Tárt karokkal várják a jövő mozdonyvezetőit
Számos cég szenved a képzett munkaerő hiánya miatt a logisztikai ágazatban is, azonban kevesen áldoznak figyelmet, munkát, pénzt a következő generációk képzésére. A Rail Cargo Hungaria mind a szakképzésben, mind a felsőfokú oktatásban távlatos gondolkodással ért el sikereket. Kovács Imrének, a cég igazgatósága elnökének a Debreceni Egyetem a közelmúltban címzetes egyetemi tanári címet adományozott.
2017. október 17. 14:18

A vasúti ágazat speciális helyzetben van a munkaerő-utánpótlás szempontjából. Egyfelől sajátos képzési szükséglete miatt a szokásosnál hosszabb időt igényel, mire a pályakezdőkből munkatárs válik, másfelől kevéssé érvényesül a nyugat-európai vasúttársaságok elszívóhatása, mert az egyes országok eltérő utasításrendszere és vezénylési nyelve ennek gátat szab – mondta a Magyar Idők kérdésére Kovács Imre. Az osztrák Rail Cargo Austria magyar leányvállalatának első számú vezetője szerint a leendő vasutasok speciális körből kerülnek ki. Többnyire vasutascsaládok leszármazottai, akiket nem kell meggyőzni a terület érdekességéről vagy szépségéről.

– A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben középfokú végzettségű, szakképzett és nyelvtudással rendelkező mozdonyvezetőkre, kocsivizsgálókra van a legnagyobb szükség – mondta Kovács Imre. Mivel a rendszerváltás óta eltelt években az állami szakképzés megszűnt, a Rail Cargo Hungaria (RCH) megállapodást kötött a szekszárdi szakképzési centrummal, illetve a dombóvári Apáczai Csere János Szakgimnáziummal kocsivizsgáló-képzésről érettségizett fiatalok számára. Aki pedig – gyermekkori álmát megvalósítva – mozdonyvezető szeretne lenni, az a dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskolában akár ösztöndíjjal is bekapcsolódhat a képzésbe.

 

Nemcsak a személyszállításban, hanem az árufuvarozásban is hiánycikk a „vezér” Fotó: Katona Vanda

– Amíg még nem végeztek az iskolában a leendő vasutasok, a felsőfokú képzésben már kézzelfogható sikereket ért el az RCH – mondta Kovács Imre. A Debreceni Egyetemmel 2014-ben kezdődött meg az együttműködésük, amikor a gazdálkodástudományi karon a felsőfokú vasúti árufuvarozási ismereteket önálló, választható tantárgyként kezdték oktatni kreditpontos képzésként. Az első szemeszter 2014 őszén kezdődött, a hallgatókat és az oktatás keretfeltételeit az egyetem, a tananyagot és az oktatókat az RCH biztosította.

A vasúti árufuvarozás menedzsment tantárgytól azt remélik, mondta Kovács Imre, hogy az elöregedő vasutasság utánpótlásáról gondoskodik. Ez a reményük be is válik, mert egy-egy évfolyamon tucatnyi hallgató vesz részt a képzésben, és az RCH-nál már dolgozik két olyan kolléga, aki Debrecenben kapott diplomát. Egyébként 2017 tavaszától kezdve a társaság szakemberei oktatnak a Dunaújvárosi Egyetemen is. A vasúti árufuvarozási járművek tantárgyat elsősorban gépészmérnök-hallgatóknak hirdették meg.

Az oktatásban a magyar piacvezető vasúttársaság vezető szakemberei is tevékenyen részt vesznek, még maga Kovács Imre is vállal előadásokat. A sikeres együttműködésnek tudható be, hogy a Debreceni Egyetem szenátusa címzetes egyetemi tanári címet adományozott a legnagyobb hazai vasúti áruszállító vállalat első emberének.

Az említett képzések mellett gyakornoki programot is kínál az RCH olyan pályakezdő diplomásoknak, akik jól beszélnek németül és angolul, és érdeklődnek a vasúti áruszállítás, szállítmányozás iránt. A legtehetségesebbek előtt nyitva áll a lehetőség, az osztrák anyavállalaton belül Berlintől Isztambulig nemzetközi környezetben élhetnek és dolgozhatnak. Az egyetemistáknak pedig duális képzés lehetőségét kínálja fel a cég, erre a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatóinak van módjuk. Jelenleg az RCH-nál hét gyakornok és 11 duális képzésben tanuló egyetemista dolgozik.

magyaridok.hu
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó