Halottak napja
Krisztus halála ad mindenkinek életet
November 2-án tartjuk a halottak napját. Ezen a napon a Katolikus Egyház ünnepélyesen minden elhunytról, de különösen is a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről emlékezik meg.
Utoljára frissítve: 2017. november 2. 15:25
2017. november 2. 09:16

Az Egyház a feltámadás és az örök élet hitével és az ebből fakadó reménnyel éli meg a halottak tiszteletének ősi cselekedetét, melynek minden nép a maga módján tesz eleget. Az Egyház kezdettől fogva imádkozik a megholtakért.

Szent Odilo clunyi apát kezdeményezte, hogy miután Mindenszentek ünnepén az Egyház megemlékezik a mennyország szentjeiről, másnap az összes megholtról is emlékezzünk meg. 998-tól tartják az ünnepet, majd a 11. században a clunyi bencések hatására széles körben elterjedt. Az Egyház az ünnepen bizalommal kéri a Mindenhatót: „Add kegyelmedet elhunyt gyermekeidnek, hogy a földi élet halandóságát legyőzve örökre szemlélhessenek téged, aki alkottad és megváltottad őket”.

„Krisztus nem akart a haláltól menekülni, és minket sem tudott volna semmi mással jobban megmenteni, mint éppen halálával. Így tehát az ő halála mindenki élete lett” – Szent Ambrus püspök – testvére haláláról elmélkedve – e szavakkal foglalja össze a kereszténység legfőbb tanítását a halálról és a feltámadásról.

 

Megemlékező a Farkasréti temetőben mindenszentek napján 2017. november 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos

Halottak napján szeretteink üdvösségéért imádkozhatunk

November másodika, halottak napja. A katolikus hagyomány szerint ilyenkor azokra emlékeznek, akik meghaltak már, de nem érték el az üdvösséget. A protestáns hívők korábban csak a reformáció napján, október 31-én gyújtottak gyertyát, de ma már a katolikusok, a reformátusok és az evangélikusok is ilyenkor emlékeznek az elhunytakra.

Milliók keresik fel a sírokat ilyenkor, virágot és mécsest helyeznek el a temetőkben. A megnövekedett látogatólétszámhoz igazodva a temetők hosszabb nyitvatartással várják a megemlékezőket. A biztonságra pedig a polgárőrök és a rendőrség is figyel. A tömegközlekedési járatok sűrűbben járnak, azonban így is sok helyen délután torlódásra lehet számítani.

Halottak napján nemcsak azokért imádkozunk, akiket szeretünk, hanem mindenkiért. Erről beszélt Monostori László plébániai kormányzó az M1-en. Úgy fogalmazott: a halál tragédia, de vallási értelemben az élet erősebb. Ezért érdemes úgy élni, hogy elégedettek legyünk, ha visszanézünk.

„Imádkozzunk halottak napján mindazokért, akik elhunytak, akiket szeretünk, de azokért is, akikre már nem gondol senki, mert hitünk szerint imádságunkkal segítjük őket azzal, hogy minél hamarabb eljussanak a mennyországba” – fogalmazott a plébániai kormányzó.

Véleménye szerint fontos, hogy ne csak emlékezzünk, hanem elmondjuk egy imát, gyújtsunk gyertyát, vigyünk ki virágot a temetőbe, hogy ennyivel segítsük őket azon az úton, ami az örök hazafelé tart.

Megemlékező a Farkasréti temetőben mindenszentek napján 2017. november 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos

Tardos község temetője mindenszentek napján, 2017. november 1-jén. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mécsesek égnek a felsőtárkányi temetőben mindenszentek napján, 2017. november 1-jén. MTI Fotó: Komka Péter

Magyar Kurir - hirado.hu
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
  • Szombattól megnyithatnak a teraszok és módosul a kijárási tilalom
    Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó