Meg kellene szüntetni a megosztottságot
Nem állhat meg Európa újraegyesítésének folyamata, nem maradhatnak fehér foltok Európa délkeleti felén, az EU jövőjéről folyó vitában kiemelt helyen kellene szerepelnie a bővítésnek - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken az Országházban.
2017. október 27. 12:57

A nyugat-balkáni országok parlamenti elnökeinek nyolcadik konferenciáját megnyitó beszédében a házelnök hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációja mellett.

Az Európai Uniónak, mind az Európai Bizottságnak, mind az őt mandátummal ellátó tagállamoknak lépniük kell a Nyugat-Balkán érdekében, ha ugyanis az EU ezt nem teszi meg, "akkor lesz más, aki betölti ezt a geopolitikai űrt" - mutatott rá.

Kövér László hozzátette: az instabil és feszültségektől terhelt Nyugat-Balkán komoly kockázatot jelent Közép-Európának és egész Európának.

Kifejtette: "Magyarországot a szókimondása miatt gyakran érik politikai támadások", aminek leginkább az az oka, hogy nyíltan beszél a problémákról, nem burkolja be "az Európát gyengítő gondokat a politikai korrektség leplébe". Ezt azért teszi, mert csak a probléma beazonosítása, megnevezése és őszinte, tabuk nélküli megvitatása révén juthatunk el annak megoldásához - magyarázta.

Úgy vélte, Magyarország a Nyugat-Balkán iránti elkötelezettségét folyamatosan fenntartja és bizonyítja. Kétoldalú politikai kapcsolatai mindegyik országgal kiegyensúlyozottak, a vitás kérdéseket rendezi, rendszeresek a felsőszintű politikai találkozók - sorolta. Közölte: a régió fejlődése és stabilitása alapvető biztonságpolitikai érdeke Magyarországnak, Délkelet-Európa stabilitásának garanciája pedig a régió országainak mielőbbi eredményes euroatlanti integrációja.

Megjegyezte: nagyon fontos, hogy az Európai Uniónak legyen hiteles stratégiája a régióra.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte: mivel Magyarország elkötelezett a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációja mellett, "konkrét szellemi tőkével" is támogatja a régió országait, mivel megosztja az európai uniós csatlakozásakor szerzett tapasztalatait a partnerekkel.

Felidézte: a magyar csatlakozás egyik legfontosabb eleme volt a szomszédságpolitika, hiszen a határon túli magyar közösségek helyzete kulcsfontosságú. A Kárpát-medencében szomszédos országokkal "korábban is és jelenleg is a vitás kérdéseink rendezésére törekedtünk", és "mi magyarok tudjuk, hogy ez nem könnyű sem Közép-Európában, sem Délkelet-Európában" - fogalmazott. Kiemelte: ennek ellenére fontos együttműködni a viták rendezésében.

Kitért rá: a regionális együttműködés vezetett el a visegrádi csoport (V4) megerősödéséhez is, és a V4 mára "politikai tényezővé nőtte ki magát, figyelnek ránk az unióban". A V4 minden országának fontos az EU nyugat-balkáni bővítése, ez a kérdés a jelenlegi magyar elnökségi programban is nagy hangsúlyt kap - mondta.

Kövér László úgy látja, "a nyugati államok politikusainak, tisztviselőinek egy jelentős része nem érti, vagy nem akarja érteni a Nyugat-Balkán népeinek törekvését egy jobb életre". Meg kellene szüntetni a megosztottságot Európában, amihez meg kell értetni a nyugati partnerekkel, hogy "mi Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában kik is vagyunk". Ehhez európai egység kell, "ahol tiszteletben tartják az önazonosságunkat, és ahol őshonos közösségeink megkapják a nemzetközi, európai uniós és államokon belüli jog szerint járó tiszteletet" - vélekedett.

Közölte: vannak biztató jelek, hiszen több olyan uniós ország van, amelynek fontos a Nyugat-Balkán. Jó példa lesz erre a bolgár EU-elnökség a következő félévben, és bizonyára kiváló lehetőséget kínál a figyelem Nyugat-Balkánra irányítására a 2020 első felében esedékes horvát elnökség - mutatott rá.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a nyugat-balkáni országok parlamenti elnökeinek nyolcadik konferenciáján Budapesten, a Parlament Delegációs termében 2017. október 27-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A házelnök emlékeztetett: a V4-es és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek október eleji budapesti találkozóján a résztvevők hangsúlyozták, hogy a Nyugat-Balkán biztonságának garanciája az EU- és NATO-csatlakozási folyamatok felgyorsítása.

Kövér László szerint ahhoz, hogy a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja újra a figyelem középpontjába kerüljön, elsősorban országonkénti elbírálást kell alkalmazni, vagyis azonos európai uniós elvárásokkal, világosan lefektetett feltételrendszerrel, de differenciált megközelítéssel tekintettel kell lenni az államok sajátosságaira. Emellett az Európai Uniónak el kell fogadnia egy új nyilatkozatot a bővítési perspektíva megerősítéséről, amelyben világosan látszik a Nyugat-Balkán országai számára a belépés lehetősége - mondta.

Azt is fontosnak nevezte, hogy rendszeresen kerüljön sor állam- és kormányfői találkozókra az EU és a Nyugat-Balkán országai között, kizárólag a bővítés kérdéskörével foglalkozó Európai Tanács ülésekre, továbbá rendkívüli parlamenti elnöki találkozókra az uniós tagállamok nemzeti parlamentjei, az Európai Parlament és a Nyugat-Balkán országok parlamenti elnökeinek részvételével a bővítésről.
   

MTI
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek
  Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
 • Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
  Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
MTI Hírfelhasználó