Vándorkiállításon a közmédia archívumának fotói
Iskolai vándorkiállításon mutatják be a közmédia archívumának médiatörténeti fotóit, hogy a diákok megismerkedhessenek a televíziózás és rádiózás történetével – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya az MTI-t.
2017. november 11. 15:12

A Hogy volt?! – Pillanatképek a magyar közmédia történetéből című kiállítás az egykori Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda múltjából mutat be számos emblematikus mozzanatot és médiatörténeti kuriózumot.

A kiállítással a szervezők azt szeretnénk elérni, hogy a tizenévesek tisztában legyenek a ma már mindennapos tevékenységüknek számító televíziózás, rádióhallgatás kezdeteivel és ezek korai eszközeivel, valamint a műsorok „születésének” helyeivel.

Igazi ritkaságokat mutatnak be

A médiatörténeti képek között megtalálhatók azok az 1958-ban készült fotók, amelyek a Magyar Televízió rendszeres próbaadásainál használt egyik közvetítő kocsit és a kamerákat ábrázolják. Bemutatják a Kossuth rádió 1968-as új műszerszobáját és egy 1953-as felvételen a Magyar Távirati Iroda akkor felavatott székházának egyik munkaszobáját is.

Budapest, 1968. december 28. Az új Kossuth adó műszerszobája. A 40 éves Lakihegyi rádióállomás rekonstrukciója csaknem 100 millió forintba került. Az új adó Tófalvi Gyula Kossuth-díjas főmérnök irányításával készült (MTI-fotó: Mező Sándor)

A kiállításon a diákok megtekinthetnek korabeli készülékeket ábrázoló felvételeket, például egy 1957-es fotót az Orion-gyár akkori újdonságával. Látható lesz a Magyar Televízió 1958-as első monoszkópjáról készült fotográfia is.

Az egykori legendás sportriporter,Szepesi György több fotón is látható: egy 1952-es felvételen a Magyar rádió mikrofonja mögött közvetít egy mérkőzést, míg egy 1980-ban készült képen a labdarúgó-világsztárt, Pelét kíséri a Népstadionban.

Budapest, 1952. január 20. Szepesi György újságíró, sportriporter a pálya szélén, közvetítés közben, a Magyar Rádió mikrofonja előtt (MTI-fotó: Samai Antónia)

Az anyagban szerepel egy 1959-ben készült fénykép, amelyen a kor gyereksztárja, Kovács Eszti, a rádióból közismert A pancsoló kislány című dal énekese látható felvétel közben az egykori Hanglemezgyártó Vállalat stúdiójában.

Budapest, 1959. október 13. Kovács Eszti, a rádióból közismert és közkedvelt Pancsoló kislány című dal énekese felvétel közben a Hanglemezgyártó Vállalat stúdiójában (MTI-fotó: Tormai Andor)

A kiállításon mindezek mellett a korszak hírességeit ábrázoló képek is megtekinthetők, például Ruttkai Éva ésLatinovits Zoltán színművészek, Czigány György zongoraművész, Kodály Zoltán zenetudós vagy Karinthy Ferenc író.

 

A képeket először a fennállásának 111. évfordulóját ünneplő Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai tekinthetik meg november 15-től, utána januártól több budapesti oktatási intézményben állítják majd ki az anyagot. A kiállítást befogadó iskolák lehetőséget kapnak arra, hogy az MTVA kiállítóközpontjába, valamint a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumba kedvezményesen ellátogathassanak a diákjai.

hirado.hu - MTI
  • Hunyadiról, a keresztény világ hőséről az őszi Aracsban
    „A keresztény világ legnagyobb hőse, Hunyadi János egyetemes volta az 1444. évi várnai csata után Kelettől Nyugatig új távlatokba ért, ami művelődéstörténeti értelemben hatalmas jelentőségű” – olvasható az Aracs őszi, jelképesen október 23-ai számában.
  • A bővítési portfólió elnyerése nagy diplomáciai siker
    A jövő év legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése; ehhez gazdaságvédelmi akcióterv kell, amely a következő év első negyedévére készülhet el, és ami adócsökkentésen alapulhat majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.
  • Bővülő védelmi együttműködés
    Benkő Tibor honvédelmi miniszter meghívására Budapestre érkezett november 22-én Marina Pendeš bosznia-hercegovinai védelmi miniszter. A tárcavezetők a két ország védelmi együttműködésének bővítési lehetőségeiről tárgyaltak.
MTI Hírfelhasználó