Az anglikán egyház térdre hullt az LMBT előtt
Az LMBT kampányolókat meglepte a felháborodás. Nem értik, hogy mi a baj, ha egy kisfiú hercegnői koronát tesz a fejére.
2017. november 14. 15:21

A brit LMBT-t („LGBT”) támogató karitatív szervezetek és LMBT kampányolók hangosan üdvözölték az anglikán egyháznak új, 4700 brit óvodának és iskolának elküldött útmutatóját, amelyben sürgetik a tanintézeteket, tartózkodjanak annak ösztökélésétől, hogy a nebulók alkalmazkodjanak nemi sztereotípiákhoz.

 Az ottani állammal összeforrott anglikán egyház – a több száz éves ottani zöldgyepes locsolású demokráciát imádó hazai balliberálisok egyik tabutémája – új gender útikalauzának ezt a címet adta: „Értékelni Isten minden gyermekét”. Megjelentetése egybeesik a „bifób” (egyszerre homo- és transzfóbiás) elleni kampányhéttel, írja nagy örömmel a balliberális, hajdan jobb napokat megélt brit Guardian.

A bédekkert egyes körökben hatalmas felháborodással fogadták, és azt szkeptikus újságcikkek és „egyes konzervatívok részéről érkezett dühös kommentárok” fogadták. De Peter Tatchell emberjogi harcos kijelentette: az útmutatás „komoly haladás egy olyan egyház számára, amely hagyományosan és történelmileg ellenséges volt az LMBT jogokkal”.

Ami azt is mutatja, hogy Orbán Viktor vasárnapi jövendölése a normális emberek győzelméről nem igazán lesz akadálymentes.

Tathcell így folytatta: „Az új útmutatás pozitív. Megerősíti a különféle szexuális orientációkat és gender azonosságokat, és támogatja a tanulók másságát.

Elismeri jogukat a befeketítésük nélküli felderítésre, kísérletezésre és kifejezésre.”

Az egyház azt tanácsolta az óvodáknak és iskoláknak, hogy lépjenek a „kreatív felderítés” korszakába. „A gyerekeknek legyen szabad feltárni annak lehetőségeit, hogy kik lehetnek – mindenfajta ítélethozatal vagy nevetségessé tétel nélkül”. Így folytatódik: „Egy gyerek például választhassa a lenge balettszoknyát, a hercegnői koronát és magas sarkú cipőt, illetve a tűzoltósisakot, a szerszámos övet vagy a szuperhős köpenyt elvárások vagy kommentárok nélkül.”

Több konzervatív keresztény aktivista, így Andrea Minichiello Williams (Aggódó Keresztények), az anglikán parlament tagja, elítélte az új szabályokat és azzal vádolta az egyházat, hogy „az egyház tanítása ellen menő programmal” lépett elő.

Tegnap (hétfőn) Piers Morgan, az ITV Jó reggelt, Nagy-Britannia című műsorának egyik műsorvezetője szintén nekirontott az anglikán egyház új „divatprogramjának” és felvetette, vajon az öt éves kislánytól most az óvónéni megkérdezi: „Hogy vagy ma? Férfinek vagy nőnek érzed magad?”

Majd hozzátette, nem ítéletalkotásról van szó, de mindennek határt kell szabni.

A műsorvezető nő hozzátette: a gyerekeknek kellenek a „határvonalak” a „mindent szabad mindenkinek” elv helyett. Erre Susanna Reid műsorvezető társa ellenkezett. Morgan visszavágott:„Tudod mit, ha akarod zsiráfként is azonosíthatod magad… Sőt, mindannyian lehetünk zsiráfok.”

Az LMBT kampányolókat meglepte a felháborodás. Nem értik, hogy mi a baj, ha egy kisfiú hercegnői koronát tesz a fejére.

Egyik szervezetük szóvivője azt vetette az egyházi útmutatást bírálók szemére, hogy „a megfélemlítés negatív hatást gyakorol a gyerekekre és ez elfogadhatatlan”. Majd gratulált az anglikán egyháznak.

Ami pedig a közeljövőt illeti, akár a holnapit, próbálkozzunk egy jövendöléssel. Mely úgy szól, hogy egy fősodratú sajtótermékben cikk jelenik meg, amely az anglikán egyház legújabb útmutatása ellen ágálókat „gyűlöletbeszéddel” vádolja, ami miatt a mai Egyesült Királyságban börtön jár, míg két másik médium abbeli rettegését fejezi ki, hogy az ilyen LMBT-ellenes tirádák „a történelem legsötétebb korszakának hírnökei” lehetnek.

Lovas István

magyaridok.hu
  • Hunyadiról, a keresztény világ hőséről az őszi Aracsban
    „A keresztény világ legnagyobb hőse, Hunyadi János egyetemes volta az 1444. évi várnai csata után Kelettől Nyugatig új távlatokba ért, ami művelődéstörténeti értelemben hatalmas jelentőségű” – olvasható az Aracs őszi, jelképesen október 23-ai számában.
  • A bővítési portfólió elnyerése nagy diplomáciai siker
    A jövő év legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése; ehhez gazdaságvédelmi akcióterv kell, amely a következő év első negyedévére készülhet el, és ami adócsökkentésen alapulhat majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.
  • Bővülő védelmi együttműködés
    Benkő Tibor honvédelmi miniszter meghívására Budapestre érkezett november 22-én Marina Pendeš bosznia-hercegovinai védelmi miniszter. A tárcavezetők a két ország védelmi együttműködésének bővítési lehetőségeiről tárgyaltak.
MTI Hírfelhasználó