Orbán: Európa a huszonnegyedik órában van
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) alapításának 650. évfordulója alkalmából tartott ünnepi tanévnyitón Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: az egyetem születésnapja az idei évtől a magyar felsőoktatás napja is. A kormányfő arról is beszélt, hogy jövőre már – „ahogy egy európai középállamhoz méltó” – 552 milliárd forinttal többet fordít a kabinet oktatásra, mint 2010-ben.
Utoljára frissítve: 2017. szeptember 1. 13:58
2017. szeptember 1. 13:14

„A Pécsi Tudományegyetem születésnapja az idei évtől a magyar felsőoktatás napja is. Ahogy illik, itt is van minden szervezet képviselője, ami az ünnepelt születéséhez vagy 1923-as újjászületéséhez hozzájárul. A PTE krónikája egy valódi magyar történet, a mi sorsunk pedig úgy íratott meg, hogy az első alapítást történelmünk megszakítottsága miatt időről időre újralapítások kövessék” – jelentette ki Orbán Viktor az ünnepségen.

Pécs városa a magyar tudományos élet erőcentruma – tette hozzá. Mint mondta, sokszínűségével arról tanúskodik, hogy kultúránk, tudományos gondolkodásunk egyedülálló ötvözet.

 

Soha nem jutott még annyi gyermek ingyenes tankönyvhöz és étkezéshez, mint idén fog – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Pécsen, kijelentve: a családok és az iskolák az elmúlt évek nagy nyertesei.

A magyar felsőoktatás napján a pécsi egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a kormányfő arról is beszélt, hogy jövőre már – “ahogy egy európai középállamhoz méltó” – 552 milliárd forinttal többet fordít a kabinet oktatásra, mint 2010-ben.

Hozzátette: a kormány új iskolafejlesztési programot indított, amellyel több mint félezer intézményben kezdődik fejlesztés.
Az idei felsőoktatási tanévben országszerte több mint 250 ezer hallgató vesz majd részt – mondta Orbán Viktor, aki korunk legégetőbb kérdésének nevezte a magyar fiatalok jövőjét.

Hangsúlyozta: amilyen jövőt választanak a diákok maguknak, az lesz Magyarország és Európa jövője is.

A “mi kommunizmusból kitörni igyekvő nemzedékünk” megalkuvás nélkül törekedett a szabadságra, a nemzeti függetlenségre és Európa újraegyesítésére – mondta, kiemelve, hogy mára nagyot fordult a világ, ezért a jelen diákjainak új utakat kell keresniük.

Európa a huszonnegyedik órában van

“Ha engedjük”, hogy Európa lelki, gazdasági, politikai, katonai ereje csökkenjen, ha folytatódik a demográfiai hanyatlás, és fokozódik a migrációs nyomás, akkor Európa el fog tűnni – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint ha ez megtörténik, akkor a mai fiatalok egy másik, “ma még ismeretlen világban” fognak élni.
Európa a huszonnegyedik órában van – jelentette ki Orbán Viktor, majd hozzátette: megjelentek azon szellemi-politikai irányzatok és vezetők, akiknek “új próféciája” szerint “már felesleges ellenállni”.
A miniszterelnök ezzel szemben leszögezte: a magyar jövőt azok a bátor fiatalok jelentik, akik mernek az árral szemben evezni, a családot, a közösséget és a nemzetet választják a multikulturalizmussal és “a mindent egynemű masszába gyúró politikai irányzatokkal” szemben.
Orbán Viktor szavai szerint a kontinens jövőjét pedig azon közép-európai országok jelentik, amelyek “nem lettek se németté, se törökké, és akiket még a mindent elnyelni akaró szovjet bendő sem tudott megemészteni”.

A pécsi egyetem ennek a közép-európai szellemiségnek a hordozója – jegyezte meg a miniszterelnök, aki utalt rá: az universitas megalapításának feltétele volt, hogy az akkori helyi és országos vezetés, illetve Európa szellemi-lelki vezetője egy irányba húzza a szekeret – vélekedett.

Szilárd erkölcsi tudás

A Pécsi Tudományegyetemnek (PTE) a Modern városok program keretében történő 24 milliárd forintos fejlesztésére is kitérve azt mondta: a több mint 20 ezer hallgatóval, mintegy 1500 fős oktatói gárdával és mintegy 56 milliárd forintos költségvetéssel rendelkező egyetem megfelel a felsőoktatással szemben támasztott azon elvárásnak, hogy a használható tudás mellett szilárd erkölcsi alapállást és önálló világlátást adjon a hallgatóknak.

Mint felidézte, januárban a felsőoktatási dolgozók béremelése a második ütemhez ért, és jövőre is lesz folytatás, ami 2016 és 2018 között összesen 27 százalékos emelést jelent; 2020-ra pedig a jelenleginél húszezerrel több kutatót terveznek képezni.

A miniszterelnök beszéde zárásaként arra biztatta a felsőoktatási intézmények dolgozóit, hogy neveljenek fel egy bátor, felkészült és magyar nemzedéket (…), “amely elég erős ahhoz, hogy hozzá illő és múltjához méltó jövőt válasszon és építsen”.

A PTE meghatározó az országon kívül is

Bódis József, a PTE rektora tanévnyitó beszédében hangsúlyozta: a minőség igénye mindig ott volt az egyetem világában, ami változott, az az információ mennyisége és átadásának módszertana.

A felsőoktatás megújításánál a minőséget kell szem előtt tartani, és be kell fektetni a módszertanba, a humán erőforrásba – tette hozzá.

Hiszünk a tudományban, az oktatásban, a képzésben, enélkül nem lenne társadalmi fejlődés – mutatott rá.

A PTE 20 ezer hallgatójával, köztük 4 ezer külföldivel, tíz karával, a Szentágothai kutatóközponttal, klinikai központjával a felsőoktatási térség meghatározó szereplője az országon kívül is – szögezte le. A PTE jövőjét a Modern városok program keretében elfogadott fejlesztési terv határozza meg, amelyhez a kormány 24 milliárd forint támogatást adott. Nincs más lehetőség, mint ezt a programot maradéktalanul végrehajtani – jelentette ki.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere köszöntőjében méltatta az egyetem és a város közti hatékony együttműködést. Azt mondta: a PTE jelentős fejlesztés előtt áll, és Pécs az egyetlen város, ahol az egyetem önállóan kapott forrást a Modern városok programban.

Az évforduló alkalmából üdvözölte a pécsi egyetemet Ferenc pápa, akinek szavait Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius tolmácsolta. A római katolikus egyház feje arra biztatta a pécsieket: tekintsék jó alkalomnak az évfordulót a hit és az értelem között folyó párbeszéd erősítésére.

A magyar felsőoktatás napján a PTE díszdoktorrá avatta Buzsáki György agykutatót, aki 2011-ben a szakma Nobel-díjának számító Agy díjban részesült.

Az egyetem Nagy Lajos Király Díját az universitas alapításában játszott szerepéért a magyar katolikus egyház pécsi püspöksége nevében Udvardy György megyés püspök vette át.

2017-től szeptember elseje a magyar felsőoktatás napja. 2016. március 30-án az Országgyűlés a magyar felsőoktatás napjává, a pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánította szeptember 1-jét a pécsi egyetem – mint első magyar egyetem – alapításának 650 évfordulója alkalmából, a Pécsi Tudományegyetem felsőoktatásban betöltött nélkülözhetetlen szerepe iránti tiszteletből. 2017. szeptember 1. napjától kezdve ünnepeljük.

 

Udvardy György pécsi püspök beszél, miután átvette a Nagy Lajos Kiráy Díjat a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulóján rendezett ünnepségen a Kodály Központban a magyar felsőoktatás napján, 2017. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius felolvassa Ferenc pápa üzenetét a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulóján. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora (b) díszdoktorrá avatja Buzsáki György agykutatót a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulóján rendezett ünnepségen a Kodály Központban a magyar felsőoktatás napján, 2017. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Pécs nincs jó költségvetési helyzetben, de lehet ránk számítani – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Pécsett, a Kodály Központban megrendezett jubileumi egyetemi program kezdete előtt. “A város nincs jó költségvetési helyzetben, ezt meg kell oldani; ennek van egy tudása, hogy hogyan kell csinálni. Aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is” – szögezte le a miniszterelnök, aki ugyanakkor hangsúlyozta: a kormányra lehet számítani és “mi a pécsi emberek mögött fogunk állni”.

hirado.hu - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó