Megkerülhetetlen vásárrá nőtte ki magát az OMÉK
Sikerrel zárult az idén 78. alkalommal megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, a kiállításra mintegy százezer érdeklődő látogatott ki. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a vásár a kiállítók szempontjából is eredményes volt: az így megismert Kárpát-medencei termékek jó néhány kereskedelmi lánc érdeklődését felkeltették.
2017. október 7. 11:48

A városi nézelődők mellett a szakmai érdeklődők is megtalálták számításukat az idén 78. alkalommal megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) helyszínén. A kiállítás öt napja alatt a látogatók száma megközelítette a százezret – mondta el lapunknak Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A tárcavezető jelezte: szeptember végén mintegy ezer kézműves élelmiszer-készítő, gépkiállító, jószágtartó gazda hozta el a főváros szívébe keze munkájának gyümölcsét, mindazt, amire büszke. A látogatókat az idén is számos érdekes program várta a kiállításon. Az állatbemutatók mellett népszerűek voltak a különböző élelmiszer-termelők és a biosziget standjai is. Fazekas Sándor jelentős eredménynek tartja, hogy egyes területek iránt egyre komolyabb az érdeklődés. A tejkamion például közönségdíjas lett az idén, ami szintén azt mutatja, hogy ma már foglalkoztatja a vásárlókat a minőség, ez esetben, hogy milyen a kiváló tej.

– Az a cél, hogy az emberek egyre tudatosabban döntsenek arról, mi kerüljön a kosarukba, akár halról, húsról, vagy épp tejről van szó. Fontos, hogy tudják, az egyes élelmiszereknek milyen beltartalmi értékeik vannak, és miként készülnek – fogalmazott a miniszter. Mint elmondta, a kóstolóknak ezúttal is nagy sikerük volt a rendezvényen. Itt a borok, pálinkakiválóságok éppúgy hangsúlyos szerepet töltöttek be, mint a szalámik, a kolbászok, amelyek a magyar konyha, a magyar élelmiszer-gazdaság zászlóshajói.

Az idei kiállítás díszvendége Japán volt Fotó: Teknős Miklós

A vásárnak tovagyűrűző hatásai is vannak: a kiállításon a Kárpát-medence élelmiszerei is szép számmal bemutatkozhattak, az így megismert termékek jó néhány kereskedelmi lánc érdeklődését is felkeltették. – Ha egy egységes Kárpát-medencei gazdasági térben gondolkozunk, akkor fontos, hogy a kapcsolatrendszer a mezőgazdaságban, az élelmiszer-feldolgozásban is megjelenjen – emelte ki a miniszter. Ezúttal az OMÉK díszvendége Japán volt. Fazekas Sándor szerint a távol-keleti ország igényes piacán keresett árucikk a magyar mangalicahús, a méz és a bor. Mint fogalmazott, Japán a legjelentősebb Európai Unión kívüli piacunk.

Az idén első alkalommal megrendezett szakmai napon mintegy 1500-an vettek részt. Az eseményen a legnagyobb agrárszakmai és élelmiszergazdasági döntéshozók, termelők és beszerzők képviselték a hazai agrá­riumot. A fent említett szám jól jelzi, hogy a gazdálkodók nem közömbösek a legkorszerűbb megoldások, termelési eljárások iránt. Sőt egyre többen ilyen irányba fejlesztenék gazdaságukat.

A tárcavezető kiemelte: az OMÉK mára fontos agrárdiplomáciai eseménnyé nőtte ki magát, az idei vásár ideje alatt tartották a visegrádi országok mezőgazdasági minisztereinek soros találkozóját. A régiós tárcavezetők mellett számos diplomata és nagykövet is kilátogatott a kiállításra. A magyar gazdaság nemzetközi jelenlétét erősítette a 78. OMÉK – jegyezte meg Fazekas Sándor. Az agrártárca vezetője reményét fejezte ki, hogy a jövőben nemzetközileg is meghatározó vásárrá válik a régióban már most is kiemelkedőnek számító budapesti rendezvény.

magyaridok.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Kövér: kiválóak a magyar-török kapcsolatok
  Az ukrán-orosz háború hatásairól és veszélyeiről, valamint a magyar-török kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mustafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke szerdán Budapesten.
 • Nemzeti konzultáció az EU-szankciókról
  A kormány szerdai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését: nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebookon.
 • Lelki segítség az egyházi intézmények gondozottjainak
  A betegápolásban, idősgondozásban fontos többlet az a lelki segítség, amelyet az egyházi szociális intézményekben megkapnak a gondozottak életük nehéz időszakában - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
MTI Hírfelhasználó