Sokan támogatják az európai kisebbségek védelmét
Erdélyben a legjobban, de a Felvidéken is jól halad az aláírásgyűjtés, amelyet a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására indítottak.
2017. szeptember 22. 19:17

Ez hangzott el pénteken Pozsonyban. A sajtótájékoztatót az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által jegyzett Minority SafePack kezdeményezésről Vincze Loránt, a FUEN elnöke és Berényi József az aláírásgyűjtés felvidéki szervezője és Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke tartotta.

Az egyes kisebbségi jogok EU-s kodifikálását célzó Minority SafePack polgári kezdeményezés keretében 2018 március végéig több mint egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU legalább hét tagországában.

Erdélyben már júniusban elindítottuk az aláírásgyűjtési kampányt, az online leadott aláírások egyelőre ott gyűlnek a leglátványosabban" – mondta Vincze Lóránt, hozzátéve: az addig összegyűlt aláírásokról az első számokat decemberben hozzák majd nyilvánosságra.

A FUEN elnöke hangsúlyozta: óriási az ügy iránti lelkesedés, ami azt mutatja, hogy annak érdekében erősen összefogtak a magyar közösségek és más országok nemzeti kisebbségei is, ami a FUEN 92 tagszervezetén keresztül egy összeurópai összefogást mutat. A kezdeményezés fontossága kapcsán rávilágított: hatalmas többletet jelentene egy, a kisebbségek védelméről szóló európai szintű törvény, mivel ebben a pillanatban nulla az EU szintjén a kisebbségek védelmére kidolgozott kötelező erejű szabályozás.

A Minority SafePack polgári kezdeményezésre megállapított limitek szerint Szlovákiából legkevesebb 7500 aláírást kell összegyűjteni jövő tavaszig, de a Felvidéken augusztus második felében elindított aláírásgyűjtés szervezői ennél jóval többet vállaltak: 50 ezer aláírást ígértek.

"Az aláírásgyűjtés jól halad, a vállalt 50 ezer jövő tavaszig nagy eséllyel meglesz" – mondta az eddigi eredményekről Berényi József. Bár még nem rendelkeznek pontos adatokkal, az eddig összegyűjtött aláírások száma alighanem már közelíti a Szlovákia számára megszabott limitet. Ugyanakkor rámutatott: vállalásuk ennél jóval nagyobb, és nagyon fontosnak tartják, hogy Szlovákiában a lehető legtöbb aláírás gyűljön össze, amivel összefüggésben sikeres egyeztetést folytattak a többi Szlovákiában élő nemzeti kisebbség – köztük a helyi németek és csehek – képviselőivel is.

A kezdeményezés fontosságát hangoztatva, és utalva a koppenhágai kritériumokra, megjegyezte: az Európai Unió az egyes tagországok csatlakozását megelőzően igencsak odafigyelt arra, milyen az ott élő kisebbségek helyzete, a belépést követően azonban ez megváltozott. "A belépés óta az ügyünket mostohán kezeli az EU" – állapította meg, hozzátéve: ez utóbbit hasonlóképpen látják mások mellett a német kisebbség képviselői is.

Az EU tagországaiban együttvéve csaknem 60 milliót tesz ki az ott élő őshonos kisebbségek lélekszáma. A Minority SafePack polgári kezdeményezés az ő jogaik EU-s kodifikálását célozza. Annak bejegyzését korábban elutasította az Európai Bizottság (EB), de ezt a határozatát a kezdeményezők megtámadták az EU luxemburgi bíróságán és pert nyertek. Ezt követően idén márciusban az EB megállapodott a kezdeményezőkkel a javaslatcsomag részleges bejegyzéséről. Amennyiben 2018. április másodikáig sikerül összegyűjteni a polgári kezdeményezéshez szükséges 1 millió aláírást, az EB-nek véleményt kell fogalmaznia arról, hogy milyen irányba folytatja a kezdeményezésben indítványozott jogok megformálását.

MTI
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó