Madrid feloszlatná a katalán kormányt
A spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését.
2017. október 21. 15:22

A spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését – jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülését követően Madridban szombaton.

A politikus hangsúlyozta: ez nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását.

A spanyol kormány javaslatait még szombaton beterjeszti a parlament felső házának, a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére.

Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben.

Választásokkal intenék csendre Katalóniát

A hosszú távú tervek között szerepel, hogy jövő januárban előrehozott parlamenti választásokat kell kiírni a katalán régióban, amennyiben Carles Puigdemont katalán elnök magától nem dönt a voksolásról. Carmen Calvo, a Spanyol Szocialista Munkáspárt egyik tagja pénteken a kormány és a szocialisták nevében arra kérte a politikust, hogy mielőbb rendelkezzen a szavazásról.

A spanyol kormányfő szerint az intézkedés nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti Fotó: MTI

155. cikkely

Madrid kezdeményezi az alkotmány 155. cikkelyének alkalmazását – jelentette be szombaton, a kormány rendkívüli ülése után Mariano Rajoy miniszterelnök. Ezt a lehetőséget most első ízben alkalmazzák a spanyol demokrácia történetében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy menesztik a katalán kormány és a közszolgálati média vezetőit, akik helyére Madridból neveznek ki végrehajtókat.

A katalán parlamentet nem oszlatják fel, de nem jelölhet új elnököt és alelnököt a tartományi kormány élére, illetve Rajoy tervei szerint hat hónapon belül új választást írnak ki Katalóniában. A spanyol kormány javaslatait még szombaton beterjeszti a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben.

A kormányfő beszédében azt állította, hogy a madridi kabinet nem akarta meglépni ezt, de a katalán kormány és parlament kikényszerítette ezt az illegális népszavazással, majd a függetlenség deklarálásával. „Nincs a világon olyan ország, amelyik megengedné ezt” – mondta a miniszterelnök. Rajoy azt állította: a katalán kormány az autonómia felfüggesztését akarta kiprovokálni, de ők ezt nem tették meg, a mostani lépéseik nem érintik a tartomány státuszát.

MTI - MNO
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A propaganda logikája
  Hosszú cikket közölt a 24.hu nevezetű portál „A magyarok látják messze a legaggasztóbbnak az egészségügy helyzetét” címmel.
 • Orbán Viktor teljes beszéde
  A 100 évvel ezelőtti trianoni katasztrófára és a balliberális kormányok okozta 10 évvel ezelőtti csődből való kilábalására is emlékezett Orbán Viktor 22. évértékelő beszédében.
 • Orbán: Magyarország mindenek előtt
  Minden felemelkedő nemzet sikertörténete az önbecsülés megerősítésével kezdődik, a bajba jutott országok polgárainak személyes önbecsülése pedig csak nemzetükével együtt térhet vissza - fogalmazott a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó