Mások szemével
A Magyar Demokrata Fórum az angolszász sajtó 1987-1990-es híradásaiban címmel újabb RETÖRKI kötet jelent meg a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum kiadásában. A könyv szerzője: Kávássy János Előd
2017. augusztus 30. 15:15

„Sok-sok oldallal, néhány évvel és egy új demokratikus renddel ”később” remélem, hogy az általam felvállalt, ”szelektálva, rész-egészeken keresztül” történő be-és megmutatás híven tükrözi azt, hogyan látta a nyugati angolszász sajtó a Magyar Demokrata Fórumot a mozgalomtól a párton át a kormányalakítás előtti utolsó pillanatokig.

A mások szemével való visszatekintés sajátossága, hogy nem egyszerűen a Fórumra, hanem a Magyar Népköztársaságra, majd a Magyar Köztársaságra, illetve abban/azzal együtt picit saját magunkra, valahai létezésünk külső kereteire is visszanézünk. Nem biztos, hogy objektívabban, de mindenképpen saját szubjektumunkon kívül.

E tanulmány kezdetén, bevallom, magam sem álltam kész azon időutazásra, amelybe az általam közreadott cikkek betűi, szavai, mondatai sodortak. Kádár, Aczél, Pozsgay, Grósz, Németh, Nyers és a többi MSZ(M)P-s politikus elsőre csak zavaró körülményt jelent, ha az ember Bírótól, Lezsáktól, Kiss Gy.-től, Csurkától, Antalltól vagy épp Jeszenszkytől akar idézni. Ám a Sátortól a Parlamentig tartó út valahai külső környezete nélkül valójában felfejthetetlen és megérthetetlen, az angol nyelvű híradásokban pedig önmagában valójában nem is létezik.” (Kávássy János Előd)

A kötetet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) adta ki és az Antológia Kiadó gondozásában, 2017-ban jelent meg Lakiteleken, melyet olvasásra szívesen ajánlunk.

gondola
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Amerika szeretete
  Donald Trump úgy fogalmazott néhány napja egy beszédében a hazafias nevelést sürgetve: „fiataljain­kat Amerika szeretetére kell tanítani”, és azt is bejelentette, hogy országos bizottságot hoz létre a patrióta oktatás elősegítésére.
 • Áder: fel kell készülni a Covidnál súlyosabb válságokra
  "Fel kell készülnünk arra, hogy ezt a válságot - hacsak gyökeresen nem változtatunk eddigi életmódunkon - újabb, és akár a Covidnál jóval súlyosabbak követhetik" - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök szerdán, az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésszakán elmondott, videón közvetített beszédében.
 • Operatív Törzs - Maszk nélküli utas: nem indulhat a busz
  Ha a tömegközlekedési járművön utazó nem tartja be a maszkviselés szabályait, a járművezető felszólítja erre, és ha ennek nem tesz eleget, a vezető nem indul tovább járművével, felszólíthatja a szabály megszegőjét, hogy szálljon le, illetve rendőri intézkedést is kezdeményezhet.
MTI Hírfelhasználó