Okoz-e egészségügyi problémákat az óraátállítás?
Hétvégén indul az őszi időszámítás, át kell majd állítani az órákat: vasárnap hajnali három órakor két órára. Egyre több tanulmányban írnak arról, hogy a tavaszi és az őszi átállítás egészségügyi problémákat is okozhat, például rontja az alvás minőségét – hangzott el az M1 csatorna műsorában.
2017. október 27. 11:25

Pintér Ferenc meteogyógyász szerint az, hogy kit mennyire visel meg az óraátállítás, az egyéni érzékenységtől függ. Elsősorban a gyermekek és az idősek érzik meg jobban – mondta el.

Azt javasolta, hogy azok, akiket érzékenyen érint az óraátállás, ne egyszerre, hanem negyedórás lépésekben, több napra elosztva próbálják meg ezt az átállítást, például a gyermeket úgy fektetik le, hogy csak negyedórával tolják el az időt, és nem alkalmazkodnak feltétlen a teljes órához.

Az a tapasztalatunk, a klinikák kutatásai legalábbis ezt bizonyítják, hogy az időjárási érzékenység környezeti hatás, egyénfüggő, mindenkinek más a metoprofilja, máshogy reagál a különböző hatásokra. A kutatások szerint, akik ebben az időjárási érzékenységben fokozottan érintettek, nagyobb mértékben megviseli őket az óraátállás – jelentette ki a metogyógyász.

Pintér Ferenc azt is elmondta, napjainkban az időjárásra érzékenyek aránya 78 százalék a magyar lakosságban.

hirado.hu - M1 Hiradó
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
MTI Hírfelhasználó