A Videoton-futballriadó
Szakadék felé cselezte magát a magyar labdarúgás. A külföldi edzők megvásárlása teljes kudarcba lökte futballunkat.
2017. augusztus 25. 17:44

Hatalmas pénzt adunk idegen trénereknek, és ők a magyar szakembereknél is jelentősebb gyengébb teljesítményért zsebelik be az összeget.

A Videoton csúfos veresége riadójelzést küldött.

Annak idején az idősebb Knézy Jenő amiatt szomorkodott, hogy futballcsapataink már decemberben kiestek a nemzetközi kupákból, a következő évet egyik magyar klub sem érte meg a rangos porondon. Az utóbbi években már a nyáron elvéreznek, a szeptembert sem érik meg.

A külföldi edzők leszerepeltek.

Monománozás – nagyjából ez a szó jellemzi a magyar labdarúgást esztendők óta. Klubjaink önmagukat és egymást szórakoztatják üres lelátók előtt. Ehhez hatalmas fizetéssel külföldi monománozókat bérelnek fel a klubok, ők jól elvannak. bezsebelik a summát.

És megszégyenítik a magyar labdarúgást.

Egyvalamit nagyon jól csinálnak a külföldi edzők. Tenyérbe mászó magabiztossággal nyilatkoznak, bármilyen végeredményt ért el csapatuk a pályán. A vereségeket is határtalan önbizalommal tudják kommentálni. Ha itthon megvernek egy alsóházi csapatot, gőgjük határtalanra duzzad.

Ezt érdemes tőlük megtanulni.

A futballban – de a többi, hivatásosan űzött sportban is – az önteltség szinte kötelező. A pöffeszkedés a közönség egy részét majdhogynem vonzza a következő mérkőzésre: ez a felfuvalkodott paprikajancsi a következő meccsen bizonnyal jobb csapatot küld a pályára.

Ezt reméli a futballrajongó – egy ideig.

Magyarországon ez az idő rég letelt, az üres lelátók egyértelműen jelzik, hogy az egyszer volt közönséget már nem érdekli az az erőlködés, amit a magyarországi futballisták a pályán bemutatnak. A magyar klubok ugyanis az afrikai és brazil futballpiacon is gyengén vásárolnak.

A külföldi klubok jobb légiósokat szerződtetnek.

A megoldást a Magyar Labdarúgó Szövetségnek kellene megtalálnia, az MLSZ azonban gyakorlatilag alkalmatlannak bizonyult arra, hogy labdarúgásunkon a legkisebb mértékben is javítson. Bajnokságunk csapnivaló, válogatottunk leszerepelt.

Mennie kellene az MLSZ-vezérkarnak. De marad.

MLSZ-en kívüli megoldást kell keresnünk és találnunk, s ehhez hozzáértő és elszánt futballszakemberek kellenének. Csak remélni tudjuk, hogy vannak ilyenek, még akkor is, ha jelenleg kiszorított helyzetben tevékenykednek.

A gyakorlati teendő egyértelmű.

A lehető legrövidebb időn belül meg kell köszönni a külföldi edzik Magyarországon végzett „munkáját”, és el kell engedni őket. Magyar edzőket kell külföldről hazahívni, illetve az NB2-ből az NB1-be fölemelni: az agyonfizetett külföldiek teljesítményét csak felülmúlni lehet.

Meg kell adni a lehetőséget a magyar edzőknek is.

A külföldi edzők csúfosan leszerepeltek az utóbb bő évtizedben, menjenek Isten hírével. Szórakoztassanak más országokat tehetségtelenségükkel. Próbáljanak nyugati – vagy keleti – klubkasszákat megcsapolni azzal a nagy semmivel, amit nálunk produkáltak.

Teljesítményüket nem újságcikk kritizálja.

Hanem az a „teljesítmény”, amelyet a pályán nyújt csapatuk. A futballban csak az számít, ami a pályán történik, sok tízezer ember szeme és a tévékamerák előtt. Azt nem kell megmagyarázni utóbb mikrofon előtt, vagy stúdió karosszékében ülve.

Menjenek a külföldi trénerek.

Sajnos, van olyan tréner, akinek gigantikus bánatpénzt foglaltak a szerződésébe. Ezért évek óta nem tud tőle megszabadulni a népszerű klub. A csapat a külföldi megmérettetések legelején elbukik, ezt történik esztendők óta, de az edző kirobbanthatatlan.

Óvatosabban kell a szerződéseket kötni – ez is egy szakma.

Amit tenni lehet: széles körben elfogadott nézetté kell emelni, hogy a külföldi edzők távozzanak a magyar labdarúgásból. Azért mégpedig, mert teljesítményük egyenlő a nullával. A magyar edzőknek kell lehetőséget adni: a nagy semminél ők többet érnének el.

A magyar közönség futballsikereket érdemel.

Kovács G. Tibor
megmondó
„Tűzzel, vassal, golyószóróval és börtönnel” – így kell harcolni a „klerikális reakció” ellen. Ezt maga Kádár János fogalmazta meg egy pártgyűlésen.
 • Mindhalálig Őszöd
  Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
 • Olaszliszka, Badacsony – ne legyen harmadik
  Megnevezni sem tudjuk a veszélyt: vagy nincsenek szavak, vagy volnának szavak, de azokat nem szabad használni, mert tiltja a PC.
 • Csatlakozás a hősökhöz
  Tényleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, de még mennyire. És azok a hazafiak, a hősök, akik ezt ki merik mondani.
 • Szépséges szerelmetes Judith
  Nagyot alkottál, világpolitikai tényező lettél, és büszke is vagy rá.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI