Mások szemével
A Magyar Demokrata Fórum az angolszász sajtó 1987-1990-es híradásaiban címmel újabb RETÖRKI kötet jelent meg a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum kiadásában. A könyv szerzője: Kávássy János Előd
2017. augusztus 30. 15:15

„Sok-sok oldallal, néhány évvel és egy új demokratikus renddel ”később” remélem, hogy az általam felvállalt, ”szelektálva, rész-egészeken keresztül” történő be-és megmutatás híven tükrözi azt, hogyan látta a nyugati angolszász sajtó a Magyar Demokrata Fórumot a mozgalomtól a párton át a kormányalakítás előtti utolsó pillanatokig.

A mások szemével való visszatekintés sajátossága, hogy nem egyszerűen a Fórumra, hanem a Magyar Népköztársaságra, majd a Magyar Köztársaságra, illetve abban/azzal együtt picit saját magunkra, valahai létezésünk külső kereteire is visszanézünk. Nem biztos, hogy objektívabban, de mindenképpen saját szubjektumunkon kívül.

E tanulmány kezdetén, bevallom, magam sem álltam kész azon időutazásra, amelybe az általam közreadott cikkek betűi, szavai, mondatai sodortak. Kádár, Aczél, Pozsgay, Grósz, Németh, Nyers és a többi MSZ(M)P-s politikus elsőre csak zavaró körülményt jelent, ha az ember Bírótól, Lezsáktól, Kiss Gy.-től, Csurkától, Antalltól vagy épp Jeszenszkytől akar idézni. Ám a Sátortól a Parlamentig tartó út valahai külső környezete nélkül valójában felfejthetetlen és megérthetetlen, az angol nyelvű híradásokban pedig önmagában valójában nem is létezik.” (Kávássy János Előd)

A kötetet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) adta ki és az Antológia Kiadó gondozásában, 2017-ban jelent meg Lakiteleken, melyet olvasásra szívesen ajánlunk.

gondola
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó