1956 hőseire emlékezünk
Az ötvenhatos forradalom évfordulójához kötődő programok vasárnap a Műegyetemnél kezdődnek, majd 23-án folytatódnak a hagyományos zászlófelvonással, délután 3-kor pedig Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet a Terror Háza Múzeum előtt. A baloldali pártok aznap reggel Nagy Imre egykori háza előtt közös koszorúzást tartanak, az LMP és a Momentum távol marad az akcióktól, a két párt külön emlékezik. A radikális aktivista, Gulyás Márton a Kossuth térre várja híveit.
2017. október 22. 09:27

Már október 22-én, vasárnap délután 2 órakor megkezdődik a Műegyetemnél az ötvenhatos emlékezés.

A koszorúzást követően az egyetemi ünnepségen Simicskó István honvédelmi miniszter mond beszédet, majd délután fél 5-kor elindul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre. Október 23-án reggel 8-kor, a hagyományokhoz híven, az Országház előtti Kossuth Lajos téren ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját, majd délután 3-kor Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet a Terror Háza Múzeumnál.

A zászlófelvonást a Duna Televízió, a kormányfő beszédét a Duna TV és az M1 közvetíti. Most is lesz „nyitott Parlament”: az érdeklődők október 23-án megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. A rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában egész napos protokollmentes megemlékezést tartanak.

Napközben ’56-os játékfilmeket és dokumentumfilmeket is vetítenek a Corvin, a Tabán, valamint a Kino Cafe moziban. Október 23-án délután 5 órától Szabadság­koncertet tartanak a Millenárison. Emellett október ­22-én­ és ­24-én ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza ­Múzeum, gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál. Lesznek rendhagyó történelemórák, az intézmény forradalomhoz kapcsolódó kiállítását október 21-től november 5-ig tekinthetik meg az érdeklődők. Továbbá október 22. és november 4. között a 4-es, 6-os villamos és a 47-es, 49-es villamos vonalán egy-egy ikonikus helyszínen, megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok – rikkancsok – ajánlják az akkori híreket a járókelőknek.

Az MSZP fáklyás felvonulással emlékezik meg 1956 hőseiről október 22-én Kaposváron. A rendezvény 17.30 órakor a Fő u. 77.-nél veszi kezdetét, ahol Nagy Imre mártír-miniszterelnök emléktáblája előtt Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke, az Ország­gyűlés alelnöke mond beszédet. Október 23-án Budán, Nagy Imre egykori házánál a többi balliberális párttal közös akciót szerveztek az Index szerint.

A fővárosi MSZP kezdeményezésére közösen koszorúznak majd a szo­cialisták, a DK-sok, valamint az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Bokros Lajos-féle MoMa tagjai. Az LMP viszont – ahogy korábban a Gulyás Márton által kezdeményezett demonstráción –, itt sem hajlandó együtt mutatkozni a „demokratikus ellenzék” többi reprezentánsával. A Budai Liberális Klub tagjai aztán Vásárhelyi Miklós egykori lakásáshoz vonulnak, ahol emléktáblát avatnak. Az „együttesek” pedig Csepelen folytatják majd a megemlékezést. A Momentum este a Szabadság téren tart politikai gyűlést, az LMP Debrecenben ünnepel. A Jobbik fél négyre a Corvin közbe, a radikális aktivista, Gulyás Márton pedig fél ötre, a Kossuth térre hívta szimpatizánsait.

Említésre méltó: az Egyesült Államok budapesti nagykövete két napja kiadott egy közleményt, amelyben a nagyobb tömegrendezvényekről, így a Terror Háza Múzeum előtti kormányzati megemlékezésről, illetve a Kossuth térre szervezett, Gulyás Márton-féle vagy éppen a Szabadság térre meghirdetett momentumos akciókról adnak tájékoztatást az amerikai állampolgároknak. A jelentésben felhívják a Magyarországon tartózkodók figyelmét arra, hogy még a békésnek induló rendezvényeken is bármikor elszabadulhatnak az indulatok, ezért fokozott figyelmet, az események helyszínének elkerülését javasolják.

A korábbi évekből hasonló figyelmeztetést nem találtunk a követség honlapján.

Megemlékezések Lyontól Johannesburgig

A külhoni magyarok is megünneplik október 23-át. Brüsszelben szentmisét és gyertyás felvonulást tartanak. A Magyarok Angliai Országos Szövetsége Londonban tartja központi megemlékezését, emellett ünnepelnek Írországban, Skóciában és ­Walesben is honfitársaink. Svédországban a hétvégi iskolákban emlékeznek. Portugáliában és Spanyolországban is szerveznek forradalmi megemlékezéseket a helyi magyar szervezetek, valamint Párizsban, Strasbourgban, Lyonban is ünnepelnek a Franciaországban élő magyarok. A New York-i magyar szervezetek az 1956-os emlékműnél tartanak megemlékezést. Más települések mellett Los Angeles, Cleveland, ­Seattle, San Francisco, Miami, San ­Diego is bekapcsolódik az ünneplésbe. Brazíliában, Uruguay­ban, Chilében és Argentínában is készülnek az évfordulóra a magyar közösségek. Sydney-ben, Melbournben, Wellingtonban és ­Christchurchben is ünnepel az Ausztráliában és Új-Zélandon élő magyar diaszpóra. Dél-Afrikában az országban működő egyetlen magyar szervezet, a Dél-afrikai Magyar Szövetség szervezi Johannesburgban az ünnepi rendezvényeket.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó