Orbán: Lezártuk a konfliktust Hollandiával
Lezárták a konfliktust a holland miniszterelnökkel, visszatérhet a magyar nagykövet Hollandiába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök magyar újságíróknak pénteken Tallinnban.
Utoljára frissítve: 2017. szeptember 29. 12:26
2017. szeptember 29. 12:00

 

Az EU soros elnökségét betöltő Észtország fővárosában rendezik meg az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóját, amelynek fő témája a digitalizáció.

A tanácskozásra érkezve a magyar miniszterelnök közölte: beszélt Mark Rutte holland miniszterelnökkel. "Le is zártuk a két ország közötti konfliktust, kedveljük egymást tulajdonképpen, és egyetértünk nagyon sok kérdésben" - fogalmazott, hozzátéve: a Hollandiába akkreditált magyar nagykövet visszatérhet Hágába.

Orbán Viktor az uniós reformjavaslatokat illetően kiemelte: "messze vagyunk még attól, hogy reformelképzelésekről lehessen beszélni", inkább azt lehet mondani, hogy van egy szándék, hogy Európát újra versenyképessé tegyék, és ez "különböző javaslatokban ölt testet". Csütörtökön többet is megismerhettek e javaslatok közül, hiszen nemcsak Emmanuel Macron francia elnöknek volt javaslata, hanem António Luís Santos da Costa portugál miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is tett javaslatot - magyarázta.

Mint mondta, "sok javaslat van az asztalon", ezek összerendezését vállalta a tanács elnöke, Donald Tusk, és két hét múlva "lesz valami kerete a jövőről való gondolkodásnak". "Nem eszik olyan forrón a kását" - fűzte hozzá.

A miniszterelnök kérdésre kitért rá: a V4-nek lesz egy találkozója Jean-Claude Junckerrel várhatóan október végén, novemberben. "De mindig beszélünk egyébként egymással, mert ez egy olyan hely, ahol az emberek beszélgetnek egymással" - jegyezte meg.

Arra kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy a Tolna megyei Őcsényben a helyiek tiltakoztak migráns gyermekek táboroztatása ellen, kijelentette: "semmi kivetnivalót" nem talált benne. Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, "nem akarnak az országba, és nem akarnak a falujukba". Úgy vélte, "annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni".

Mint mondta, "a magyar ember szereti a gyerekeket", és az elesetteket mindig szívesen segíti, de "annyit hazudoztak migránsügyben, hogy ha azt mondják, hogy gyerekek fognak jönni, arra azt mondja a magyar: először gyerekek, aztán a szülők, aztán családegyesítés, és ott vagyunk a bajban". Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket - vélekedett a kormányfő.

A miniszterelnök az uniós csúcs témájáról, a digitalizációról kifejtette: "az igazság az, hogy eddig mi azt gondoltuk, hogy nem közös javaslatokat kell tenni, hanem el kell végezni a házi feladatot". Észtországban "azért ők a legjobbak, ezt be kell vallani, jobbak, mint mi vagyunk", de Magyarországnak sem kell szégyenkeznie, "ott vagyunk valahol a nyomukban" - vélekedett.

Mint mondta, Európában valószínűleg nálunk lesz legelőször minden háztartásban elérhető szélessávú internetszolgáltatás, zajlik az 5G-s rendszer kiépítése. Magyarország az élbolyban van, mert "mi eddig nemzeti erőforrásokból fejlesztettük ezt az iparágat" - közölte. Úgy látja, lehetnek javaslatok arra nézve, hogy legyen közös uniós politika, esetleg uniós pénzügyi alapokkal, és ez szolgálná Magyarország érdekét.

 

Orbán Viktor miniszterelnök és Jüri Ratas észt  miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői csúcstalálkozóján Tallinnban 2017. szeptember 29-én. Az EU-csúcs témája a digitális innováció. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
   

 

 

MTI
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Bogár László: Majdan = Hongkong?
  A tüntetők amerikai zászlókkal vonulnak fel, és a pekingi amerikai követség munkatársa, aki mellesleg a CIA fedett tisztje egy hongkongi hotel különtermében tart eligazítást.
 • Szarka László Csaba: Klíma-inkvizíció
  Kezdtem megbizonyosodni a felől, hogy sok minden nem stimmel a globális felmelegedés körül. Ma már egyértelműen látható, hogy a modell eltér a valóságtól. Úgy vélem, hogy e tényt – immár több évtizedes adatsor birtokában – minden kutatónak kötelessége lenne észrevennie, világnézettől függetlenül.
 • A magyar állam az evangéliumi értékekre kezdett épülni
  Ezek az uralkodók meglátták a kereszténységben a "társadalom egyesítő erejét" - jelentette ki. Stanislaw Gadecki kitért arra, hogy nehéz felbecsülni, mit adott Magyarországnak a kereszténység felvétele.
MTI Hírfelhasználó