Nógrádi: Kurz közeledni fog a V4-ekhez
Sebastian Kurz történelmi választási győzelme tartja lázban Európát, ugyanakkor még számos nyitott kérdés van, például hogy kivel köt koalíciót. Egy valami azonban biztosnak látszik, hogy a V4-ekhez közeledni fog.
2017. október 18. 22:36

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában elmondta: Sebastian Kurz teljesen más, mint a német szociáldemokrata Martin Schulz, aki 8 általánossal akart kancellár lenni. Az osztrák politikus 25 évesen államtitkár, 27 évesen külügyminiszter volt, 31 évesen pedig kancellár lesz.

A szakértő szerint Kurz tényleg tehetséges és mindent megfordított, többek között a párt színét is lecserélte feketéről a világoskékre, pár hónap alatt mindent átszervezett, a mélypontról hozta vissza a néppártot. Tömegek álltak ki mögötte, döntően fiatalok, de az is említésre méltó, hogy a nők többsége is őt választotta. A férfiaknál a fiatalok és a nyugdíjas korosztály szavazott rá, a középréteg ugyanakkor nem.

Nógrádi György azt is kiemelte: Kurz-nak van egy karizmája, ő ezzel nyert és vezette győzelemre az ÖVP-t. Először fordult elő Ausztria történetében, hogy a koalícióban lévő „második” párt nem leamortizálódik, hanem úgy előzi meg az első helyen a kormányzó partnerét, hogy az közben megtartja a szavazati arányát.

A műsorban az is elhangzott, hogy Kurz ahelyett, hogy a kampányban balra helyezkedett volna, és ezzel a szocdemektől szerez szavazókat, ő pont az ellenkezőjét csinálta: nagyon sok fontos kérdésben ismét konzervatív irányba indult el – ezzel pedig szavazókat szerzett vissza. Ilyen például, hogy elítélte az egyneműek házasságát, fel mert lépni Merkel ellen, a migráció kérdésében pedig kőkeményen fogalmazott. A szakértő felhívta a figyelmet: Kurz közeledik a V4-ekhez, szerinte amit Orbán Viktor csinált a bevándorláspolitikában, az egy elfogadható példa.

A leendő kancellár külügyminiszterként számos alkalommal össze is hívta a balkáni országokat, miszerint egy feladat van, mégpedig a migráció megállítása, bármi áron.

Arra a kérdésre, hogy vajon teljesen kizárt-e, hogy összeálljon az eddig regnáló szocdem-néppárti nagykoalíció, azt felelte: nem tartja kizártnak, nyilván Kurz mindkét nagy pártnál puhatolózni fog. Nyugat-Európából pedig nyomás alá fogják helyezni az egyesek szerint szélsőjobboldali Szabadságpárt miatt. Végső soron azzal fog összeállni, amelyik a néppártnak előnyösebb.

Kulcskérdés a szakértő szerint az is, hogy Merkellel hogyan tud majd kijönni, hogyan alakulnak a német kancellár koalíciós tárgyalásai.

hirado.hu - M1 - Ma Este
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A digitális diktatúra magasabb fokozatba kapcsol
  Azt hiszed, ami most megy a Facebookon, az cenzúra? Úgy érzed, hogy elnyomják a jobboldali tartalmakat a közösségi médiában? Pedig a valódi digitális diktatúra még csak most következik.
 • Újabb hírhamisítási botrányba futhatott bele az MSZP
  Egyre több jel mutat arra, hogy az MSZP pártközpontjából irányított Hírklikk.hu hamis híreket jelentetett meg, ismét a járványhelyzettel összefüggésben. Ezúttal egy Németh Károly nevű férfi állt elő azzal a mesével, hogy az általa képviselt cég importál Kínából egy olyan, koronavírustesztek elvégzésére alkalmas gépet, amely a piacon kapható eszközökhöz képest feltűnően olcsó és kiemelkedően hatékony, ám a kormányzat nem élt a lehetőséggel, mert nem tudott volna „saját zsebre is dolgozni”. Németh Károly az interjúban több olyan szakembert is megnevezett, akikkel a berendezésről tárgyalt, például Merkely Bélát, Müller Cecíliát, Jakab Ferencet és Szlávik Jánost. Eddig az érintettek tagadták lapunknak, hogy valaha is találkoztak volna Németh-tel. Az MSZP ismét politikai haszonszerzésre használj a koronavírust.
 • II. menet – Szakács és Ungváry visszatért a szorítóba
  Akiket idéznek és akiket nem. Valóban minden az idézettségen múlik?
MTI Hírfelhasználó