Okoz-e egészségügyi problémákat az óraátállítás?
Hétvégén indul az őszi időszámítás, át kell majd állítani az órákat: vasárnap hajnali három órakor két órára. Egyre több tanulmányban írnak arról, hogy a tavaszi és az őszi átállítás egészségügyi problémákat is okozhat, például rontja az alvás minőségét – hangzott el az M1 csatorna műsorában.
2017. október 27. 11:25

Pintér Ferenc meteogyógyász szerint az, hogy kit mennyire visel meg az óraátállítás, az egyéni érzékenységtől függ. Elsősorban a gyermekek és az idősek érzik meg jobban – mondta el.

Azt javasolta, hogy azok, akiket érzékenyen érint az óraátállás, ne egyszerre, hanem negyedórás lépésekben, több napra elosztva próbálják meg ezt az átállítást, például a gyermeket úgy fektetik le, hogy csak negyedórával tolják el az időt, és nem alkalmazkodnak feltétlen a teljes órához.

Az a tapasztalatunk, a klinikák kutatásai legalábbis ezt bizonyítják, hogy az időjárási érzékenység környezeti hatás, egyénfüggő, mindenkinek más a metoprofilja, máshogy reagál a különböző hatásokra. A kutatások szerint, akik ebben az időjárási érzékenységben fokozottan érintettek, nagyobb mértékben megviseli őket az óraátállás – jelentette ki a metogyógyász.

Pintér Ferenc azt is elmondta, napjainkban az időjárásra érzékenyek aránya 78 százalék a magyar lakosságban.

hirado.hu - M1 Hiradó
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
 • Naponta 11 keresztényt ölnek meg hite miatt
  Naponta 11 keresztényt ölnek meg a világon hite miatt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, a vallásszabadság előmozdításáról tartott második konferencián helyi idő szerint csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó