Ki a világ legnagyobb ökovandálja? Angela Merkel
Az európai bioüzemanyag szabály ma a világ egyik legnagyobb környezeti katasztrófáinak hajtóereje: az indonéz esőerdők kiirtása és felcserélése olajpálmákra.
2017. szeptember 21. 13:10

A fenti címet szándékosan nem tettük idézőjelbe, hogy fokozatosan érjék azok a kínos információk e hivatalosan jobboldali konzervatív kancellár asszony hazai balliberális rajongóit.

A következő sokk: a cikk e címmel – ó borzalom – a brit Guardianben jelent meg, és annak szerzője – újabb borzalom – e lap világszerte elismert környezetvédelmi szakértő publicistája, George Monbiot, aki még mindig ottmaradt eme, az elmúlt mintegy tíz-tizenhárom éve folyamatosan az establishment ölebévé vált, egykor kemény antiglobalizmusával és háborúellenességgel a tisztességtelen nyugati fősodratú mezőnyből kilógó újságnál.

Amivel – de ezt csak nagyon óvatosan jegyezzük meg – mintha az elmúlt napokban történt volna valami hátraarc egykori önmaga felé. Ma például Simon Jenkins, a lapnak szintén a régi „vonalvezetést” jelképező, kiváló publicistája olyan cikkben küldte a legmelegebb éghajlatra Theresa Mayt, amiért brit miniszterelnök elődjeit utánozva az amerikai elnökök ölebévé szegődött, hogy több albioniban megállhatott a levegő annak olvasása közben. Olyan mondatokkal fűszerezve, hogy „paranoid abszurditás” azt állítani, miszerint Észak-Korea létében fenyegeti Amerikát, és hogy May liheg falvakat bombázni Szíriában és Irakban, csakhogy tessék Trumpnak.

A Monbiot cikk tegnapi, de jellemző, hogy azt az egyébként Guardian-imádó balliberális, és így sajnos az egész magyar sajtót a külföldi hírek terén feltétlenül tematizáló médiumok nem akarták észrevenni.

Kezdjük az írást ismertetését azzal, hogy szó szerint idézzük annak bevezető részét.

Melyik élő személy az, aki a legtöbbet tette azért, hogy elpusztítsa a természetes világot és az emberiség jövőbeli jólétét? Donald Trump lesz hamarosan a jó válasz, amikor pusztításának teljes erejét majd érezzük. De jelenleg a kockába egy másik nevet írnék: Angela Merkel.

Hogy miért? Elment az eszem? Angela Merkel, „a klímakancellár”?…A német energiafordulat – a hírneves energia átmenet megalkotója. Igen, éppen ő. Monbiot ezután érvekkel alátámasztva sorolja, miért Merkel a világ első számú ökovandálja.

Első: fatális gyengeséget mutat a német ipar lobbierejével szemben. „Mindannyiszor, amikor egy alapvető ügyet kell megoldani, etikáját politikai előnyével szemben mérlegeli, és az előnyt választja.” Ezért fuldoklik ma Európa dízelgőzben.

A szerző ismerteti, miképpen zsarolta Merkel az uniót és egyes országokat, hogy állítsák le az elődje idején hozott EU-döntést a dízelmotorok cseréjével. Beleértve Hollandiát és Magyarországot, hogy az ezen országokban lévő német autógyárakat bezárják.

Merkel azt is elengedte füle mellett, amikor 2014-ben az Európai Bizottság írt a német kormánynak azt figyelmeztetve, hogy a dízelmotorok által okozott légszennyeződés sokkal nagyobb, mint amit a gyártók állítottak.

„De ez a legkisebb azon környezeti katasztrófák közül, amelyeket ő hozott létre”. Így azt, hogy az Európai Bizottság mellé állt azon döntésben, hogy a fosszilis energiahordozókat bioüzemanyagokkal helyettesítsék. Holott óriási környezetpusztítással jár, amikor erdőt és termőföldet alakítanak át üzemanyag termelő területekre. „Az európai bioüzemanyag szabály ma a világ egyik legnagyobb környezeti katasztrófáinak hajtóereje: az indonéz esőerdők kiirtása és felcserélése olajpálmákra”.

Ez hatalmas és gyönyörű ökorendszereket likvidált és pusztította el az orángutánokat, tigriseket, gibbonokat és sok ezer más állatfajtát, amelyek ott éltek, de a fák égetése és a tőzeg oxidációja is sokkal több károsanyag kibocsájtás eredményezett, mint amit a fosszilis üzemanyag hoz létre. E programot még 1994-ben német energiaminiszterként javasolta.

De még ez is jobb, mint amit az a kár, amit azzal a sokkoló csődprojektjével okozott, hogy több száz milliárd euró befektetése ellenére „dekarbonizálja” villamos rendszerét. Míg más európai országokban a káros gázkibocsájtás meredeken esett, Németországban csúcsra ért.

Merkel az ipari lobbisták előtt a szén ügyében is térdre omlott. Mint a lignit esetében, amely a kanadai kátrányhomokkal együtt a világ legszennyezőbb üzemanyaga. És ez szolgáltatja a német elektromos áramtermelés 40 %-át. Amit még alátámasztott azzal a kijelentésével, hogy „a szén marad Németország energia kínálatának oszlopa hosszú időre”.

Lovas István

 

Who’s the world’s leading eco-vandal? It’s Angela Merkel

magyaridok.hu
  • EURO-2020 - Bravúros döntetlen a világbajnok ellen
    A társházigazda magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal szombaton a Puskás Arénában a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában.
  • Orbán Viktor: Mi történt a mi Európai Uniónkkal?
    A miniszterelnök értékelése szerint a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben, ezért ma a nemzeti alapon álló demokraták állnak szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is.
  • Áder: a történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van
    A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van, ezért volt becsületbeli ügyünk helyreállítani II. Rákóczi Ferenc borsi várkastélyát - jelentette ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki Borsiban, ahol Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen részt vett és beszédet mondott a magyar állami támogatással felújított Rákóczi-várkastély átadásán szombaton.
MTI Hírfelhasználó