Belgium töri meg az EU Madrid mögé sorakozását
A vacsora előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egyértelművé tette, hogy az EU nem fog beavatkozni vagy közvetíteni a felek között.
2017. október 20. 15:53

Az Európai Unió vezetői egyként felsorakoztak Madrid mögött a csütörtökön megkezdődött EU-csúcson – Charles Michel belga kormányfő kivételével, aki mérsékletre és párbeszédre intett, foglalja össze erről szóló cikkét az Euractiv brüsszeli hírportál.

Hivatalosan Katalónia nem szerepel az EU csúcs ügyrendjén, de valójában – mint azt a portálnak több forrás is elmondta – az volt „a szobában lévő elefánt”.

Merkel német kancellár és Xavier Bettel luxembourgi miniszterelnök nyilvánosan kijelentette, a kérdést szintén megvitatják. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök pedig elmondta, hogy Rajoy spanyol miniszterelnök tájékoztatta a jelenlévőket a helyzetről.

Merkel és Emmanuel Macron francia elnök sziklaszilárdan Mariano Rajoy mögé állt a tartomány függetlenségi törekvésének drámaian eszkalálódó patthelyzetében.

Csütörtökön a spanyol kormány közölte, felfüggeszti Katalónia autonómiáját, miután Carles Puigdemont katalán elnök nem volt hajlandó megállítani a tartomány függetlenedés felé haladását az október elsejei referendum eredménye nyomán.

A vacsora előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egyértelművé tette, hogy az EU nem fog beavatkozni vagy közvetíteni a felek között.

Brüsszel álláspontja az, hogy a katalán függetlenség Spanyolország belső ügye /”éljen” a független Koszovó – tehetjük hozzá/, és ellenállt azon katalán erőfeszítéseknek, hogy a kérdést nemzetközivé tegye és támogatta Madrid állásfoglalását, miszerint a függetlenségi népszavazás törvénytelen volt.

A csúcsra megérkező Merkel azt mondta, „Támogatjuk a spanyol kormány álláspontját” és „reméljük, hogy megoldás található a spanyol alkotmány alapján”.

Macron francia elnök nemrégiben azt mondta, hogy a szeparatistákat részben „gazdasági önzés” motiválta. Brüsszelben tegnap tudósítóknak hozzátette még: reméli, hogy a 28 uniós vezető hangot adnak Madrid szilárd támogatásának. Hozzátette: „Ezt az Európai Tanácsot az egység üzenete fogja jellemezni”.

Ezzel szemben Charles Michel belga miniszterelnök, akinek kormányzó koalíciójában helyet foglalnak a flamand szeparatisták, visszafogottságot és párbeszédet sürgetett. Ezt mondta: „Kérem, fordítsák visszájára az eszkalációt. Nem hinném, hogy politikai eszkalációval olyan megoldást tudunk találni, amely mindenkinek érdekében áll”.

Michel el is ítélte azt, ahogyan a spanyol rendőrség meg akarta akadályozni az embereket a szavazásban és hogy erőszakkal lépett fel.

A belga Le Soir napilap birtokába került egy levél, amelyet a spanyol kormány küldött a madridi belga nagykövetségnek és ebben „megdöbbenésének” adott hangot a belga miniszterelnök kijelentései miatt.

„Nem értjük, hogy egy partner ország miként tehet ilyen nyilatkozatokat, amelyek súlyosan veszélyeztetik kétoldalú kapcsolatainkat… Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a belga kormány ugyanarra a szintre helyezi magát, mint az a regionális kormány, amely botrányos módon sérti meg egy tagország törvényes rendjét”.

Ironikus módon, fejezi be cikkét az Euractiv, Michel és Rajoy egymás mellé került a csúcs tárgyalóasztalnál. A kamerák olyan „testbeszédet” közvetítettek, amely sok mindent elárult kettőjük viszonyáról. Rajoy maga a csúcs első napján semmiféle nyilatkozatot nem tett.

Lovas István

magyaridok.hu
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó