Húsz helyen lesz önálló egynapos sebészet
Lejárt a klasszikus sebészet évszázada, a betegeknek és a kórházaknak is jobb, ha akin csak lehet, kis megterheléssel járó, tervezett műtétet hajtanak végre, és a páciens a beavatkozás után néhány órával hazamehet. Annak érdekében, hogy ez minél több esetben legyen így, az országban húsz helyen alakítanak ki egynapos sebészeti részlegeket az erre a célra fordítható nyolcmilliárd forint uniós forrásból.
2017. november 16. 14:26

– Európában a második világháborúig az operált betegek a varratszedésig még az ágyukból sem kelhettek fel, nehogy valami probléma adódjon. London bombázásánál azonban nem volt elég kapacitás arra, hogy mindenkit fekve vigyenek az óvóhelyre, és akkor derült ki, hogy az a „bátor” beteg, aki az utat a pincéig a saját lábán tette meg, gyorsabban gyógyult. Gyakorlatilag innen indultunk, ma pedig már ott tartunk, hogy akit csak lehet, egynapos sebészet keretében operáljunk meg, hogy minél előbb az otthonában gyógyulhasson.

– Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) főigazgatója – eredeti szakmáját tekintve gyermeksebész – ezzel a kis történeti kitekintéssel érzékeltette, milyen változáson ment és megy végbe napjainkban is a sebészeti ellátás. Mindezt annak apropóján, hogy az ÁEEK koordinálásával nyolcmilliárd forintos projekt indult az országban e modern ellátási forma felfuttatásáért.

A pénzből 18 vidéki kórház húsz telephelyén alakítanak ki önálló egynapos sebészeti részlegeket. Az összeg több mint felét infrastrukturális beruházásokra, kisebb hányadát speciális műtéti, aneszteziológiai eszközök beszerzésére fordítják. Ezekben a részlegekben kizárólag előre megtervezett, úgynevezett minimálinvazív – kis megterheléssel járó – eljárásokat végeznek majd, a külföldi és a például a Szent Rókus Kórházban már megszokott metódus szerint, szakmák szerint beosztva az egyes műtéti napokat. Több mint 280 olyan beavatkozás létezik, amelyek után még aznap hazamehet a beteg, ezek jellemzően nőgyógyászati, plasztikai sebészeti, valamint fül-orr-gégészeti, szemészeti és urológiai operációk. De, mint a sajtótájékoztatón elhangzott, ma már egyes onkológiai sebészeti beavatkozások is ebbe a körbe tartoznak.

Rókus kórház egynapos sebészet Fotó: Kurucz Árpád

A lényeg minden esetben az, hogy a modern műtéti eszközöknek és az új aneszteziológiai technológiáknak köszönhetően a műtétek mind kisebb megterheléssel járnak, a páciens sok esetben akár egy hónap múlva munkába állhat. Mint Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság alapítója mondta, nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban már a beavatkozások 80, Norvégiában pedig 88 százalékát végzik ebben a – nappalinak is nevezett – eljárásban.

Hazánkban a 2010-es 135 ezerrel szemben tavaly már 235 ezer egynapos sebészeti műtétet végeztek, de évente 350-360 ezer páciensnél lehetne ezt a megoldást választani. Ezért is fontos, hogy az új, illetve a most kibővítendő részlegekkel gyarapszik a műtéti kapacitás. Az egynapos sebészeti egységek – attól függően, hogy önálló épületben alakítják-e ki azokat – a jövő évtől 2020. januárig folyamatosan nyitják meg kapuikat.

magyaridok.hu
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Migránskártyák: Szervezett politikai akció zajlik
  A migránsoknak osztogatott anonim bankkártyák egy újabb olyan eszközt jelentenek, amelynek valódi célja, hogy meggyorsítsa az emberek beszállítását az Európai Unióba – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó