Határvédelem nélkül a shengeni térség is megváltozhat
Ha nem sikerül megvédeni a külső határokat, a schengeni térség nem lesz olyan, mint az elmúlt időben - mondta Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten, miután V4-es kollégáival egyeztetett.
2017. október 5. 14:28

A magyar V4-elnökség keretében tartott találkozóról beszámolva a belügyminiszter kifejtette: a visegrádi partnerek határozatot hoztak, hogy felajánlják a külső határral rendelkező tagállamoknak, hogy szükség esetén részt vesznek a külső határok védelmében. Ilyet már tettek korábban, és a pozitív tapasztalatokat leszűrve döntöttek úgy, hogy ezt megismétlik és közvetlenül V4-ként is segítséget nyújtanak – mutatott rá.

Megfelelő választ kell adni a migrációs válságra

Pintér Sándor közölte: megfelelő választ kell adni a migrációs válságra, de az nem az, amit az EU tett, hogy mindenkit beengednek és belül szétosztják az embereket. Mint mondta, áttekintették a schengeni belső határok védelméről szóló európai bizottsági előterjesztést, ezt még tanulmányozniuk kell, közös álláspontot akarnak kialakítani a dokumentumról, és ehhez a szakértőknek még egyeztetniük kell.

Robert Kalinak szlovák, Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter, Jiri Novacek cseh belügyminiszter-helyettes és Pintér Sándor magyar belügyminiszter a V4-ek belügyminisztereinek találkozóján a budapesti Belügyminisztériumban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A belügyminiszter kitért arra: azok az uniós tagállamok, amelyek megszavazták a kötelező újraelosztási kvótákat, nem teljesítik a saját elvárásaikat, eddig ugyanis jóval kevesebb embert sikerült szétosztani, mint amennyit vállaltak. Más utakat kell keresni, sem az eddig vállalt emberek szétosztása, sem egy állandó relokációs mechanizmus nem megoldás – vélekedett.

A V4-es országok a jog, a törvény talaján állnak

Pintér Sándor közölte: a V4-es országok a jog, a törvény talaján állnak, közös álláspontjuk szerint a schengeni egyezmény pontosan megmondja, hogyan kell a külső határokat megvédeni, és ők ezt tartják be, ennek a szellemében cselekednek. Arról is beszélt, hogy a visegrádi partnerek segítséget nyújtottak Magyarországnak a külső határai megvédésében.

Kérdésre elmondta: Bulgária csaknem 200 kilométer kerítést épített fel a határán, és magyar határőrök is szolgálatot teljesítenek ott, segítve a védelmet. Ha Románia igényli, a keleti határok védelmében is részt veszünk, amint azt Orbán Viktor miniszterelnök is nyilatkozta – tette hozzá.

Közös az álláspont

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter kiemelte: a V4-es tagországok közös állásponton vannak a migráció ügyében, és mindig jobban figyelembe veszik a véleményüket, mint ha külön szólalnának fel. Az elmúlt időben sok fejlemény támasztotta alá a visegrádi álláspontot, a V4-es országok rendkívüli tekintélyre tettek szert azzal, hogy egységesen lépnek fel a polgáraik és országaik védelmében, továbbá azzal, hogy a javaslataikat az idő igazolja – fogalmazott.

A szlovák tárcavezető szerint az újraelosztási mechanizmus sikertelensége is a V4 igazát bizonyította, mert csak a külső határok védelme a helyes út. Megjegyezte: Magyarország mindig eleget tett a schengeni szabályoknak, és Szlovákia mindig is támogatta ebben.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter hangsúlyozta: a V4-es partnerek hamar közös nevezőre jutottak arról, hogy a kötelező elosztás rendszere elfogadhatatlan, ez a rendszer csak fokozza a migrációs válságot és nem segíti a megoldását. A V4-es országok ugyanakkor bizonyítják a szolidaritásukat a partnereik felé a külső határok védelméhez felajánlott segítséggel – mondta.

Jiri Novacek belbiztonságért felelős cseh miniszterhelyettes arról beszélt, hogy a V4 az Európai Bizottságéval szembenálló véleményt fogalmazott meg, ugyanis szerintük nem helyes, hogy a szolidaritás egyetlen formája csak a migránsok szétosztása lehet. Ez nem egy reális projekt, a V4 kezdettől fogva felhívta a figyelmet, hogy ez nem fog működni – emlékeztetett.

hirado.hu - MTI
  • A népszavazás megerősít Brüsszellel szemben
    A népszavazás egyszer már bevált, hiszen a bevándorlás ügyében Brüsszel szinte legyűrt bennünket, de a voksolással pozícióinkat megerősítettük - fogalmazott Orbán Viktor a közrádió műsorában péntek reggel.
  • Bolsevik vírus támadja a brüsszelitákat
    Dr. Somogyi János: Szemmel láthatóan ezek a EU-s vezető bürokraták elkapták a „bolsevik vírust” és feltámasztották a Szovjetuniót. Napjainkban a bolsevizmus az EU Parlament (és Bizottság) képében, formájában kísértetként járja be Európát.
  • Gyermekeket rontanak meg agresszív propagandával
    „Milyen Európai érték az, amikor pénzért cserébe a gyermekeink lelkét akarja Brüsszel?” – tette fel a kérdést Varga Judit, majd kiemelte: "élő, megkötött szerződéseink vannak" azokra a forrásokra, amelyek járnak a magyar embereknek. Az EU most mégis át akarja nevelni kisgyermekeinket az óvodákban és az iskolákban - fűzte hozzá a miniszter.
MTI Hírfelhasználó