Hamarosan prémiumot kapnak a nyugdíjasok
A törvényben meghatározott nyugdíjkorrekció mellett nyugdíjprémiumra is számíthatnak az idősek. A kormány azon is dolgozik, hogy idén is kapjanak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. A 100. Kormányinfón elhangzott: a kabinet szeretné elérni, hogy a határon túli magyarok lakta településeken magyar bölcsődébe, óvodába járjanak a gyerekek.
2017. október 6. 13:19

Lesz nyugdíjprémium 2017 novemberében – jelentette be Lázár János csütörtökön Budapesten. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 100. Kormányinfón ezt azzal indokolta, hogy a gazdaság jól teljesít.

A 2010 óta hozott kormányzati döntéseket értékelve azt mondta: bevált a rezsicsökkentés, és sikerült megőrizni a nyugdíjak vásárlóértékét. Közölte: a tavaszi nyugdíjemelés után novemberben egyösszegű korrekció jön a törvénynek megfelelően, emellett pedig nyugdíjprémium is lesz. Arról is beszámolt: dolgoznak azon, hogy decemberben Erzsébet-utalványt is kaphassanak az érintettek, ez a következő hónapok gazdasági adatain múlik.

Lázár János nemcsak azt tartotta fontosnak, hogy olcsó legyen a gáz és az áram a lakosság és a kisvállalkozások számára, hanem azt is, hogy minél előbb és alacsonyabb áron lehessen hozzáférni.

A tárcavezető közölte azt is, hogy a 2030-ig terjedő időszakban 600-800 milliárd forint többletforrást áldoznak a turizmusra. Ma a GDP 9-10 százalékát ez az ágazat adja, a kormány 16-17 százalékig növelné ezt a részesedést. A kis panziókra kiírt turizmusfejlesztési pályázat a napokban jelenik meg.

Lázár János azt is bejelentette: 21 milliárd forintos Kárpát-medencei óvodafejlesztési program indul, hogy itthon és a határokon túli, magyarok lakta területeken a szülők – akár a nem magyarok is – magyar óvodába és bölcsődébe járathassák a gyerekeiket. A program elsősorban az egyházi fenntartású intézményeket érinti, de mások is csatlakozhatnak.

A kormányülésen született döntéseket ismertetve kifejtette: innovációs központ létesül Debrecenben; támogatják a Magyar Művészeti Akadémiát egy építészeti múzeum felépítésében; jelentősen megemelik a házi- és fogorvosi praxisvásárlási támogatás keretösszegét; továbbá a kormány jóváhagyta, hogy az adóhivatal lássa el az állami követelésekkel kapcsolatos feladatokat.

A miniszter a Mol újbudai felhőkarcolójával kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: szerinte a tervezett 120 méteres épület tájseb lesz, de a kormánynak nincs jogi lehetősége, hogy beleszóljon a megvalósításba.

Az érintettek egyösszegű korrekcióra is számíthatnak Fotó: Havran Zoltán

Botka László miniszterelnök-jelölti visszalépését – fideszes politikusként és nem a kormány nevében – úgy kommentálta: szomorú, hogy ide jutott a baloldal. – De hát ez olyan dolog, hogy Botka el, Gyurcsány be a színpadra, a műsor meg megy tovább – jegyezte meg, hozzátéve: szerinte Gyurcsány Ferenc visszafoglalja az MSZP-t és a baloldalt. Simicska Lajos vállalkozó legutóbbi, veszprémi oszlopfestegetési akcióját úgy kommentálta: azt tartja helyesnek, hogy ha valakinek vagyona vagy tehetsége van, azt az ország javára használja, nem pedig arra, hogy mások ellen folytat hadjáratot.

A miniszter a személyes jövőjét firtató kérdéseket „politikai üresjáratnak” tulajdonította, mint mondta, az újságírók „túlhabosítják ezt a történetet”. – A Fidesz az egy vaskos politikai erő, tagsággal, igen jelentős mennyiségű szavazóval és egy miniszterelnök-jelölttel, „a másik oldalon pedig jó néhány kormányfőjelölt, és se tagság, se szavazó”.

magyaridok.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó