Tizenegy éve tudunk az őszödi beszédről
Ma tizenegy éve annak, hogy nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc akkori MSZP-s kormányfő Balatonőszödön elmondott, hírhedt beszéde. A trágár fordulatokkal tarkított önleleplező monológ a szocialisták zárt frakcióülésén, 2006 májusában hangzott el. A kiszivárogtató személyére nem derült fény. Az elhangzottak ­miatt már szep­tember 17-én tüntetések szerveződtek a fővárosban és több vidéki városban.
2017. szeptember 17. 09:41

Szeptember ­18-án pedig, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a miniszterelnök nem kíván lemondani, elszabadultak az indulatok. A tüntetők benyomultak az MTV Szabadság téri épületébe. Aznap este közel 200 rendőr megsérült a fővárosban. Egy hatósági vizsgálat később rámutatott, hogy a rendőrök felszerelése hiányos volt, valamint szakszerűtlenül irányították őket.

A demonstráció legvéresebb napján, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján a tüntetőket a Fidesz és a KDNP ünnepsége felé terelték a rendőrök. Az intézkedés eredménye ­óriási káosz lett. A belvárosban összecsapások kezdődtek a tüntetők és a rendőrök között. Az azonosítót nem viselő egyenruhások brutális módszerekkel dolgoztak, több civil is maradandó sérülést szenvedett.

A hatóságok gumilövedéket és vízágyút is bevetettek a tömeg oszlatásához. Több embert a fogdán bántalmaztak. A következő években számos testület vizsgálta a tüntetések kezelését és a rendőri akciók szabályszerűségét, és belső vizsgálatok sora indult a rendőrség berkein belül. Szabálytalanságok és szakszerűtlenségek mellett súlyos jogsértések is kiderültek. A közvélekedés szerint a felelősség egyaránt terhelte az akkori kormányt és a rendőri vezetést.

Gyurcsány Ferenc a történtek ellenére 2009-ig hivatalában maradt, és a mai napig sem vállalja a politikai felelősséget az ügyben. A DK elnöke sajátosan értelmezi a beszédét, amit a politikai krédójának tart, ám a kiszivárogtatókat árulókként kezeli. A közvélemény a 2010-es kormányváltás után várta a felelősök bírósági elszámoltatását, ám ez csak részlegesen teljesült. A 2006-os események idején az Országos Rendőr-főkapitányság élén álló Bene Lászlót és társainak többségét felmentették, Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt pedig mindössze pénzbüntetésre ítélték.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó