A forradalom mártírjaira emlékezünk szombaton
Magyarország kormánya 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá november 4-ét.
2017. november 3. 21:22

Megemlékezésekkel, gyertyagyújtással, emlékkoncerttel tiszteleg a kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjai előtt a november 4-i gyásznapon, szombaton – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A hagyományoknak megfelelően kilenc órakor a Kossuth Lajos téren, az Országház előtt katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra eresztik Magyarország lobogóját. A központi megemlékezést 13 órakor a főváros XVIII. kerületében, a ­Hargita téren álló 1956-os emlékműnél rendezik meg, ahol Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő és Ughy Attila, Pestszentlőrinc kormánypárti polgármestere mond beszédet. A Terror Háza Múzeumnál is tartanak megemlékezést, a Szent István-bazilikában pedig 18 órától emlékkoncertre várják az érdeklődőket.

Építsünk hidat elnevezéssel szervez ünnepi szertartást szombaton 16 órától a KDNP két kerületi szervezete, valamint a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány. A megemlékezést két helyszínen, a Duna pesti és budai oldalán tartják.

A II. kerületi Mansfeld Péter-szobornál Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az árpádföldi Tóth Ilonka-szobornál pedig mások mellett Horváth Attila alkotmánybíró mond ünnepi beszédet.

A PestiSrácok internetes hírportál és a Revolution 56 Szabadságharcos Söröző közös gyásznapi megemlékezései délután fél ötkor kezdődnek a budai Bem József téren, valamint a sörözőben. Utóbbi helyszínen a Lejárat és bomlasztás – A hálózat örök című, Huth Gergely és Kerekes András által készített dokumentumfilm vetítésével kezdődik az ünnepi program.

A Bem József téren 18 órakor a Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat díszlövésével és gyertyagyújtással veszi kezdetét a megemlékezés, amelyen Varga János szabadságharcos-forradalmár, a Corvin közi Pesti srác szobor (képünkön) ihletője is felszólal.

Mint ismert, az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsát a november 4-én kezdődött invázió pecsételte meg. A jelentős túlerőben lévő szovjet hadsereg csak többnapos utcai harcok során tudta felszámolni a szabadságharcosok ellenállását.

Magyarország kormánya 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá november 4-ét.

magyaridok.hu - MTI
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó