Lengyelország nem veszi jó néven a kettős mércét
A Velencei Bizottság két fronton is támadást indíthat Varsó ellen, ugyanis a lengyel ügyészség és a bíróságok reformját is kifogásolják.
2017. október 26. 18:01

A Velencei Bizottság egy delegációja kétnapos látogatásra érkezett tegnap Lengyelországba, hogy a helyszínen is információt gyűjtsenek a decemberben esedékes jelentéseikhez. Sajtóinformációk szerint az Európa Tanács jogászokból álló, tanácsadó szerve két fronton is támadást indíthat Varsó ellen, ugyanis a lengyel ügyészség és a bíróságok szervezetének reformját egy­aránt kifogásolják.

A jogi szakértők és akadémikusok a vizit során lengyel parlamenti képviselőkkel, a legfelsőbb bíróság tagjaival, a lengyel főügyésszel, az állampolgári ombudsmannal és a Lengyelországban tevékenykedő emberi jogi szervezetek képviselőivel is találkoznak – adta hírül a Thenews.pl nevű hírportál.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a látogatással kapcsolatban már a hét elején nyomatékosította: Varsó nem fogadja el a külső beavatkozást az átalakítási folyamatba. – Úgy gondolom, hogy az igazságszolgáltatás reformja és demokratikusabbá tétele teljes mértékben lengyel belügy – hangsúlyozta a tárcavezető, kiemelve: Lengyelországban semmi esetre sem a hatalmi ágak összevonásán és a független bíróságok ellehetetlenítésén dolgoznak.

Akadtak ellenzői a kormány átalakításainak – ők uniós zászló alatt vonultak utcára Fotó: Reuters

Waszczykowski a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott, hétfőn megjelent interjújában is elhessegette a kontinensről érkező kritikákat, mondván, hogy Brüsszel előítélettel tekint Lengyelországra. – Semmi olyan nem történik az országban, amely más európai államokban ne létezne. Az Euró­pai Bizottság azt gondolja, hogy túl fiatal demokrácia vagyunk, és ami jó Franciaországnak vagy a többi államnak, az nem jó nekünk – idézi a politikust a Thenews.pl.

Mint ismert, az Európai Unió végrehajtó szerve júliusban indított kötelezettségszegési eljárást az igazságszolgáltatást érintő lengyel törvénytervezetek miatt. Bár a Velencei Bizottság a 47 tagú Európa Tanács égisze alatt működik, tehát nem az Európai Unió intézménye, szintén ferde szemmel tekint a varsói reformokra. A tanácsadó szervet vezető Gianni Buquicchio még júliusban az európai alkotmányjogi örökség semmibevételével vádolta a lengyel vezetést.

Az európai hatáskörök kérdése – és a Waszczykowski által emlegetett kettős mérce – épp a katalán válság kapcsán került újfent terítékre. Az EUobserver szerint, amit Spanyolországgal kapcsolatban belügyként emlegetnek, az a lengyel esetben már a bizottság kritikájának része. – Tény, hogy a Spanyolország és Katalónia közötti konfliktus is az alkotmányjogi normák manipulálása ­miatt állt elő – írja a brüsszeli hírportál.

magyaridok.hu
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • Célt értek a pályázati források
  Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás — röviden ez a mérlege a 2014 és 2020 között elérhető Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek.
MTI Hírfelhasználó