Az EU lélegzetét fojtja vissza az osztrák választások után
Az Euractiv brüsszeli uniós szakportál a fenti címmel ismerteti azt, miként nem reagált még az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke a vasárnapi, előre hozott osztrák választásokra. „Annak rémálom kimenetelére, amely a középjobb és a szélsőjobb közötti koalíció lehet”.
2017. október 16. 17:46

A választásokat Sebastian Kurz Néppártja (ÖVP) nyerte. Hogy ki lesz a második, azt a postán elküldött szavazatok után lehet megmondani, írja. /Az erről szóló cikkek hatalmas többsége a szociáldemokratákat jósolja másodiknak, míg a Szabadságpártot a harmadiknak./

A 889.000 postai szavazócédula megszámlálását követően legkésőbb csütörtök este mondanak eredményt.

Hogy milyen idegösszeomlást okoztak a szomszédéknál tartott tegnapi demokratikus választások, azt jól jellemzi a „nagyvilági” érdeklődésű Klubrádió reggeli hírprogramja, amelynek első híre a provinciálisnál provinciálisabb római parti stb. választási kampány álhír volt. A szélsőségesen balliberális Süddeutsche Zeitung muzulmán imapózban összerogyott müncheni szerkesztősége ma reggel pedig ezzel a címmel elmélkedett a történtekről: „Miért süllyed el Ausztria a populizmusban?” Mely cikk íróját nyilván fegyelmi elé fogják állítani, mert publicisztikájában a „populista” szó és válfajai csak ötször fordultak elő, Orbán Viktor pedig csak egyszer.

De vissza az Euractivhoz, amely szintén egyetért több tucat médiatársa azon várakozásával, hogy Kurz kancellár „a 48 éves bevándorlás ellenes Heinz-Christian Strachéval fog koalíciót kötni”.

És abban is társaival van nagyon is egy véleményen, hogy e győzelem Budapesthez és Varsóhoz közelíti, Berlintől pedig távolítani fogja a bécsi koalíciót.

A portál is megemlíti, hogy egy ilyenfajta koalíció az első lenne azóta, amióta az Osztrák Néppárt koalíciót kötött Jörg Haiderrel 2000-ben, csakhogy most az EU nincs abban a helyzetben, hogy szankcionáljon és cirkuszoljon.

A tudósítás keserédesen írja, hogy a pártnál a győzelmet kolbász, sör és fröccs mellett ünneplő Kurz-támogatók lelkesnek tűntek az FPÖ-vel való koalíció témájában. Egyikük azt mondta, „Egy ÖVP-FPÖ jobb bármi másnál, még akkori is, ha az nem tökéletes”.

Kurz pártelnök és külügyminiszter óvatosan nyilatkozott. Azt mondta, meg kell várni az eredményeket és akkor lehet dönteni a koalícióról.

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy Kurz a választások utáni legelső, igen tömör interjúját a nyolcszázezer példányban megjelenő Kronen Zeitungnak adta, amelyben elmondta, elsőként Merkel kancellár hívta fel és gratulált neki. Azt nem tette hozzá, hogy mekkora örömöt hallott ki a volt agitpropka hangjából. Arra a kérdésre, hogy a hívás megváltoztatja-e menekültpolitikáját, Kurz határozott nemmel felelt.

Az Euractiv szintén médiatársaihoz hasonlóan emlékezteti olvasóit, hogy az FPÖ-t az ötvenes években „volt nácik” alapították és hogy „a fiatalkorában a neonácizmussal flörtölő Strache” igen kritikus az Európai Unióval szemben. És azt is akarja, hogy szüntessék meg az Oroszország elleni szankciókat. Ami újabb jele „szörnyű populizmusának”, tehetjük hozzá.

Christian Kern jelenlegi szociáldemokrata kancellár óvott egy jobboldali szövetségtől hangsúlyozva, hogy Ausztria évtizedek óta legfontosabb kereszteződéséhez érkezett”.

Amiben teljesen igaza van. Csak remélni lehet, hogy Kurz nem a Kern-félék által előre kitett útjelző táblákat nézegeti majd, és nem válik belőle az egész világot meglepő Trump-féle csalódás.

Lovas István

magyaridok.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szijjártó Péter a Parlament támogatását kéri a védekezési intézkedésekhez
  – A világ legfejlettebb országai is nagyon komoly kihívással néznek szembe a koronavírus-járvány miatt – kezdte napirend előtti felszólalását a Parlament ülésén Szijjártó Péter.
 • 700 ezer felett a fertőzöttek száma a világon
  Elérte a 722 435-öt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre. A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en gyógyultak meg – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vasárnap esti adatsorban 685 623 fertőzött, 32 137 halott és 145 706 gyógyult szerepelt.
 • Járványügyben mindenki kormánypárti
  Sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak a koronavírus-törvény hatálya és a járványügyi rémhírterjesztés elleni fellépés kapcsán – közölte legfrissebb, ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve a Nézőpont Intézet az MTI-vel.
MTI Hírfelhasználó