Orbán: Meg kell védeni a szabadságunkat
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága négynapos ülésének nyitónapján tart beszédet Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten.
2017. szeptember 11. 10:13

Orbán Viktor megnyitóbeszédében kifejezte Magyarország tiszteletét és nagyrabecsülését a szervezet iránt, kiemelve, hogy a WHO egy globális szervezet.

Mint mondta: a világ vitáinak középpontjában ma a nemzetállamok és a globalizmus vitája áll. A globális renddel szemben erős kritikákat hallani, lázadásokat is tapasztalunk, sok globális szervezet él át nehéz napokat. Eközben a globális intézmények bírálata közepette soha egy bíráló hangot sem lehet hallania  WHO kapcsán, mindenki belátja, hogy egy olyan szervezetről van szó, amelyre mindig szükség van minden körülmények között – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: a magyarok is vita középpontjában állnak, hiszen meg kell védeni a szabadságunkat a birodalmi törekvéseinkkel szemben,  de ez az álláspont nem a globális intézmények szükségességének tagadásának talaján áll,  hanem összehangolná a nemzetek feletti szinten a nemzeti szuverenitással.

Nagy gond a népességfogyás 

A magyar alkotmányban is benne van hogy mindenkinek joga a van a testi és lelki egészséghez, Magyarország elkötelezett tagja a WHO szervezetének – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A népességfogyás nagy probléma Európa számára; több megoldás is született, van, aki migrációval próbálja megoldani, és vannak országok – a nemzetállamok – amelyek betelepítés helyett a családpolitika megerősítésével válaszolnának erre a kihívásra – állapította meg a kormányfő. Szerinte a bajt ott kell megfékezni, ahol keletkezett.

Ha nincs munka, nincs jövőkép sem

Orbán Viktor azt mondta: Magyarországon ma három akcióterv fut, melyek élénk nemzetközi érdeklődést váltottak ki, új megközelítéseket alkalmaztak és az érintett érdekcsoportok között új egyensúly igényének megfogalmazásával születtek meg.

Az első ilyen a munkanélküliség felszámolását tűzte ki célul. Ha ugyanis nincs munka, nincs önbecsülés, jövőkép és gyermekvállalás sem – fogalmazott a miniszterelnök. Elmondta: két év alatt a 12 százalékos munkanélküliségi arányt 4 százalék közelébe csökkentették.

A második akcióterv a demográfiai akcióterv, amely a népességcsökkenés lassítását, megállítását és a népesség növelését tűzte ki célul.

Hat évvel ezelőtt 1,25 százalék volt a teljes termékenységi arányszám, a hat év alatt ez a szám 1, 49-re emelkedett, az akcióterv célja pedig az, hogy a teljes arányszám 2,1 százalék legyen, vagyis, hogy a nemzeti közösség biológiai értelemben reprodukálja saját magát – fogalmazott.

A középpontban a demográfia-politika

A magyar gazdaság középpontjában a demográfia-politika áll; a harmadik akcióterv a népegészségügyi akcióterv, mely három résztervet és csatát tartalmaz – húzta alá Orbán Viktor. Hozzátette: az első helyen a dohányzás ellen folytatott küzdelem áll; 2010-ben világelsők voltunk a tüdőrákos megbetegedésekben, ennek 90 százalékban a dohányzás az oka. 2012-től Magyarországon tilos a dohányzás több zárt és nyílt térben és radikálisan átalakították a teljes magyar dohánykereskedelmet. Ennek már van eredménye, ugyanis a 2014-es adatok szerint 2012-203 között 28-ról 19 szazalékra csökkent a rendszeresen dohányzók száma – magyarázta Orbán Viktor.

Közölte: a második csata az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása ellen vívott csata, melynek keretében megadóztatták a magas cukor- és sótartalmú, valamint más egészségkárosító összetevőktől hemzsegő élelmiszereket. A chipsadóból befolyt összeg megközelíti a félmilliárd eurót – tette hozzá, majd rátért a közétkeztetés reformjára is, melyről azt mondta: ennek célja a gyermekek egészséges étkeztetése.

Mary Elizabeth dán koronahercegnő, Benoit Vallet levezető elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója (b-j) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottságának 67. ülésén a Budapesti Kongresszusi Központban 2017. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Sportnagyhatalom vagyunk 

Elmondta, hogy a magyar fiatalok életének része lett a sport. Magyarország sportnagyhatalom az élsport és az olimpiai aranyérmek számát tekintve. Emellett a kormány bevezette a mindennapos kötelező testnevelést is – fűzte hozzá, kiemelve, hogy a következő feladat a daganatos megbetegedések okozta halálesetek témája lesz, mely itthon kiemelt népegészségügyi probléma.

Évente 33 ezer olyan haláleset történik, melyet rosszindulatú daganat okoz – szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve, hogy mindezek mellett kiépítettek egy szűrővizsgálati rendszert, és maga is érdeklődéssel várja az első visszajelzéseket.

hirado.hu
megmondó
Jó lenne, ha az általános művelődési környezet emelkedne olyan nívóra, hogy flaszterparaszt és közokirat-hamisító még pártszékház portása se lehessen.
 • Medgyessy is, Gyurcsány is mulasztott
  „Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelessége a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni.”
 • Harcoljunk a hazánkért
  Magyarországot az egykori tűzzel-vassal való támadások után sokkal veszélyesebb fegyverrel: az aljassággal támadják hosszú ideje.
 • Storcknak mennie kell
  Egy órán át emberhátrányban játszottak, és a világklasszist sorában tudó Portugáliának csak egy gólt sikerült szereznie ellenünk.
 • Demokratikus pontok a Vérszerződésben
  A második, a harmadik és az ötödik pont egyértelműen demokratikus elv, az első és a negyedik inkább a rend fenntartására tett eskü.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI