Lázár: mi magyarok másokkal együtt szeretnénk győzelemre vinni Közép-Európát
A Kormányinfók indulása óta önöknek az együtt töltött talán 200 óra lehetett nehéz, nekem a kérdések.
2017. október 5. 15:21

Utalt a 100. Kormányinfón az elmúlt időszakra Lázár János. Mint elmondta, a neki feltett összesen 9980 kérdés közül a 444.hu tette föl a legtöbbet – egy esetben egymás után ötvenkettőt.

A miniszter, aki a kormány nevében köszönetet mondott az együttműködésért és a figyelemért az újságíróknak, illetve a Kormányinfókat élőben követőknek is. Mint hangsúlyozta, a miniszterelnök 2015 tavaszán azzal a szándékkal indította útjára a rendszeres kormányzati sajtótájékoztatókat, hogy a kormány a munkájáról korrekt és átlátható információkat nyújthasson.

A miniszterelnök több kormányzati munkatárssal Erdélyben tett körutat. A kormányzati munkában nem jellemző hosszúságú útnak a tanulsága, hogy érdemes nekünk, magyaroknak együttműködnünk egymással – tért át a miniszter az aktualitásokra.

Ez az együttműködés azonban senkit nem zár ki, mi nem mások fölött szeretnénk győzelmet aratni, hanem másokkal együtt szeretnénk győzelemre vinni Közép-Európát – fűzte hozzá Lázár János, kiemelve, hogy a V4 együttműködés létrehozása az elmúlt 7-8 év legnagyobb sikerének tekinthető.

Aki velünk, magyarokkal közös munkát vállal a térség érdekében, az maga is erősödik – fogalmazott, kiemelve: a kormány azt szeretné, ha a Kárpátalján, Romániában és Szerbiában élők is csatlakoznának, „a szomszédokkal együttműködve szeretnénk megerősíteni Közép-Európát”.

21 milliárdos óvoda és bölcsőde fejlesztés a határon túliaknak

Az erdélyi látogatás konkrét nemzetpolitikai eredménye egy 21 milliárd forintos óvoda- és bölcsődefejlesztési program, amelyet szerdán fogadott el a kormány – közölte a miniszter. Mint elmondta, 2016-ban a Kárpát-medencében, hazánk határain túl 48 ezer magyar gyerek járt óvodába és bölcsődébe, a kormány célja az, hogy ez a szám néhány év alatt elérje a hatvanezret.

A fölújítási támogatás 1600 intézményt érint. A kormány az első ütemben 17 milliárdot költött el erre, most pedig 21 milliárdra vállaltunk kötelezettséget – jelezte a miniszter –, „hogy minden család számára megadasson, hogy gyermeke magyar nyelvű bölcsődébe, óvodába járhasson”.

Magas színvonalú szolgáltatásokat szeretnénk nyújtani – tette hozzá.

Lesz nyugdíjprémium 2017 novemberében

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azzal indokolta, hogy a gazdaság jól teljesít, a közös sikerből és teljesítményből pedig a nyugdíjasoknak is részesülniük kell.

Arról is beszámolt: dolgoznak azon, hogydecemberben Erzsébet-utalványt is kaphassanak az érintettek, ez a következő hónapok gazdasági adatain múlik.

A tárcavezető közölte azt is, hogy a 2030-ig terjedő időszakban 600-800 milliárd forint többletforrást áldoznak a turizmusra, ami a növekedés záloga lesz.

A kötelező kvóta megbukott

A kötelező bevándorlóelosztási kvóta megbukott – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, ahol azt is közölte: megkezdődött a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációs kérdőívek kiküldése.

A tárcavezető szerint nohaaz Európai Bizottság győzelmet hirdetett a kötelező kvótáról, a valóság az, hogy a kvóta megbukott, hiszen egyedül Málta teljesítette a rá kiszabott kvótát.

Kötelezettségszegési eljárás azonban csak három tagállammal szemben indult – jegyezte meg.

A Soros-tervről szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban a miniszter azt mondta: minden választónak lehetősége lesz véleményt nyilvánítani. A kormány csak akkor tud eredményt elérni, ha a választók vele együtt dolgoznak – fogalmazott.

Lázár János megerősítette, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és a visegrádi négyek miniszterelnökei az októberi Európai Tanács-ülés előtti este munkavacsorát tartanak.

Megállapodást kötött a Magyarországi Református Egyház és az állam 

A Magyarországi Református Egyház és a kormány együttműködési megállapodást kötött, újraalkotva és megerősítve az 1998-as szerződést a a református egyház és az állam közti viszony alapelveiről.

A magyar állam fontos szövetségesnek és partnernek tekinti a Magyarországi Református Egyházat – jelentette ki Lázár János.

A kormány vizsgálja a Czeglédy-ügyben károsult diákok megsegítését

A kormány vizsgálja a Czeglédy-ügyben károsult diákok megsegítésének lehetőségét – közölte a miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, vizsgálja meg a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) kérését a Czeglédy-ügyben, és lehetőség szerint segítsenek a károsult diákoknak – tájékoztatott a Miniszterelnökség vezetője.

A DiákÉSZ levélben fordult Orbán Viktorhoz és Kövér László házelnökhöz azért, hogy segítsék a Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő cége által megkárosított diákok állami kártalanítását, valamint segítsenek visszaállítani a közbizalmat az iskolaszövetkezeti piac iránt.

A Czeglédy-ügyet az MSZP és a DK közös bűnügyének nevezte Lázár János.

MTI, Magyar Idők, hirado.hu
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Orbán: jó évet zár a V4
  Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték - mondta Orbán Viktor magyar minsizterelnök.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Vita a szabadkőművességről - két újabb írás 2.
  Raffay Ernő lejáratásának oka, hogy könyveket írt a szabadkőművesek viselt dolgairól.
MTI Hírfelhasználó