Egyre nagyobb összeg jut az otthonteremtésre
Európai szinten Magyarország már két éve is kiemelkedően sokat költött lakástámogatásokra, azóta pedig csak nőttek a családok számára elérhető források. Rétvári Bence államtitkár azt mondta, folytatódik az otthonteremtési program.
2017. október 3. 10:27

Magyarország a negyedik helyen állt a GDP arányában lakhatásra költött támogatások mértékét tekintve a 2015-ös adatok szerint – olvasható az Eurostat hétfőn publikált jelentésében. Az unió statisztikai hivatala szerint két éve az állam a hazai össztermék 1,1 százalékát fordította e célra, majdnem kétszeresét az uniós átlagnak.

– A következő évek statisztikái várhatóan tovább javulnak, hiszen a kormány célja, hogy a lehető legtöbb módon támogassa a családokat az otthonteremtésben – közölte a Magyar Időkkel Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Mint kifejtette, az elmúlt években nemcsak a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és kedvezményes hitel formájában kaptak támogatást, hanem a lakásáfa öt százalékra csökkentésével, a forgalmi adó visszatérítésének lehetőségével is segítették, hogy a családoknak lehetőségük legyen az otthonteremtésre. Hangsúlyozta, hogy a program folytatódik: a 2018-as költségvetésben az ideinél 25 milliárddal többet, 235 milliárd forintot fordítanak otthonteremtésre.

A támogatások a lakásépítési adatokban is megmutatkoznak: a második negyedévben 24 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos lakóépületekre kiadott engedélyek száma az egy évvel ezelőttihez képest. A fellendülés kétszerese az unió átlagának, hazánk mellett a teljes közép-európai régióban fokozódott a lakásépítési kedv. Az Ingatlan.com szerint lehetett számítani a kedvező adatokra, Balogh László vezető gazdasági szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nem minden engedélyből lesz lakás. – Az idén is volt példa rá, hogy egy társasházfejlesztő a kapacitás- és munkaerőhiány miatt nem kezdett bele a korábban tervezett és engedélyekkel rendelkező építkezésbe – fogalmazott Balogh László. Szerinte ezzel együtt folytatódik a növekedés, a fejlesztőket ugyanis sürgeti az idő, mert a jelenlegi állás szerint az ötszázalékos lakásáfa 2019 végéig lesz érvényes.

magyaridok.hu
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Hazug és álhumánus az európai baloldal
  Álhumánus és hazug az európai baloldal által képviselt migránsbarát politika. Nem csak azért, mert saját politikai céljaikra használják fel az egyébként valóban kiszolgáltatott embereket, de egyúttal egy hamis szerepben is tetszelegnek azáltal, hogy azt sugallják, meg tudjuk oldani Afrika összes problémáját – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hölvényi György.
 • A cigányság érdekeiért tüntetett Demszky, Iványi és Mécs
  A cigányság érdekeiért tüntettek civil szervezetek vasárnap Budapesten Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! jelszóval.
 • Besúgóként tette gördülékennyé karrierjét az Oscar-díjas „Képesi”
  Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja: ha Szabó István megkapja és át is veszi a díjat, ez azt jelenti, hogy egy olyan életművet díjaznak harminc évvel a kommunizmus bukása után, amelynek szerves része a besúgói tevékenység. Az elismert rendező sosem kért bocsánatot.
MTI Hírfelhasználó