Trócsányi: nem különösebben bölcs dolog rákényszeríteni valamit Közép-Európára
Nem különösebben bölcs dolog rákényszeríteni valamit Közép-Európára címmel interjút közölt Trócsányi Lászlóval a Die Welt.
2017. szeptember 20. 17:12

A német konzervatív lap szerdán a hírportálján a kvótaperrel kapcsolatban kérdezte a magyar igazságügyi minisztert.

A miniszter elmondta, hogy Magyarország tudomásul veszi az Európai Bíróság ítéletét, bár nem ért egyet az indoklással.

A bírók azonban a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező jellegű mechanizmussal kapcsolatos ítéletükben aláhúzták, hogy az áthelyezésről az uniós belügyminiszterek tanácsában 2015-ben hozott döntés végrehajtására kijelölt kétéves időszak szeptember 26-án véget ér – mutatott rá Trócsányi László.

Hozzátette, hogy szerinte az átmeneti intézkedésként elfogadott döntés szeptember 26-án érvényét veszti, így Magyarország akár teljes mértékben eltekinthetne a menekültek befogadásától, az Európai Bizottság értelmezése szerint viszont a döntés a határidő lejárta után is érvényes.

A belügyminiszterek határozatában nincs ilyen előírás, amennyiben pedig Magyarország mégis elfogadná a brüsszeli bizottság álláspontját, egy határozott időre szóló döntés határozatlan idejűvé válna, ami jogbizonytalanságot okozna – mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy a legtöbb uniós tagállam nem hajtotta végre a döntést, csupán 27 ezer menedékkérőt fogadtak be, így „ez nem sikertörténet a bizottság számára”.

Arra a felvetésre, hogy a bizottság éppen ezért kötelezettségszegési eljárásokat indított, rámutatott, hogy csak Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen.

Megjegyezte: kérdés, hogy miért csak e három ország ellen indult eljárás, és az is kérdés, vajon mi a különbség egy olyan ország, amely a kvótája 0,7 százalékát teljesíti, és egy olyan ország között, amely egy menedékkérőt sem fogad be.

Rámutatott: nem ér „retorzió” egy tagállamot, ha befogad 15 menedékkérőt, és ezzel kvótája 0,7 százalékát teljesíti. Kérdés, vajon miért baj, ha egy tagország nem így jár el, hanem „politikailag és jogilag feltesz egy elvi kérdést”. Talán az gond, hogy ez „politikailag nem korrekt”?

Magyarország is befogadhatott volna 20-30 menedékkérőt, akik aztán néhány nap múlva továbbmentek volna Németországba, de a magyar kormány inkább „elvi szinten fogalmazta meg álláspontját, mert ezt tartotta őszintének”.

Ezért viszont Magyarország „keményebb elbánásban részesül, mint a többiek”, ami „nyitva hagy kérdéseket a tagállamok egyenlőségét illetően” – mondta Trócsányi László.

Hozzátette: nem azt követeli, hogy a bizottság valamennyi tagország ellen indítson kötelezettségi eljárást, bár ebben az esetben Brüsszel lépése „legalább nem lenne politikai színezetű”. Inkább beszélni kellene arról, hogy a menekültkvótákról hozott döntés nem váltotta be a várakozásokat. A bizottság által hatástanulmányok nélkül előkészített és csupán 13 nap alatt elfogadott döntés „a gyakorlatban nem működőképes”.

Mindebből az a „tanulság”, hogy nem szabad alábecsülni az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács szerepét, „nem éri meg” fellépni kompromisszumaikkal szemben – mondta a miniszter, felidézve, hogy az Európai Tanácsban 2015 júniusában a menedékkérők önkéntes alapú elosztásában állapodtak meg. Mint mondta, „aggasztó”, hogy a belügyminiszterek 2015 szeptemberében mégis kötelező jellegű elosztásról döntöttek.

Arra a felvetésre, hogy valahogyan mégiscsak kell dönteni, leszögezte, hogy ő a tárgyalásokban hisz, mert „ez az Európai Unió értelme és célja”. Tárgyalni kell és kompromisszumokat kell kötni, és ebben a folyamatban a tagállamoknak tisztelniük kell egymást, a bizottságnak pedig javaslatai összeállításában tekintetbe kell vennie a tagállamok történelmi és kulturális sajátosságait.

Kiemelte, hogy a közép-európai gondolkodásmód és lelkület eltér a nyugat-európaitól, „nekünk nem voltak gyarmataink, nem vettünk részt háborúkban, katonáink csak a békefenntartásban tevékenykednek, és nem szeretnénk részt venni a realitás nélküli demokráciaexportban”. Ráadásul a térség 40 évig megszenvedte a kommunista diktatúrát, Közép-Európa ezért is „nagyon érzékeny” az identitását érintő döntésekre.

Természetesen „le lehet szavazni a közép-európaiakat és rájuk lehet kényszeríteni dolgokat”, de ez „nem különösebben bölcs, és az EU erősítése helyet elmélyíti a repedéseket Európában” – mondta Trócsányi László.

Hangsúlyozta: jobb a tárgyalás és a konszenzus lehetőségét keresni, „mi mindig készen állunk erre”.

Arról is beszélt, hogy a következő lépés remélhetőleg nem az állandó menekültkvóták bevezetése lesz. Kifejtette, hogy a menekültpolitika feletti kompetencia megoszlik az EU és a tagállamok között, és a kérdés az, vajon szabad-e ezt a megosztott kompetenciát kiüresíteni a tagállamok rovására.

A bevándorláspolitika egyértelműen tagállami hatáskor, de most „a migrációs politika és a menekültpolitika összekeveredik”, és nehéz szétválasztani őket.

Arra a kérdésre, távozik-e Magyarország az EU-ból, ha bevezetik az állandó menekültkvótát, Trócsányi László kijelentette, hogy Magyarország számára az uniós tagság és annak megtartása nem kérdés, „az unió része vagyunk, az unióhoz tartozunk”, a vitákat pedig „családi vitáknak lehet tekinteni”.

Arra a felvetésre, hogy magyar és lengyel miniszterek politikailag motivált döntésnek nevezik az Európai Bíróság ítéletét, Trócsányi László azt mondta, hogy nem tartja megfelelőnek ezt a megfogalmazást.

Az Európai Bíróság „független igazságszolgáltatási szerv”, egy intézmény, amelyet „komolyan kell venni”, ami azonban nem jelenti azt, hogy a bírók érvelésével mindig egyet kell érteni.

MTI
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Még megvédhető a demokrácia és a szabadság
  Ez a vasárnapi EP-választás nem más, mint egy újabb népszavazás a betelepítési kvótáról, ahol a Fideszre leadott minden szavazat a nemzeti szuverenitás megvédését szolgálja.
 • Európai egyesült rémálmok
  Ma még sok száz millió realista európai reméli, hogy az Európai Egyesült Államok hirdetőinek, köztük Gyurcsány Ferenc feleségének nem lesz igaza.
MTI Hírfelhasználó