Gulyás: Brüsszel nem tett le a kvótarendszerről
A teljes kudarc és a nyilvánvaló végrehajthatatlanság ellenére az Európai Unió nem tett le arról, hogy felső határ nélküli betelepítési kvótákat vezessen be - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2017. november 14. 15:39

A politikus szerint az EU képtelen belátni, hogy a kvótarendszer teljes csődöt mondott. Aggasztó az a "valóságtagadás", amelyet az európai intézmények mutatnak - hangsúlyozta.

Most például lehetővé tennék akár 50 ezer ember áttelepítését Törökországból - tette hozzá Gulyás Gergely, jelezve, hogy ez az EU-s állam- és kormányfők tanácsának döntéseivel is ellentétes.

A frakcióvezető emlékeztetett, hogy az Európai Parlament (EP) szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága már szavazott is a felső korlát nélküli betelepítési kvótákról, és sajnos azt egy magyar EP-képviselő, a DK-s Niedermüller Péter is támogatta.

Közölte: ez a testület december 7-én meghallgatást fog tartani, amelyen Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli majd.

Szerinte hazug érvekkel próbálják támadni Magyarországot, mert ellenállást szervezett a korlátlan migrációt erőltető tagállamokkal és európai erőkkel szemben. "Az EP maradék méltóságát is lábbal tiporja az a fajta boszorkányüldözés, amelyet Magyarországgal szemben ott folytatnak" - fogalmazott.

A nemzeti konzultációt bíráló Guy Verhofstadtról, az EP liberális frakciójának (ALDE) vezetőjéről Gulyás Gergely kérdésre úgy fogalmazott: Guy Verhofstadtot egy szélsőséges, kirekesztést támogató és antidemokratikus politikusként tartják számon.

Azzal kapcsolatban, hogy a parlament kedden határozatban kért kárrendezést a kormánytól a Czeglédy-ügyben, a Fidesz frakcióvezetője azt közölte: a következő hónapokban megtörténhet a károsultak kártalanítása a költségvetésből.

A kampányfinanszírozási törvény szintén kedden elfogadott módosításáról - amely alapján ha az országgyűlési választáson egy százalékot sem ér el egy párt, akkor vissza kell fizetnie az állami kampánytámogatást - a politikus azt mondta: a 2013-as kampányfinanszírozási törvény lehetővé teszi, hogy a pártok gazdasági támogatások elfogadása nélkül vehessenek részt a kampányban. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy ne válnának gazdasági lobbik foglyává, a Jobbik esetén ugyanis alappal fogalmazható meg "a Simicska Lajossal való nyílt összefonódás" - tette hozzá. A most elfogadott módosítást ugyanakkor helyesnek nevezte, mert az szerinte megoldja a "kamupártok" problémáját, vagyis mostantól nem éri meg a választásokon részt venni annak, aki csak állami kampánytámogatásra számított.

A kedden megszavazott jogszabályok közül fontos módosításként említette a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását is, amely alapján ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek el a nemi élet szabadsága, a nemi erkölcs elleni bűncselekményt.

Gulyás Gergelyt kérdezték arról, hogy a jobbikos Apáti István egy 2011-es rádióinterjúban a hírek szerint azt mondta: "a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál, Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált". A fideszes politikus ezt úgy kommentálta: minden hasonló antiszemita megnyilatkozást elítélnek. A kérdés az - folytatta -, hogy a Jobbik hogyan viszonyul ezekhez a megszólalásokhoz, hiszen ma "már csak cicát simogatni (...) látjuk a jobbikos vezetőket, de soha senki bocsánatot nem kért ezek miatt a mondatok miatt", és soha senkit nem zártak ki a Jobbikból szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilatkozások miatt.

A Jobbik néppártosodását teljesen hiteltelennek nevezte, szerinte "próbálnak egy olyan arcot mutatni, amely soha nem volt az övék".

Azzal kapcsolatban, hogy Tállai András telefonhívására a nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár választókerületében, Mezőkövesden a Mol csökkentette a benzin árát, Gulyás Gergely azt mondta: Tállai András a lehető leghelyesebben járt el, a Fidesz-frakció egy emberként gratulál neki, csatlakozva a miniszterelnökhöz. Kifejtette ugyanis, hogy míg a budapesti benzinárak a Mol-kutakon literenként 353-355 forint között alakultak, addig Mezőkövesden 374 forint volt. "Mit csináljon egy egyéni választókerületi képviselő, ha ilyet tapasztal? Nem az a kötelessége a saját választóival szemben, hogy ezt szóvá tegye?" - tette fel a kérdést.

A Momentum civiltörvény ügyében zajló népszavazási aláírásgyűjtéséről a frakcióvezető kérdésre úgy fogalmazott: "ez egy aláírásgyűjtés Soros György szervezeteinek érdekképviseletét ellátva".

A sportvállalkozások adókedvezményéről szintén kérdésre azt mondta: ez a sportolóknak előnyösebb adózási feltételeket jelent, és "sportbarát kormány és sportbarát frakció vagyunk".

Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma pályázatot írt ki a magyarországi vidéki sajtó támogatására, úgy reagált: ez egy újabb olyan beavatkozási kísérlet a magyar politikába, amelyet az amerikai politikai elit a külföld számára - jöjjön a pénz bárhonnan - nem enged meg.

MTI
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó