Madrid feloszlatná a katalán kormányt
A spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését.
2017. október 21. 15:22

A spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését – jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülését követően Madridban szombaton.

A politikus hangsúlyozta: ez nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását.

A spanyol kormány javaslatait még szombaton beterjeszti a parlament felső házának, a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére.

Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben.

Választásokkal intenék csendre Katalóniát

A hosszú távú tervek között szerepel, hogy jövő januárban előrehozott parlamenti választásokat kell kiírni a katalán régióban, amennyiben Carles Puigdemont katalán elnök magától nem dönt a voksolásról. Carmen Calvo, a Spanyol Szocialista Munkáspárt egyik tagja pénteken a kormány és a szocialisták nevében arra kérte a politikust, hogy mielőbb rendelkezzen a szavazásról.

A spanyol kormányfő szerint az intézkedés nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti Fotó: MTI

155. cikkely

Madrid kezdeményezi az alkotmány 155. cikkelyének alkalmazását – jelentette be szombaton, a kormány rendkívüli ülése után Mariano Rajoy miniszterelnök. Ezt a lehetőséget most első ízben alkalmazzák a spanyol demokrácia történetében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy menesztik a katalán kormány és a közszolgálati média vezetőit, akik helyére Madridból neveznek ki végrehajtókat.

A katalán parlamentet nem oszlatják fel, de nem jelölhet új elnököt és alelnököt a tartományi kormány élére, illetve Rajoy tervei szerint hat hónapon belül új választást írnak ki Katalóniában. A spanyol kormány javaslatait még szombaton beterjeszti a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben.

A kormányfő beszédében azt állította, hogy a madridi kabinet nem akarta meglépni ezt, de a katalán kormány és parlament kikényszerítette ezt az illegális népszavazással, majd a függetlenség deklarálásával. „Nincs a világon olyan ország, amelyik megengedné ezt” – mondta a miniszterelnök. Rajoy azt állította: a katalán kormány az autonómia felfüggesztését akarta kiprovokálni, de ők ezt nem tették meg, a mostani lépéseik nem érintik a tartomány státuszát.

MTI - MNO
MTI Hírfelhasználó