Medgyessy is, Gyurcsány is mulasztott
„Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelessége a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni.”
2017. szeptember 14. 15:14

„Gyurcsánynak mindenképpen kötelessége lett volna feljelentést tenni, ha vesztegetésről tudott, és annak feljelentését mulasztotta el, akkor pedig bűncselekményt követhetett el” – írja a sajtó. Az extrém politikus ugyanis 20 százalékos úgynevezett visszaosztogatásról tudott.

„Korábban ez volt a politikai korrupció csúcsa” – mondotta.

„Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelessége a tudomásukra jutott bűncselekményt feljelenteni” – rögzíti az állami sajtó a most, pártrendezvényen felszínre bukott elkövetésre utalva.

„Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel.”

Ez nem gyurcsányi mondat: ezt Medgyessy Péter fogalmazta meg 2014 augusztusában a Népszabadságnak nyilatkozva. „Hivatalos személyeknek kötelessége a tudomásukra jutott bűncselekményt feljelenteni.”

Medgyessy Péter akkor a leghivatalosabb személy volt.

A posztkommunista politikus annak ellenére, hogy a pártállamban D209-es fedőnéven titkosrendőrként ügyködött, az SZDSZ nevű szélsőséges csoport jóvoltából két évig miniszterelnök lehetett egy európai demokráciában.

Medgyessy nem a rendőrségen, hanem a Népszabadságnál tett följelentést.

Különösen hangozhat, ha rögzítjük: ez az adott politikai valóságot tükrözte. Az SZDSZ ugyanis benne volt a kormánykoalícióban, és a kormányt – legalábbis névlegesen – Medgyessy Péter vezette. Ha ő a rendőrségen tesz följelentést, akkor szétpukkan a koalíció.

Vélhetően óriási volt a korrupció mértéke.

Ez Medgyessynek nagy feszültséget okozott, és egyfajta szelepként szolgált a Népszabadság-interjú. Ott valamennyit kieresztett a feszültségből – ám a szelepnyitás túl nagy sistergést okozott. Medgyessyt pár napon belül – az ő szóhasználata szerint – megpuccsolták.

Pont azok, akiket a Népszabadságban korrupcióval vádolt.

A koalíciós kispárt akkori vezetője nem óhajtott tényfeltárást folytatni, s kideríteni, hogy kikre utalhatott a kormányfő. Kik voltak azok a korruptak,, akik miatt „Az SZDSZ tele” volt „korrupciós ügyekkel.” Kiknek a korruptsága miatt kért bocsánatot a következő – utolsó – SZDSZ-elnök.

Medgyessy bukott, ám továbbra is hivatalos személy maradt.

A Népszabadság-interjú, majd az azt két nap múlva megerősítő televíziós nyilatkozat után Medgyessy akár az ügyészséghez is fordulhatott volna. Sőt, magának a legfőbb ügyésznek lett volna a feladata, hogy Medgyessyt meghallgassa: milyen korrupciós ügyekkel van tele az SZDSZ.

A legfőbb ügyész ezt nem tette, valószínűleg nem restségből maradt tétlen.

Medgyessy után a gyurcsányi évek következtek. Az első két év után maga Gyurcsány így értékelte tevékenységét: „Végig hazudtuk az eltelt másfél-két évet, tudtuk, hogy amit mondunk az nem igaz.” Bizony, itt is lépniük kellett volna a hivatalos személyeknek.

A gyurcsányi önvallomás ugyanis képviselők előtt hangzott el.

Márpedig ha egy miniszterelnök hazudik, akkor durván alkotmányt sért. A gyurcsányi években hatályban lévő alkotmány ugyanis kimondta, hogy a közérdekű adatokat minden állampolgárnak joga van megismerni, ámde ha maga a miniszterelnök hazudik, akkor ezeket az adatokat megismerni lehetetlen.

A hazugságáradat után Gyurcsány még két évig csúcspozícióban vergődött.

A közmédium szerint a Büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX., valamint a Büntető Törvénykönyvről szóló törvények így fogalmaznak: a Be. 171.§ (2) bekezdése alapján: “A hatóság tagja és a hivatalos személy, továbbá, ha külön törvény előírja, a köztestület köteles a hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt – ha az elkövető ismert, annak megjelölésével – feljelenteni.”

Medgyessy is, Gyurcsány is figyelmen kívül hagyta ezt a passzust.

Kovács G. Tibor
megmondó
„Tűzzel, vassal, golyószóróval és börtönnel” – így kell harcolni a „klerikális reakció” ellen. Ezt maga Kádár János fogalmazta meg egy pártgyűlésen.
 • Mindhalálig Őszöd
  Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
 • Olaszliszka, Badacsony – ne legyen harmadik
  Megnevezni sem tudjuk a veszélyt: vagy nincsenek szavak, vagy volnának szavak, de azokat nem szabad használni, mert tiltja a PC.
 • Csatlakozás a hősökhöz
  Tényleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, de még mennyire. És azok a hazafiak, a hősök, akik ezt ki merik mondani.
 • Szépséges szerelmetes Judith
  Nagyot alkottál, világpolitikai tényező lettél, és büszke is vagy rá.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI