramlik keresztül rajta.

Soros György feltűnése az eDemokrácia Nyomtass te is! kampánya mögött cseppet sem meglepő, hiszen a rendszerváltozás óta szinte valamennyi választást igyekezett befolyásolni annak érdekében, hogy a balliberális pártoknak lejtsen a pálya. A Norvég Alapot ugyanakkor hivatalosan arra hozták létre, hogy ezzel segítsék az Európai Gazdasági Térség országaiban a gazdasági és társadalmi különbségek csökkentését. A politikai agitáció, amelyet többek között az eDemokrácián keresztül támogatnak, aligha járul hozzá ehhez.

Újraélesztett Szamizdat

– A „másold magad” mozgalom komolysága önmagában megkérdőjelezhető a nyomtatott média visszaszorulásámak időszakában, ám nemzetközileg fújható vele a diktatúralufi: lám, Magyarországon vissza kellett térni a trockiji útra, mert ez a csúnya hatalom már semmit nem enged – így kommentálta a Magyar Idők megkeresésére Zárug Péter Farkas politológus az eDemokrácia Nyomtass te is! kezdeményezését, amelynek lényege, hogy az ellenzéki média fontos híreit kinyomtatva és sokszorosítva segítenék a kormány megbuktatását.

Boros Bánk Levente politológus szerint a kezdeményezés beleillik a Soros-közeli szervezetek által őszre meghirdetett polgári engedetlenségi, zavarkeltő mozgalmak fémjelezte sorba. – A balliberális sajtótermékek másodközlése is arra tett kísérlet, hogy a politikát a hagyományos színtereiből az utcára vigyék – mondta.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó