Puskagolyó ihlette a szuperkamiont
A Tesla nem elégszik meg a személyautók piacának forradalmasításával. Legújabban csúcsminőségű elektromos kamionnal rukkoltak elő, ami nemcsak külalakjában formabontó, hanem új szintet képvisel a teherszállítmányozásban.
2017. november 18. 09:57

Az új kamion minden korábbinál biztonságosabb és a kezelése is élvezetes – állítják a cég konstruktőrei.

Az eddig szinte csak személygépkocsi-gyártásra specializált Tesla Motors cég felfutóban van: az elmúlt időszakban rekordmennyiségű elektromos autót adott el az amerikai vállalat. Piaci érték tekintetében nemrégiben nemcsak a Fordot, hanem a hatalmas General Motorst is megelőzte. Mindezt úgy érte el, hogy a kínálatában mindössze néhány elektromos személyautó típus volt a listáján.

A Tesla elektromos kamionja több mint álom

A legújabb elektromos kamionjuk az összes kívánalomnak megfelel: érzékelőkkel, robotpilótákkal is felszerelték, és hagyományos üzemanyagokat egyáltalán nem igényel. A belbecs mellett lélegzetelállítóan merész a dizájn, ami már a kezdetektől olyannyira jellemezte a Tesla járműveit.

A Tesla Motors által közreadott képen az amerikai cég elektromos meghajtású kamionja, amelynek prototípusát 2017. november 16-án mutattak be a Los Angeles-i tervezőközpontban. (MTI//EPA/Tesla)

A Tesla amerikai cég elektromos teherautójának bemutatója Los Angelesben (Fotó: Reuters/Alexandria Sage)

Elon Musk, a Tesla Motors alapítója nem kis büszkeséggel tudatta: a jövőt fémjelző kamion külalakja cseppet sem véletlenül olyan, mintha „puskagolyó” lenne. A beszálláshoz szükséges lépcsősort még egy méteres ajtó is takarja: minden bizonnyal azért, hogy ezzel még jobban csökkentse a jármű légellenállását.

Az elektromos kamion a legmerészebb várakozásokat is felülmúlja. 800 kilométert tud egy feltöltéssel megtenni. A jármű gyakorlatilag „bekamerázott”, szenzorozott, amivel úgy a sofőr, mint a közlekedés más résztvevőinek biztonságát is óvják. A Tesla Semi névre keresztelt gépcsoda kabinjában két hatalmas monitor van, amelyeken a vezetés közbeni összes információ megjelenítődik: a navigáció, az akkumulátorok feltöltöttségének szintje, s persze akár zenét is lehet hallgatni.

A Tesla amerikai cég elektromos teherautójának bemutatója Los Angelesben (Fotó: Reuters/Alexandria Sage)

Ha valaki az akkumulátorok feltöltésének idején aggodalmaskodna: a Semi mindössze félórás elektromos töltéssel egyhuzamban 640 kilométert is meg tud tenni. A tervezők remélik, hogy az új típusú elektromos szállítóeszközök elterjedése révén jelentősen csökkenni fog a levegő szennyezettsége.  2014-es kimutatások szerint ugyanis a kamiontársaságok által az utakon közlekedő járműveik Amerika légszennyezettségének 23 százalékáért voltak felelősek.

Elon Musk Tesla-vezér az amerikai cég elektromos teherautóinak bemutatóján Los Angelesben (Fotó: Europress/AFP/Veronique Dupont)

A Tesla Motors illetékesei kijelentették: az új elektromos kamionmodell a jelenlegi, hagyományosnak mondott típusoknál 25 százalékkal gazdaságosabban működik, ráadásul 1,6 millió megtett kilométerig a cég teljes garanciát vállal új, a jövőt idéző teherjárművére.

hirado.hu
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó