Lázár: Magyarország kiáll Varsó mellett
Magyarország gazdasági helyzete egyre jobb képet mutat – jelentette ki Lázár János, miután előző napi ülésén a kormány áttekintette a gazdasági adatokat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány kitart azon álláspontja mellett, hogy az Európai Bizottságnak hozzá kellene járulnia a migránsválság kirobbanásakor felépített határkerítés költségeihez.
2017. november 16. 16:22

Magyarország kitart azon álláspontja mellett, hogy az Európai Bizottságnak (EB) hozzá kellene járulnia a migránsválság kirobbanásakor felépített határkerítés költségeihez – közölte heti sajtótájékoztatóján Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette az EB illetékes biztosának elutasító válaszát Magyarország azon kérésére, hogy a kerítés költségeinek felét az unió állja.

Közölte azt is: az Európai Unió vezetői a napokban Göteborgban a munka világával, a munka szociális vetületével foglalkoznak egy konferencián Orbán Viktor miniszterelnök részvételével. Lázár János szerint a következő két napban itt azzal lehet majd szembesülni, hogy a bizottság véleménye szerint az unió szociális pillére a migráció támogatása lenne. Ezt azonban Magyarország sosem fogja támogatni, mi úgy gondoljuk, hogy az európai munkavállalókat kell támogatni – közölte.

Egyre jobb képet mutat a gazdaság

A tárcavezető – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszámolója alapján – kiemelte: Magyarország folyamatosan jobban teljesít, a gazdasági növekedés az Európai Unió átlagát meghaladó mértékű, és az év hátralévő részében is jelentős bővülés várható. A harmadik negyedévben a GDP 3,8 százalékkal bővült, ez hatodik legjobb a 28 tagállam között.

A munkanélküliség négy százalék körül van, ami az EU tagországain belül a negyedik legalacsonyabb ráta – mondta a miniszter. „Munkaalapú országot, munkaalapú társadalmat, munkaalapú közösséget szervezünk” – jelentette ki. Hozzátette, a nagy hitelminősítő intézetek várakozása is pozitív Magyarországgal kapcsolatban.

Beszélt az államadósság csökkentéséről is, jelezve, úgy számolnak, hogy 2019-ben 70 százalék alá csökken a GDP-arányos adósság mértéke. A kormány a szuvernitás fokmérőjének tekinti az adósság szintjét. Ha növekeszik az adósság, nő a függőség, ha csökken, akkor ezzel a függőség is csökken, miközben nő az ország mozgástére. Jelenleg azokat a hiteleket fizetjük vissza, amelyeket a szocialisaák vettek fel 2002 és 2010 között.

Lázár János kitért emellett a nyugdíjasoknak fizetendő nyugdíjprémiumra, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: az ország sikeréből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell.

Megemlítette továbbá, hogy a Magyar Posta november végén megkezdi a nyugdíjasoknak járó 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványok kiszállításának előkészítését. Egy Eurostat jelentésre hivatkozva Lázár János elmondta, hogy amíg 2010 előtt a nyugdíjasok nyugdíj előtti fizetésük 54 százalékát kapták, addig a mostani kormány alatt 60-70 százalékra növekedett.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy csütörtök reggelig közel 1,3 millióan válaszoltak a nemzeti konzultációra. A miniszter határozattan visszautasította Guy Verhofstadt kijelentését, hogy a nemzeti konzultáció antidemokratikus lenne és antiszemita felhangokkal bírna.

Magyarország kiáll Varsó mellett

A magyar kormány nem támogat semmiféle fellépést Lengyelországgal szemben – jelentette ki Lázár János. Az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén a többségi frakciók megszavazták a lengyel jogállamiságról szóló határozatot, amelynek alapján a testület elkezdi előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását Lengyelországgal szemben.

Szó sem lehet ennek az eljárásnak a megindításáról – mondta Lázár János, úgy értékelve, hogy az EP megtámadta Lengyelországot és a lengyel függetlenséget, amivel átlépte az EU működésére vonatkozó szerződéses kereteket, visszaél a hatalmával.

A miniszter közölte: Budapest minden lépést kész megtenni azért, hogy Varsót segítse.

A kormány a választási kampányba való beavatkozásnak értékeli az amerikai külügyminisztériumnak a magyarországi vidéki médiának meghirdetett pályázatát – fogalmazott.

MTI
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó