Tüntetők és gumilövedékek – 11 évvel ezelőtt
Mostanában remélhetőleg legfeljebb a politikusok szópárbaja teheti emlékezetessé az október 23-i megemlékezéseket. Nehezen felejthetők viszont a 11 évvel ezelőtti események, amikor a forradalom kitörésének 50. évfordulóján nem a tiszteletteljes emlékezés, hanem a vízágyú és a gumilövedék játszotta a főszerepet Budapesten.
2017. október 23. 23:43

Bő egy évtizeddel a történtek után nyilvánvaló, az események nem október 23-án, hanem szűk egy hónappal korábban kezdődtek. Szeptember 17-én került nyilvánosságra ugyanis az elhíresült őszödi beszéd, amelyben Gyurcsány Ferenc többek közt saját kormánykoalíciója szándékolt és rendszeres hazugságairól, illetve a parlamenti választások előtt a választók elől eltitkolt tényekről szólt. Hazudtunk reggel, meg este – mondta egyebek mellett Gyurcsány Ferenc.

Demonstrációk az őszödi beszéd után

A rádióban elhangzott mondatai után szinte azonnal tüntetések kezdődtek Budapesten és több vidéki városban, amelyeken az akkor még MSZP-s miniszterelnök lemondását követelték. Egy nappal később a Kossuth téren demonstrálók egy petíciót készítettek, amit az MTV-ben akartak beolvastatni. Miután a biztonságiak nem engedték be a küldötteket az épületbe, a tömeg átvonult a Szabadság térre, és ott megrohamozta a tévé székházát, jó néhányan közülük be is jutottak az épületbe.

A tüntetések ez után is folytatódtak. Október 6-án Gyurcsány Ferenc bizalmi szavazást kért maga ellen a parlamentben, a kormánypárti többség azonban, 207 igen 165 nem szavazattal a kormányfő maradása mellett tette le a voksát. A feszült közhangulat is maradt, mint ahogy továbbra is naponta ezrek gyűltek össze a Kossuth téren, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya ellen tüntessenek.

Így jutottunk el október 23-ig. Az ünnepnap hajnalán a rendőrség kiürítette a Kossuth teret, a budapesti rendezvényekre érkező magas rangú külföldi vendégek biztonságára hivatkozva. Már ekkor, a Kossuth téri sátras tüntetők kiszorításakor, majd a közelben a zászlófelvonás alatt demonstrálók feloszlatására is előkerült a gumibot.

A nap folyamán szinte minden rendezvényen kisebb-nagyobb összecsapások voltak a rendőrök és a tüntetők között. A legnagyobb tömeg a Szent István-bazilikánál gyülekezett, majd a Corvin köz, a Nyugati tér érintésével a Bajcsy-Zsilinszky út, Alkotmány utca sarkáig jutott. Innen azonban a felállított rendőrkordonok miatt már nem tudtak továbbmenni. Itt kezdődtek el a komolyabb erőszakos cselekmények. A rendőrség könnygázzal, vízágyúval próbálta meg oszlatni az időközben több ezressé duzzadt tömeget, de eldördült egy-két riasztólövés is.

Kardlapozó lovas rendőrök és gumilövedékek

A Fidesz ötvenhatos megemlékezése 16 órakor kezdődött az Astoriánál. Egyes, akkori beszámolók szerint ezen majd százezer ember vett részt. Beszédet mondott Orbán Viktor is, a rendezvény díszvendége pedig az Európai Néppárt akkor elnöke, Wilfried Martens volt. Az ünnepség végén a műsorvezető arra kérte a megjelenteket, hogy lehetőség szerint ne a Deák tér, hanem inkább az ellenkező irányba hagyják el a helyszínt. A Bajcsy-Zsilinszky út környéke időközben szabályos csatatérré vált. A lovas rendőrök rohamot indítottak az Alkotmány utca felől és a tömeget elkezdték az Astoria felé szorítani, ahol a tüntetők összekeveredtek a Fidesz-rendezvény résztvevőivel.

Az ezt követő történésekről számtalan objektív és szubjektív beszámoló, tudósítás látott napvilágot. Tény az, hogy a rendőrség egyes tagjai ekkor már válogatás nélkül támadtak a vélt vagy valós tüntetőkre. Vízágyúval, gumilövedékekkel, kardlapokkal, esetenként ólmosbottal, viperával. Egyes hírek azonosító nélküli, idegen nyelven beszélő rohamrendőrökről szóltak. Hivatalosan 153 embert állítottak elő, harmincötöt őrizetbe vettek. A demonstrációban résztvevőkkel szemben nyomozati eljárás indult 69 személy ügyében. Ugyanakkor mintegy 170 feljelentés érkezett az ügyészségre a túlzott rendőri brutalitás miatt, 38 esetben eljárás is indult. A jelentések szerint az események kapcsán mintegy kétszázan sérültek meg, 16 embernek a gumilövedékek okoztak súlyos sebesüléseket, egy személynek a roncsolódott kisujját kellett amputálni, de volt, aki a fél szemére megvakult.

Az események alaposan megosztották a köz- és politikai életet is. Az akkor kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ „a romboló, erőszakoskodó tüntetőkkel” szembeni rendőri beavatkozás jogosságát hangoztatták, az ellenzék szerint viszont a rendőrség direkt „tolta rá” a tömeget a Fidesz-gyűlés résztvevőire és válogatás nélkül ütöttek-vertek mindenkit sok esetben indok nélkül.

Kártérítési perek és elmarasztalt rendőrök

Az elmúlt években több parlamenti bizottság is alakult a felelősök kivizsgálására. Néhány kártérítési per is indult, több esetben a bíróság igazat is adott a felpereseknek. A hatóságok elmarasztaltak rendőröket is, az akkori főkapitány, Gergényi Péter például pénzbüntetést kapott. Igaz, előtte a Gyurcsány-kormány még kitüntette őt. Az események nemzetközi megítélése is vegyes volt. Több emberi jogi szervezet elmarasztalta a rendőröket a túlzott brutalitás miatt, de az Európai Parlament egyik meghallgatásán, Heller Ágnes filozófus például az időközben lezajlott vizsgálatok és megítélt kártérítések ellenére azt állította, hogy mindez pusztán fikció, a tüntetések során senkit sem kínoztak meg és senkire sem lőttek gumilövedékkel.

Egy azonban biztos, a 11 évvel ezelőtti utcai harcokra senki sem emlékszik szívesen. És az is biztos, hogy az események jelentősen hozzájárultak a balliberális politikai erők 2010-es súlyos vereségéhez. S bár az azóta ellenzékbe került pártok, illetve néhány frissen megalakult politikai mozgalom néha-néha megpróbálja az utcára hívni támogatóit, komolyabb, főként erőszakkal járó demonstrációra szerencsére azóta sem került sor.

 
 
hirado.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó