A forradalom mártírjaira emlékezünk szombaton
Magyarország kormánya 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá november 4-ét.
2017. november 3. 21:22

Megemlékezésekkel, gyertyagyújtással, emlékkoncerttel tiszteleg a kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjai előtt a november 4-i gyásznapon, szombaton – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A hagyományoknak megfelelően kilenc órakor a Kossuth Lajos téren, az Országház előtt katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra eresztik Magyarország lobogóját. A központi megemlékezést 13 órakor a főváros XVIII. kerületében, a ­Hargita téren álló 1956-os emlékműnél rendezik meg, ahol Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő és Ughy Attila, Pestszentlőrinc kormánypárti polgármestere mond beszédet. A Terror Háza Múzeumnál is tartanak megemlékezést, a Szent István-bazilikában pedig 18 órától emlékkoncertre várják az érdeklődőket.

Építsünk hidat elnevezéssel szervez ünnepi szertartást szombaton 16 órától a KDNP két kerületi szervezete, valamint a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány. A megemlékezést két helyszínen, a Duna pesti és budai oldalán tartják.

A II. kerületi Mansfeld Péter-szobornál Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az árpádföldi Tóth Ilonka-szobornál pedig mások mellett Horváth Attila alkotmánybíró mond ünnepi beszédet.

A PestiSrácok internetes hírportál és a Revolution 56 Szabadságharcos Söröző közös gyásznapi megemlékezései délután fél ötkor kezdődnek a budai Bem József téren, valamint a sörözőben. Utóbbi helyszínen a Lejárat és bomlasztás – A hálózat örök című, Huth Gergely és Kerekes András által készített dokumentumfilm vetítésével kezdődik az ünnepi program.

A Bem József téren 18 órakor a Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat díszlövésével és gyertyagyújtással veszi kezdetét a megemlékezés, amelyen Varga János szabadságharcos-forradalmár, a Corvin közi Pesti srác szobor (képünkön) ihletője is felszólal.

Mint ismert, az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsát a november 4-én kezdődött invázió pecsételte meg. A jelentős túlerőben lévő szovjet hadsereg csak többnapos utcai harcok során tudta felszámolni a szabadságharcosok ellenállását.

Magyarország kormánya 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá november 4-ét.

magyaridok.hu - MTI
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Amikor Magyarországra migrált nyugati liberálisok döntik el, hogy ki legyen Budapesten a főpolgármester
  Budapesten szavazati joggal rendelkezik 90 ezer olyan európai állampolgár, akik nem beszélnek magyarul, nem rendelkeznek magyar felmenőkkel és egyáltalán nem tetszik nekik a nemzeti érdeket szem előtt tartó politizálás. Ezek a liberális külföldiek viszont meghatározták a főpolgármester-választás kimenetelét. Sőt egyes vélemények szerint el is döntötték azt – írja a Tűzfalcsoport.
 • Kétharmad közelében a kormánypártok
  A mandátumok csaknem kétharmadát megszerezte a Fidesz—KDNP a megyei közgyűlésekben a vasárnapi választáson. A szocialista párt önállóan csupán tizenkét képviselői helyet szerzett, de közben kettő helyett három polgármesterük lett a megyei jogú városokban. Budapesten az ellenzék nyertese egyértelműen az MSZP lett, a párt összesen hat polgármestert ad, így néggyel növelték a kerületi vezetőik számát.
 • Külföldiek voksai dönthettek vasárnap több kerületben
  Az „autoriter, Európai Unió-ellenes, szélsőjobboldali” Fidesz elleni szavazásra hívott fel az az angol nyelvű szórólap, amely a Magyar Nemzet birtokába került.
MTI Hírfelhasználó