A magyar emberek biztonsága nem pénzkérdés
A magyar emberek biztonságát, szabadságát meg kell védeni, és ez nem pénzkérdés – mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2017. szeptember 4. 21:40

A testület korábban a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbításával összefüggő miniszteri beszámolóról tárgyalt. A politikus felidézte: Magyarország eddig 800 millió eurót költött a védekezésre.

A kormány elkötelezett az ország megvédésében, a schengeni egyezmény betartásában, valamint abban, hogy megvédje Európát a migrációtól, és ebben a Fidesz támogatja a kabinetet – jelentette ki Kósa Lajos. Hozzátette: a baloldal viszont folyamatosan mindenféle akadályokat és kifogásokat támaszt a migrációs válsághelyzet elrendelésével, kiterjesztésével kapcsolatban, miközben az Európára nehezedő nyomás cseppet sem csökkent.

Románia felől ugrásszerűen nőtt a belépéssel kísérletezők száma, ami figyelmeztetést arra, hogy „nem csökkenhet az éberségünk” – mondta Kósa Lajos. Azzal összefüggésben, hogy a bizottság ülésén vita alakult ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet egész országra való érvényességéről, a politikus azt mondta: ez teszi lehetővé például, hogy adott esetben a déli határ védelmére rendeljenek ki salgótarjáni rendőrautót is.

Az intézkedés országos volta ugyanis lehetővé teszi, hogy a rendőrség és a honvédség az összes erőforrását felhasználhassa – tette hozzá.

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt héten jelentette be, a kormány a belügyminiszter javaslatára úgy döntött, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet fél évvel, 2018. március 7-éig meghosszabbítja. Pintér Sándor belügyminiszter két hete tett javaslatot a kabinetnek a szeptember 7-én lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására.

Gréczy Zsolt nem mond igazat

Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e információja leendő utcai zavargásokról, Kósa Lajos Gulyás Márton aktivistának arra a kijelentésére utalt, amely polgári engedetlenséget helyezett kilátásba arra az esetre, ha a választási rendszert a parlament nem változtatja meg.

Kósa Lajos azt mondta: ők is a sajtóból értesültek arról, „hogy valaki előre bejelenti, hogyha valami képtelenség nem teljesül, akkor majd zavargásokat, meg tömeges meg országos polgári ellenállást tervez, és ennek kapcsán már láttuk, hogy rongálások, brutális cselekmények, közvagyonrongálások már bekövetkeztek”.

A politikus felidézte: tavasszal többször is kifejtették, nem tartják helyesnek, hogy az országgyűlési választást megelőző teljes ülésszakon egy teljesen új választási törvényt alkosson a parlament, „ez a demokráciában minimum illetlenség”. Hozzátette: a Fidesz sem tett így, jóval korábban fogadta el a hatályos szabályozást, amely a német mintát követi.

Arra a kérdésre, hogy a Demokratikus Koalíció szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a Fidesz állt a 2006-os zavargások mögött, Kósa Lajos azt mondta: Gréczy Zsolt nem mond igazat, az erőszakot mindenki elítélte, ahogy a Gyurcsány-kormány idején elkövetett rendőri erőszakot is.

Azzal összefüggésben, hogy az LMP bejelentette: árnyékbizottságot állítanak fel a rendészeti szervek ellenőrzésére, Kósa Lajos azt mondta, ha ebben a ciklusban eljöttek volna egyetlen egy bizottsági ülésre is, az segített volna a tájékozódásukban, ám nem emlékszik rá, hogy ilyen történt volna.

Véleménye szerint a kezdeményezés már a választási kampány része. Egy másik kérdésre, miszerint az ellenzéki párt többek között a kormánypárti provokáció megakadályozását is célozza a bizottság felállításával, Kósa Lajos azt mondta: pártja nem készül semmilyen provokációra, de azt könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy a korábbi kampányok példái alapján a választási kampányban lesz provokáció.

MTI