Nógrádi: Kurz közeledni fog a V4-ekhez
Sebastian Kurz történelmi választási győzelme tartja lázban Európát, ugyanakkor még számos nyitott kérdés van, például hogy kivel köt koalíciót. Egy valami azonban biztosnak látszik, hogy a V4-ekhez közeledni fog.
2017. október 18. 22:36

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában elmondta: Sebastian Kurz teljesen más, mint a német szociáldemokrata Martin Schulz, aki 8 általánossal akart kancellár lenni. Az osztrák politikus 25 évesen államtitkár, 27 évesen külügyminiszter volt, 31 évesen pedig kancellár lesz.

A szakértő szerint Kurz tényleg tehetséges és mindent megfordított, többek között a párt színét is lecserélte feketéről a világoskékre, pár hónap alatt mindent átszervezett, a mélypontról hozta vissza a néppártot. Tömegek álltak ki mögötte, döntően fiatalok, de az is említésre méltó, hogy a nők többsége is őt választotta. A férfiaknál a fiatalok és a nyugdíjas korosztály szavazott rá, a középréteg ugyanakkor nem.

Nógrádi György azt is kiemelte: Kurz-nak van egy karizmája, ő ezzel nyert és vezette győzelemre az ÖVP-t. Először fordult elő Ausztria történetében, hogy a koalícióban lévő „második” párt nem leamortizálódik, hanem úgy előzi meg az első helyen a kormányzó partnerét, hogy az közben megtartja a szavazati arányát.

A műsorban az is elhangzott, hogy Kurz ahelyett, hogy a kampányban balra helyezkedett volna, és ezzel a szocdemektől szerez szavazókat, ő pont az ellenkezőjét csinálta: nagyon sok fontos kérdésben ismét konzervatív irányba indult el – ezzel pedig szavazókat szerzett vissza. Ilyen például, hogy elítélte az egyneműek házasságát, fel mert lépni Merkel ellen, a migráció kérdésében pedig kőkeményen fogalmazott. A szakértő felhívta a figyelmet: Kurz közeledik a V4-ekhez, szerinte amit Orbán Viktor csinált a bevándorláspolitikában, az egy elfogadható példa.

A leendő kancellár külügyminiszterként számos alkalommal össze is hívta a balkáni országokat, miszerint egy feladat van, mégpedig a migráció megállítása, bármi áron.

Arra a kérdésre, hogy vajon teljesen kizárt-e, hogy összeálljon az eddig regnáló szocdem-néppárti nagykoalíció, azt felelte: nem tartja kizártnak, nyilván Kurz mindkét nagy pártnál puhatolózni fog. Nyugat-Európából pedig nyomás alá fogják helyezni az egyesek szerint szélsőjobboldali Szabadságpárt miatt. Végső soron azzal fog összeállni, amelyik a néppártnak előnyösebb.

Kulcskérdés a szakértő szerint az is, hogy Merkellel hogyan tud majd kijönni, hogyan alakulnak a német kancellár koalíciós tárgyalásai.

hirado.hu - M1 - Ma Este
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • 700 ezer felett a fertőzöttek száma a világon
  Elérte a 722 435-öt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre. A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en gyógyultak meg – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vasárnap esti adatsorban 685 623 fertőzött, 32 137 halott és 145 706 gyógyult szerepelt.
 • Járványügyben mindenki kormánypárti
  Sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak a koronavírus-törvény hatálya és a járványügyi rémhírterjesztés elleni fellépés kapcsán – közölte legfrissebb, ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve a Nézőpont Intézet az MTI-vel.
 • 447-re emelkedett a koronavírusos betegek száma
  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 447-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb két 90 év feletti alapbetegségekkel küzdő beteg. Az elhunytak száma ezzel 15 főre nőtt.
MTI Hírfelhasználó