„Az EU a cseh polgárok gyomrában kezdődik”
2017. október 30. 17:53

Az idézett címmel nagylélegzetű interjú jelent meg az Euractiv nevű brüsszeli szerkesztésű uniós szakportál honlapján Tomas Zdechosvsky cseh európai parlamenti képviselővel. A beszélgetés lényegét a portál így foglalta össze: „A csehek nem tudnak semmit az EU globális stratégiáiról vagy az energiahálózatok összekapcsolásáról. De nagyon is tudják azt, hogy Németországban olcsóbb és jobb élelmiszert tudnak vásárolni”.

Zdechovsky az Európai Parlament csehországi képviselője és tagja a Keresztény és Demokrata Unió – Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) .

Az interjúból kiderül, hogy a csehek tömegeinek nagyon nem tetszik, hogy Németországban olcsóbb és jobb minőségű élelmiszereket vásárolhatnak, mint saját hazájukban és számukra az EU-val kapcsolatban az élelmiszerek kettős minőségének a kérdése a legfontosabb.Az interjút adó képviselő elmondta, hogy az EU-ban már viszonylag komolyan veszik e kettős élelmiszer minőséget.

Az interjút készítő felteszi a kérdést: „Nem vicces, hogy a Cseh Köztársaságban az élelmiszer kettős minősége az EU-hoz kapcsolt legfontosabb ügy, amikor máshol az egész európai projekt jövőjén vitatkoznak?”

Zdechovsky úgy felel, hogy Csehországban a legtöbben nem értik, hogy mi is az az EU. De megmagyarázható lenne részletes információkkal. Azoknak pedig, akik azt gondolják, hogy a kettős élelmiszer minőség kérdése nevetséges, azt szeretném mondani, hogy a felmérések szerint a csehek egyszerűen semmit nem tudnak az EU globális stratégiáiról vagy az energiahálózatokról. De azt nagyon is jól tudják, hogy olcsóban és jobb minőségben vásárolhatnak élelmiszercikkeket Németországban. És hogy az ugyanazon cégérű és ugyanazon csomagolásban lévő termékben más összetevők lehetnek a Cseh Köztársaságban és Németországban. „Az EU egyszerűen egy cseh polgár gyomrában kezdődik, és azután olyan témákhoz megy onnan, amelyek a globális biztonsággal társulnak”, jelentette ki a képviselő.

A következő, hitetlenkedő kérdés is azt tudakolja, hogy vajon azért problematikus a cseh társadalom kapcsolata az EU-val, mert a csehek az Uniót egyszerűen nem értik meg. A válasz ezt megerősíti: a csehek nem értik az EU-t és senki sem tájékoztatja őket róla. Amikor kocsival megyünk vissza Brüsszelbe az Európai Parlament strasbourgi üléséről, magyarázza a cseh képviselő, a rádiót bekapcsolva csomó információ hallható arról, hogy mit tesz az Európai Parlament. Ehhez hasonló információ kevés hallható a cseh rádiókon, teszi hozzá.

Amivel kapcsolatban emlékeztetni érdemes, az élelmiszer minőségi apartheidnél nagyobb gazemberség kevés van az EU-ban és az ugyanakkor minden másnál jobban mutatja meg, hogy mi is a valódi helyzet a fennen hangoztatott és fennköltnek szánt „uniós értékek” helyett. A multik egyszerűen lenézik és átverik a 2004-ben csatlakozott, volt kommunista tagországok népét, miközben gyomorforgató módon azt hazudják, hogy éppen ezen országokban élőknek más ízlésük van, ami oly véletlenül egységesen tér el a Nyugat-Európába gyártott, ugyancsak egységes összetevőkből készült élelmiszercikkektől.

Lovas István

magyaridok.hu
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán Viktor: Vera Jourová megsértette hazánkat, távoznia kell pozíciójából
  Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel. Hozzátette: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.
 • Bayer Zsolt: A Fidesz Mohácsa
  Vasárnap Gánton is a kormánypárti jelölt győzött, pedig ott is volt ám minden „orbánbányázás”.
 • Karácsony Gergely Kispestre száműzi a Szent István-szobrot
  Szent István nem a róla elnevezett parkban kap szobrot, hanem Gajda Péter ténykedését figyelheti a XIX. kerületben – reagált a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció arra a fővárosi előterjesztésre, hogy a Szent István park helyett a kispesti Templom téren állítják fel államalapítónk emlékművét.
MTI Hírfelhasználó