Összeomlott a cseh baloldal
Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom biztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon. A szavazatok százszázalékos feldolgozása alapján a parlamenti alsóházba kilenc párt és mozgalom jutott be.
Utoljára frissítve: 2017. október 21. 22:35
2017. október 21. 21:46

A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson. Ugyancsak előzmény nélküli, hogy az alsóházban kilenc párt foglaljon helyet.

A Cseh Statisztikai Hivatal közleménye szerint az ANO 29, 64 százalékot, a második Polgári Demokratikus Párt (ODS) 11,32 százalékot, a harmadik a Cseh Kalózpárt, amely 10,79 százalékot kapott. A negyedik helyen a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett 10,64 százalékkal.

A parlamentbe még további öt párt jutott be: Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-7,76 százalék), Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD-7,27 százalék), Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL-5,8 százalék), TOP 09 5,31 százalék, Polgármesterek és Függetlenek (STAN-5,18 százalék).

Ennek alapján a mandátumok megoszlása a 200 tagú parlamenti alsóházban a következő lesz: ANO 78, ODS 25, Cseh Kalózpárt 22, SPD 22, KSCM 15, CSSD 15, KDU-CSL 10, TOP 09 hét és STAN hat képviselő.

A választási részvétel 60,84 százalék volt.

Milos Zeman államfő már korábban jelezte, hogy kormányalakítási megbízatást a választások győztesének ad. Zeman szombat estig a választási eredményeket nem kommentálta.    

Andrej Babis közölte, hogy az új képviselőház alakuló üléséről minden parlamentbe bejutott párttal tárgyalni akar. Megjegyezte: azzal számol, hogy a tárgyalásokon a kormányalakítás is téma lehet.

A közszolgálati televízió esti vitaműsorában az ODS, a Cseh Kalózpárt, a TOP 09 és a STAN vezetői kizárták, hogy hajlandóak lennének a Babis vezette ANO-val kormánykoalícióra lépni. Az SPD, a kommunisták, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták vezetői nem voltak ennyire radikálisak, és a kormánykoalíció ügyében óvatosabban fogalmaztak.

Andrej Babis már az eredmények ismeretében közölte, hogy az új képviselőház alakuló üléséről minden parlamentbe bejutott politikai szereplővel tárgyalni akar. Megjegyezte: azzal számol, hogy ezeken a tárgyalásokon a kormányalakítás is téma lehet.

Andrej Babis szerint az ANO nem jelent veszélyt a demokráciára

Az ANO Európa-párti mozgalom, és nem jelent veszélyt a demokráciára – mondta szombaton este Prágában Andrej Babis, a hétvégi csehországi képviselőházi választások győztese.

A sajtótájékoztatója elején elhangzott kijelentéssel Andrej Babis nyilván a cseh és külföldi médiában megjelent azon véleményekre reagált, miszerint az ANO győzelme veszélyt fog jelenti Csehország számára, és külpolitikájában Moszkva felé fog orientálódni.

A politikus közölte: a parlamentbe bejutott minden párt elnökét tárgyalásokra hívta meg az új képviselőház alakuló ülésével kapcsolatban. A hatályos szabályok szerint a képviselőház megalakulása nélkül minden további politikai lépés lehetetlen. “Remélem, lesz érdeklődés javaslatunk iránt” – jegyezte meg a politikus. Babis arra számít, hogy a tárgyalások folyamán a kormányalakítás kérdése is napirendre kerül.

“Gyors kormányalakításra van szükség” – vélekedett Babis, és leszögezte: Csehországnak stabil kormányra van szüksége, amely csapatként fog működni. Hozzátette: örülni fog, ha kormányalakítási megbízatást kap.

Andrej Babis a választásokon majdnem félszázezer preferenciaszavazatot kapott, az összes jelölt közül a legtöbbet. A cseh törvények szerint minden szavazó az általa beikszelt pártlistán megjelölhet négy személyt, akiket előnyben részesít.

Van, aki nem akar koalícióra lépni Andrej Babissal

A parlamentbe jutott pártok elnökei ugyanakkor azt állították, hogy nem fognak kormánykoalícióra lépni Andrej Babissal, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

A választásokon a második helyen végzett Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, Petr Fiala kijelentette, hogy pártja “nem fog tárgyalni az ANO-val a kormánykoalícióról”, és továbbra is “a konzervatív-liberális értékeket” fogja védeni. “Arra számítunk, hogy a közeljövőben nagy harc lesz a cseh állam értékei és külpolitikájának irányai körül” – szögezte le.

Az ODS színeiben Prágában képviselőházi mandátumot szerzett az ifjabb Václav Klaus, a volt cseh elnök Václav Klaus fia.

Ivan Bartos, a Cseh Kalózpárt elnöke kijelentette, hogy a pártja semmiképpen sem lép koalícióra az ANO-val.

Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke szerint az SPD és az ANO között nagy programbeli különbségek vannak, s azok eltüntetését nem tartja reálisnak.

Milos Zeman cseh államfő leadja szavazatát egy prágai szavazóhelyiségben a kétnapos képviselőházi választások első napján, 2017. október 20-án. (MTI/AP/Petr David Josek)

A CSSD jövő áprilisban rendkívüli tisztújító kongresszust tart

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) “nagy választási pofont” kapott, s a hibát a párton belül keressük, amiért nem tudtuk eladni a jó kormányzati eredményeket – jelentette ki sajtóértekezletén Milan Chovanec, a CSSD ügyvezető alelnöke.

Kormánykoalíciós tárgyalásokat az ANO-val a szociáldemokraták csak két feltétel teljesülése esetén tudnak elképzelni: az első, ha a kormányprogram tartalmazná programjuk főbb elemeit, második pedig az, hogy ne Babis legyen a kormányfőjelölt.

A CSSD jövő áprilisban rendkívüli tisztújító kongresszust tart, addig a párt elnöksége a sikertelenség ellenére is a helyén marad – közölte Chovanec.

A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke a párt eredményét kudarcnak minősítette. Közölte: pártja csak akkor lépne be az új kormánykoalícióba, ha annak annak nem lenne tagja Babis és az ANO alelnöke, Jaroslav Faltynek, aki ellen szintén büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával.

Miroslav Kalousek, a TOP 09 jobboldali párt elnöke azt mondta, hogy pártja továbbra is kitart az Európa-párti politikája mellett. Megjegyezte: az új kormányzat “autokrata” lesz, és egy “volt STB-ügynök” fogja irányítani, ami célzás volt arra, hogy Andrej Babis neve megtalálható az egykori kommunista állambiztonsággal (STB) együttműködők névsorában.

A Szociáldemokrata párt támogatóinak kétharmadát elvesztette

A véglegeshez közeli adatok szerint a vártnál is nagyobb győzelmet aratott a milliárdos Andrej Babis pártja, az ANO a cseh parlamenti választáson. A szavazatok nagyjából 30 százalékát szerezte meg az ANO, amelyik rendszeresen bírálja az Európai Unió jelenlegi vezetését, például a bevándorlás kezelése miatt is – hangzott el az M1 Híradójában.

Az ANO mellett más „rendszerkritikusnak” nevezett pártok is megerősödtek. Például az SPD nevű egyértelműen bevándorlás ellenes párt, illetve a Kalózpárt – mindkettő nagyjából 10 százalékot kapott. A baloldal Csehországban is nagyot bukott. Az előző választás győztese, a Szociáldemokrata párt például támogatóinak kétharmadát elveszítette.

Komoly meglepetések várhatóak a cseh választással kapcsán

A legfrissebb információk szerint 29,76 %-ot szerzett az ANO mozgalom, Andrej Babis pártja. Jelenleg több mint 99 %-os a feldolgozottság, ami már nem sokat fog változtatni az eredményeken. Andrej Babis bár a harminc százalékot nem érte el, várhatóan 78 mandátummal fog rendelkezni a cseh parlamentben.

Így tehát elmondható, hogy elég egyetlen koalíciós partner a koalíciós kormányzáshoz.

A rendszerkritikus pártok megerősödtek, történelmi vereséget szenvedtek a szociáldemokraták, hét százalék fölötti eredményt szereztek, ami azt jelenti, hogy 35 mandátummal kevesebb lesz nekik a parlamentben, mint korábban volt.

A végleges eredményeket az esti órákra ígérték

A voksokat összeszámláló Cseh Statisztikai Hivatal az eredményt az esti órákra ígéri. Általános várakozás szerint a választásokat az Andrej Babis szlovák származású milliárdos vezette jobbközép ANO mozgalom nyeri meg.

Többségi vélemény, hogy a választások után nehéz kormányalakítási tárgyalásokra lehet számítani. Milos Zeman államfő pénteken megerősítette, hogy kormányalakítási megbízatást a győztes párt elnökének fog adni, aki az ANO sikere esetén Andrej Babis lenne.

A legfőbb probléma az, hogy Babis ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával. A nagy pártok többsége a választási kampányban azt állította, hogy nem fognak együttműködni a Babis vezette ANO-val. Felmérések szerint Babis kormányfői elfogadása, illetve elutasítása a társadalomban nagyjából 50-50 százalék.

A hagyományosan kétnapos voksolás nyugodtan zajlott le. Súlyosabb rendzavarásról, törvénysértésről az urnák délután két órai zárásáig nem érkezett jelentés.

Az 1993-ban megalakult Cseh Köztársaságban ez volt a hetedik képviselőházi választás, amelyek közül kettő idő előtti volt.

A részeredmények szerint az ANO magasan megnyeri a választásokat

Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon – derült ki a véglegeshez közeli részeredményekből. A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson.

A mintegy 14 ezer szavazókörzet 90 százalékának részeredményei alapján az ANO megkapta a voksok több mint 30 százalékát, a második helyen pedig a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett 10,9 százalékkal, míg a harmadikon a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) áll 10,7 százalékkal.

A három tömörülésen kívül a 90 százalékos részeredmények szerint még bejutott a parlamenti alsóházba a Kalózpárt (10,4 százalék), Cseh és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-8,1 százalék), Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD-7,5 százalék), Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL-5,8 százalék), valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN-5,3 százalék) nevű tömörülés.

Nem várt meglepetéseket is hozott az eredmény

A részeredmények alapján kiesett a képviselőházból a jobboldali TOP 09 párt, amelynek támogatottsága nem haladta meg az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Az 1993-ban alakult önálló Csehországban ilyen magas arányú győzelmet a parlamenti választáson még soha egyetlen párt sem szerzett. Nem várt meglepetés a szociáldemokraták és a kommunisták támogatottságának ilyen nagyarányú csökkenése.

Jaroslav Faltynek, az ANO alelnöke kijelentette, hogy a mozgalom nem zárja ki az eddigi kormánykoalíció folytatását. Milan Chovanec, a CSSD ügyvezető elnöke szerint viszont a párt nem fog tárgyalni a kormánykoalícióról, mert választási eredményével ez “nevetséges lenne”.

A választási részvétel az eddigi adatok szerint 60 százalékos volt.

hirado.hu - MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó