Mráz: A túlélés a jelszó a baloldalon
Rengeteg minden történik a baloldalon, azon belül is az MSZP-nél: Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, tartottak választmányi ülést, eközben a pártelnök, Molnár Gyula „páros lábbal szállt bele” Széll Bernadettbe, az LMP kormányfő-aspiránsába. Merre tovább?
2017. október 16. 11:26

Mráz Ágoston Sámuel, Nézőpont Intézet vezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában felhívta a figyelmet: Molnár Gyula Heti Válasznak adott interjújában tett kirohanásában a személyes sértettség is közrejátszhatott: 2014-ben, az önkormányzati választások idején csupán néhány százalékkal maradt le a fideszes kihívótól, míg az LMP jelöltje 6 százalékot szerzett – amit ha ő kapott volna, akkor nyer.

A sorok között az is kiolvasható, hogy az LMP ráadásul új stratégiájával a szocialisták szavazótáborát célozta meg. Most már tehát versenytársként kezelendő a Lehet Más a Politika, mivel korábban a párt a középen álló szavazókat célozta meg. 2014-ig ez elég is volt az 5 százalékos küszöb eléréséhez – tette hozzá a szakértő.

A Nézőpont Intézet vezetője arra is rámutatott, hogy a szocialisták gyengesége miatt ismét elfordulhat, hogy egy újabb réteg kiábrándul a pártból. Az MSZP-nek ugyanis még mindig van 500-800 ezer potenciális szavazója, ugyanakkor az ember akkor voksol egy pártra, ha érzi benne az erőt – márpedig ez rájuk nem igazán jellemző egy ideje.

Molnár Gyula ráadásul az interjúban azt is elismeri, hogy további csökkenés várható, ezt pedig a vetélytársak természetesen felkészülve várják – tette hozzá.

Nagyon nagy a kínálat a baloldalon

A rendszerváltozás óta most először van olyan lehetőség, hogy a baloldali szavazók több párt közül választhatnak az Országgyűlésben, ugyanis számos párt állít saját jelölteket – ennek főpróbája volt a 2014-es európai parlamenti választás, ahol az MSZP és a DK közel azonos eredményt ért el a szavazatok számát illetően (252 ezer 751 és 226 ezer 086, mandátumok számában ez ugyanannyit jelent: 2-2).

Mindegyik ellenzéki párt saját szavazóbázisra törekszik, az az elsődleges céljuk, hogy ebből ne veszítsenek. A szakértő szerint azt a célt szolgálja, hogy megerősítse az önállóságot és sokkal jobb alkupozíciót biztosítson.

Történelmi hiba?

Mráz Ágoston Sámuel szerint történelmi hiba lenne a szocialistáktól, ha nem állítanának miniszterelnök-jelöltet. Felhívta a figyelmet, a mai modern, mediatizált korban a politika a személyekről szól. Hozzátette: mintha Molnár Gyula „bejelentkezni látszana” a vezető szerepre, üzenetértékű volt az is, Horn Gyula szobra mellett fényképezkedett, ami után lehet, hogy a kultuszépítés is fontosabb lesz az MSZP-n belül.

„Horn Gyula pártja nem működhet együtt a Jobbikkal”

A szakértő szerint ez egy nagyon fontos mondata volt az interjúnak, és figyelni kell, hogy a következő félévben eltér-e ettől az elnök. Ha valóban erre helyezik a hangsúlyt, akkor semmilyen összefogás, de még „összekacsintás” sem történhet meg a szocialisták és az ex-radikális Jobbik között.

Kossuth Rádió/180 perc
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó