Sztrájk a Tescónál - viharokkal
A Tesco áruházaknak 10 százaléka zárt be a pénteken délután 16 órakor kezdődött sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában tapasztalható valamilyen fennakadás - közölte az áruházlánc pénteken az MTI-vel.
2017. szeptember 8. 21:30
A tájékoztatás szerint bezárt a bicskei, a kazincbarcikai, az ózdi, a paksi, a hatvani, a tapolcai és a miskolci hipermarket, Budapesten négy, Győrben kilenc, Debrecenben egy kisboltot csuktak be a munkabeszüntetés miatt.
 
A Tesco cáfolta a budapesti Fogarasi úti Tesco bezárásáról megjelent híreket. A Fogarasi úti áruház több mint egy tucat kasszával szolgálja ki a vásárlókat - írják közleményükben.
 
A Tesco a közleményben visszautasítja, hogy az egyik áruházában a vezető nem engedi sztrájkolni a dolgozókat, a munkaadó tiszteletben tartja a szakszervezetek jogát.
 
Ugyancsak cáfolták azt a sajtóértesülést, hogy a Tesco magyarországi boltjainak bezárását tervezné.
 
Magyarországon a Tesco a legnagyobb kiskereskedelmi cég. A Trade magazin felmérése szerint tavalyi teljesítménye alapján a Tesco Global Áruházak Zrt. áll az FMCG (fast-moving consumer goods), a gyorsan forgó fogyasztási cikkek piacának toplistája élén, közel 790 milliárd forintos becsült bruttó forgalommal.
 
Azonnali jogi segítség a sztrájkolóknak

18 órakor Pakson is bezárt a Tesco áruház.

A herceghalmi logisztikai központban a targoncások, adminisztrátorok, árukiadók, komissiózók sorra teszik le a munkát. A Tesco áruházakat ellátó herceghalmi raktárban is a sztrájkot választották a dolgozók.

A Munkástanácsok országos szakszervezeti konföderációnál a rendkívüli helyzetre való tekintettel munkaügyi jogászokat szabadítottak fel, akik azonnali segítséget tudnak nyújtani azoknak a dolgozóknak, akiknek a felettesei akadályozzák, hogy éljenek alkotmányos jogukkal, vagyis sztrájkra lépjenek.

– Egy jogász csoportot állítottunk össze, akik várják a munkavállalók bejelentéseit, azonnal reagálunk és segítünk a dolgozóknak – mondta Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke.

A sztrájkban való részvétel miatt senkit nem érhet hátrány, ezért ha a dolgozók úgy érzik, hogy sérelem éri őket, akkor azt azonnal jelezzék a Munkástanácsok e-mailjén, név és áruház feltüntetésével.

Amennyiben még a mai napon jogi segítségre van szükségük a sztrájkolóknak, a jogászok az áruházakban is a rendelkezésükre állhatnak – mondta a Magyar Időknek Szabó Imre Szilárd, munkaügyi szakjogász.

Jogi segítség: mosz@munkastanacsok.hu

Összeverekedtek Gyöngyösön a vásárlók a helyi Tescónál

Gyöngyösön összeverekedtek a vásárlók a helyi Tesco áruházláncnál kialakult helyzet miatt. Rendőrségi fellépésre is szükség volt – értesültünk.

Az online Tesco is megbénulhat

Mostanra Budapesten a Megaparkban működő online szolgáltatás is teljesen leállt. Ez azt jelenti, hogy a Tesco házhoz szállítós üzletága is bizonytalanná vált a sztrájkra lépő dolgozók döntése nyomán – tudta meg a Magyar Idők.

Itt a Tesco-sztrájk első mérlege

A Tesco áruházak 10 százaléka zárt be a pénteken délután 16 órakor kezdődött sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában okozott valamilyen fennakadást a munkabeszüntetés.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken délután közölte, hogy a munkabeszüntetést tartanak a Tescónál. A sztrájk pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig tart.

A szakszervezetek 25 százalékos – összesen 14 milliárd forint ráfordítást igénylő – béremelést követelnek, és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen.

Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.

Elnézést kért a Tesco 

A sztrájk időpontjának bejelentése után a Tesco közölte: csalódottak, amiért a szakszervezetek a sztrájkot választották, de jelezték nyitottságukat a megkezdett párbeszéd folytatására. A vállalat kiemelte, hogy a sztrájk alatt is igyekeznek színvonalas kiszolgálást biztosítani az áruházláncot választó 3,3 millió vásárlójuk számára és arra törekednek, hogy boltok a megszokott rend szerint működjenek. Hangsúlyozták: az elmúlt két évben 8,7 milliárd forintot költöttek bérfejlesztésre, munkatársaik többsége összesen több mint kéthavi fizetéssel vihet többet haza az idén, mint tavaly.

A kiskereskedelmi szektorban az áruházi dolgozók fizetése 19 százalékkal nőtt, a Tesco viszont 22,4 százalékkal emelte idén a legalacsonyabb fizetési kategóriákban dolgozók bérét – írták. Pártos Zsolt, a Tesco ügyvezető igazgatója a közleményben elmondta, hogy továbbra is várják a szakszervezetek képviselőit az általuk kezdeményezett szeptember 11-ei egyeztetésre.

A Tesco közleményében elnézést kér a kellemetlenség miatt, és közölte, szombaton reggel a megszokott nyitva tartási rend szerint várják vásárlókat.

Több üzletnek is be kellett zárnia 

A vállalat arról adott tájékoztatást, hogy bezárt a bicskei, a kazincbarcikai, az ózdi, a paksi, a hatvani, a tapolcai és a miskolci hipermarket, Budapesten négy, Győrben kilenc, Debrecenben egy kisboltot csuktak be a munkabeszüntetés miatt.

Sztrájkol a Fogarasi úti Tesco áruház dolgozóinak egy része a Zuglói hipermarket személyzeti bejáratnál szeptember 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az áruházlánc közleményben cáfolta a budapesti Fogarasi úti Tesco bezárásáról megjelent híreket, miként azt is, hogy magyarországi üzleteik bezárását terveznék. Leszögezték azt is, a munkaadó tiszteletben tartja a szakszervezetek jogát a sztrájkhoz.

Példátlan sikerről beszélnek 

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón példátlanul sikeresnek nevezte a sztrájkot a Tescónál, miután a két kereskedelmi szakszervezeten kívül a dolgozók szép számmal csatlakoztak a munkát beszüntetőkhöz.

Hozzátette, a szövetség hatfős jogász bizottságot küld segítségül arra az esetre, ha valakit a sztrájk miatt esetleg elbocsátanának vagy retorzió érné.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, sok helyen látták, hogy diákokat vagy ismeretlen helyről érkezett munkavállalókat állítottak be a sztrájkolók helyére, de úgy értesült, hogy az ő munkaidejük is le fog járni a nyitva tartási idő vége előtt, így ezt követően valószínűleg ezzel a megoldással sem tudják fenntartani az áruházak működését azokon a helyeken, ahol még nyitva kellene tartani.

Ők a legnagyobbak 

A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországon a Tesco a legnagyobb kiskereskedelmi cég. A Trade magazin felmérése szerint tavalyi teljesítménye alapján a Tesco Global Áruházak Zrt. áll az FMCG (fast-moving consumer goods), a gyorsan forgó fogyasztási cikkek piacának toplistája élén, közel 790 milliárd forintos becsült bruttó forgalommal.

A Tescónál a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) 2500, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) pedig mintegy 1000 tagja van.

A sztrájk hátteréről itt írtunk részletesen.

MTI - magyaridok.hu - hirado.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó