Szeptember 6-tól HERBSTGOLD zenei és kulináris fesztivál
Új fesztivállal jelentezik szeptemberben – 2017. szeptember 6. és 16. – a kismartoni Esterházy-kastély. A fesztivál továbbra is fókuszál Haydn „papára”, ugyanakkor kortársainak és követőnek szerzeményei mellett jazz-, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál, kulináris élvezetekkel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva.
2017. augusztus 29. 18:21

A HERBSTGOLD Fesztivál középpontjában a forradalmi újítások állnak: Joseph Haydn zenei újításai a francia forradalom idejére estek, s ez utóbbi történelmi esemény Beethovent is foglalkoztatta és inspirálta. Ezzel szemben a szinte kortársuknak nevezhető Franz Schubert művei – elsősorban a Téli utazás című dalciklus – a restauráció utáni rezignációt, visszavonulást jelképezik.

A jazz és a balkáni, illetve roma zene is törésekből, ellentétekből él; stílusok váltják egymást vagy adják át helyüket valami újnak. A gasztronómia terén is beszélhetünk forradalomról, amikor valami igazán újat alkotnak és hoznak divatba.

A HERBSTGOLD fesztivál az érzékek harmóniájára törekszik a különböző műfajok forradalmi tapasztalatait kombinálva, s ezen cél elérését segítik a művészekkel és tudósokkal folytatott koncertek előtti beszélgetések, melyeknek célja, hogy a fellépő művészeket más oldalukról is megismerhesse a publikum.

Tudták-e, hogy az énekes Ian Bostridge például a történelemtudományok doktora és könyveket ír, François Leleux kitűnően ért a borokhoz, Rudolf Taschner matematikus pedig a zenei kompozíciókban is megtalálja a véletleneket.

Az esték nem érnek véget egy koncerttel, akinek kedve van, lazább hangulatban, egy pohár ital mellett folytathatja a Nightline-koncertekkel.

A fesztivál keretében az Esterházy rezidens zenekara a Haydn Filharmónia három koncertet is ad.

A nyitókoncerten szeptember 6-án Nicolas Altstaedt karmester-szólista közreműködésével Beethoven, Sosztakovics és Haydn művei csendülnek fel.

A Haydn Filharmónia második koncertjén, szeptember 10-én Haydn, Mozart és Schumann műveit játssza. A zenekart a zongoravirtuóz Alexander Lonquich irányítja.

Végezetül pedig szeptember 13-án a francia François Leleux oboaművész társaságában Haydn, Beethoven és Schubert műveit szólaltatják meg.

A Quartett von Kuijk és a bolgár ütőhangszeres Vassiléna Sérafimova szeptember 7-i koncertjének darabjai a bécsi klasszikától a kortárs zenéig ívelnek: Haydn, Mendelssohn és Janacek művei mellett, a francia Benjamin Attahir szerzeményének ősbemutatójának is szem- és fültanúja lehet az érdeklődő közönség.

Szeptember 8-án az ORF Radio-Symphonieorchester Wien a fesztivál vendége. Cornelius Meister karmester irányításával és a Berlini Filharmonikusok klarinétművésze, Andreas Ottensamer közreműködésével Hefti, Stamitz és Beethoven művei szólalnak meg a Haydn-teremben. Az est nem ér végett a klasszikus koncerttel, a kastéllyal szemközti Henrici étteremben 22.00 órától Bach, Scarlatti és Piazzola műveivel, Vassiléna Sérafimova közreműködésével, kötetlenebb hangulatban, egy jó pohár bor mellett folytatódik.

Szeptember 9-én a balkáni és roma zenéé a főszerep. A koncerten a macedón Nat Veliov trombitaművész és az Original Kocani Orkestar, a dél-francia Titi Robin gitárművész és a fenegyereknek számító, szerb Magnifico (Robert Pesut) koncertjét hallgathatjuk. A koncert után az este fellépőivel folytatódik az örömzenélés a kastélyparkban az Orangerie pálmaházban.

A HERBSTGOLD keretében megrendezendő Pan O’Gusto gasztronómiai fesztiválon, szeptember 9-én fenséges ételek és kitűnő borok készítői mutatják be és kóstoltatják termékeiket 12 órától 18 óráig. A Gault Millau védnöksége alatt osztrák, magyar és szlovén sztárséfek engednek bepillantást látványkonyháikba, ahol ínycsiklandó tradícionális ételeket és forradalmian új kreációikat készítik. Borászok vezetésével fedezhetjük fel a pannon régió festői fekvésű, változatos szőlőterületeit és az itt készülő borokat. Szeptember 10-én 11. órától brunch a kastélyparkban.

Szeptember 10-én még a brunch előtt kitűnő alkalom meghallgatni a Haydn Filharmónia és Alexander Lonquich koncertjét. Haydn és Schumann műve mellett Lonquich előadásában Mozart C-dúr zongoraversenyét hallhatjuk.

Ugyanaznap este 18 órai kezdettel François Leleux oboaművész és a Les Vents Français: Paul Meyer klarinét, Gilbert Audin, fagott, Radovan Vlatkovic, kürt, Eric Le Sage, zongora koncertje csendül fel. Műsoron Poulenc, Beethoven és Mozart művei.

François Leleux szeptember 13-án is színpadra lép, a Haydn Filharmóniával közös koncerten Haydn, Beethoven és Schubert műveit szólaltatják meg.

Különleges fénypontot jelent a fesztiválon a brit sztártenor, Ian Bostridge fellépése. Szeptember 12-én az Oberon Trióval ad koncertet, szeptember 14-én pedig Schubert Téli utazás című dalciklusát énekli Julius Drake zongorakíséretével.

Ez a koncert éjjel a Henrici-étteremben folytatódik, ahol az osztrák jazzénekesnő, Lia Pale és zenekara Schubert Téli utazás-ának kortárs variációjával lép színpadra.

Szeptember 15-én minden a jazzről szól, a kameruni a jazz legenda Manu Dibango és Soul Makossa Gang virtuóz előadását hallgathatjuk. Dibango a fúziós jazz egyik legjelesebb képviselője, sajátos stílusát a jazz – és a népszerű kameruni tánczene segítségével alakította ki.

A HERBSTGOLD fesztivál záróeseménye minden bizonnyal a programsorozat egyik csúcspontja lesz. Szeptember 16-án négy vonósnégyes – a francia Ensemble Quatuor Ebène, a Schumann Quartett, a Quartett plus 1 valamint a Phoen Saxophon Quartett – részvételével vonósnégyes-maratont rendeznek. A megszólaltatott dallamok megtöltik majd az egész Esterházy-kastélyt, a borospincéktől a hercegné szalonjáig. 16.00 és 22.00 óra között minden a mágikus négyes szám jegyében történik, többek között a Café Maskaronban szervezett családi és gyermekprogram is.

Pan’oGusto – kulináris fesztivál a Herbstgold keretében

Szeptember 9-én és 10-én kétnapos gasztrofesztivállal egészül ki a HERBSTGOLD elnevezésű zenei fesztivál. A Gault Millau védnöksége alatt a kismartoni Esterházy-kastély parkjában található üvegház, az Orangerie, először ad otthont a pannon régió sztárséfjeinek és borászainak.

Ausztriát két étterem képviseli a helyi specialitásokat kínáló standok mellett: a Fertő-tó Weideni kikötője mellett található a Szigeti házaspár tulajdonában lévő Zur Blaunen Gans, ahol Martin Kugler chef és csapata a pannon és mediterrán konyha ötvözetét valósítja meg ételeiben. A kismartoni Esterházy-kastéllyal szemben található Henrici Étteremben Jacqueline Pfeiffer és csapata prezentálja nap mint nap az osztrák konyha klasszikusai mellett a környék erdeinek és tavainak kincseit.

Szlovéniát három sztárséf képviseli. Miso Krojsl a maribori Rozmarin Étteremben a hagyományos szlovén konyha közkedvelt ételei mellett, mint pl. a Fuzi isztriai szarvasgombával vagy az almásrétes bőven jut hely a tenger gyümölcseinek valamint a környék erdeinek vad- és gomba kínálatából készült ételeknek és a bárányspecialitásoknak is.

A ljubljana történelmi központjában található Spajza Étteremből érkezik, Grega Kurni, akit az adriai ételek és a szlovén hagyományos konyha közötti ellentétek inspirálnak a konyhában. A ház specialitásai közé tartoznak a környék erdeiből származó gombákkal, vadhússal illetve a tenger gyümölcsivel tálalt saját készítésű tészta ételek.

A szintén ljubljanai Strelec étterem egyik része a középkori védőbástya belsejében található a terasz viszont a modern építészetet kézjegyeit is hordozza magán. Ez a kettősség jellemzi Igor Jagodic konyháját is, aki bár a középkori ételekre alapoz, de kreatívan újragondolva készíti el azokat.

Magyarországot az Olimpia Étterem chéfje, Garai Ádám és „padtársa” Kövesdi Márk, a Laci!Konyha! sous-chefje képviseli.

Az Orangerie előtt különböző foodtruck-ok várják a kiváncsi érdeklődőket. A Gugumuck bécsi éticsigamanufaktúra csigaspecialitásokat kínál, de ott lesz még a Meet Luv, a Bauer az Emődy és Henrici és Stelázsi streetfoodja is.

Mindhárom ország boraiból is széles választékot vonultat fel a fesztivál.

Jelen lesznek a Leithaberg DAC égisze alatt szerveződő borászatok: Heinrich, Hartl, Jagschitz, Kreiler, Liegenfeld, MAD, Mariell, Nehrer, Nittnaus A &H, Pasler Martin, Pasler Franz, Prieler, Raiprecht, Sommer, Tinhof Erwin, Wagntristl és Zehetbauer.

Az Esterházy Borászat, és a Selektion Vinotéka, Burgenland boraival. Magyarországot a Gilvesy Pincészet, a Vylyan, az Etyeki Kúrai Borgazdaság és a Vida Családi Borbirtok képviseli. Szlovénia kiállítói a P&F Puklaves &Friends, Vina Stekar valamint Dveri-Pax.


Jegyek online a www.herbstgold.at oldalon vagy a kismartoni Esterházyplatz 4. szám alatti Panevent jegyirodában a tickets@panevent.at mail cím alatt vásárólhatók.

 

esterhazy.at
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Hisztériakeltés: a balatoniakat támadja az MSZP
  A szabadstrandok után most a Balaton környezetéért aggódik a baloldal.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
MTI Hírfelhasználó