Puskagolyó ihlette a szuperkamiont
A Tesla nem elégszik meg a személyautók piacának forradalmasításával. Legújabban csúcsminőségű elektromos kamionnal rukkoltak elő, ami nemcsak külalakjában formabontó, hanem új szintet képvisel a teherszállítmányozásban.
2017. november 18. 09:57

Az új kamion minden korábbinál biztonságosabb és a kezelése is élvezetes – állítják a cég konstruktőrei.

Az eddig szinte csak személygépkocsi-gyártásra specializált Tesla Motors cég felfutóban van: az elmúlt időszakban rekordmennyiségű elektromos autót adott el az amerikai vállalat. Piaci érték tekintetében nemrégiben nemcsak a Fordot, hanem a hatalmas General Motorst is megelőzte. Mindezt úgy érte el, hogy a kínálatában mindössze néhány elektromos személyautó típus volt a listáján.

A Tesla elektromos kamionja több mint álom

A legújabb elektromos kamionjuk az összes kívánalomnak megfelel: érzékelőkkel, robotpilótákkal is felszerelték, és hagyományos üzemanyagokat egyáltalán nem igényel. A belbecs mellett lélegzetelállítóan merész a dizájn, ami már a kezdetektől olyannyira jellemezte a Tesla járműveit.

A Tesla Motors által közreadott képen az amerikai cég elektromos meghajtású kamionja, amelynek prototípusát 2017. november 16-án mutattak be a Los Angeles-i tervezőközpontban. (MTI//EPA/Tesla)

A Tesla amerikai cég elektromos teherautójának bemutatója Los Angelesben (Fotó: Reuters/Alexandria Sage)

Elon Musk, a Tesla Motors alapítója nem kis büszkeséggel tudatta: a jövőt fémjelző kamion külalakja cseppet sem véletlenül olyan, mintha „puskagolyó” lenne. A beszálláshoz szükséges lépcsősort még egy méteres ajtó is takarja: minden bizonnyal azért, hogy ezzel még jobban csökkentse a jármű légellenállását.

Az elektromos kamion a legmerészebb várakozásokat is felülmúlja. 800 kilométert tud egy feltöltéssel megtenni. A jármű gyakorlatilag „bekamerázott”, szenzorozott, amivel úgy a sofőr, mint a közlekedés más résztvevőinek biztonságát is óvják. A Tesla Semi névre keresztelt gépcsoda kabinjában két hatalmas monitor van, amelyeken a vezetés közbeni összes információ megjelenítődik: a navigáció, az akkumulátorok feltöltöttségének szintje, s persze akár zenét is lehet hallgatni.

A Tesla amerikai cég elektromos teherautójának bemutatója Los Angelesben (Fotó: Reuters/Alexandria Sage)

Ha valaki az akkumulátorok feltöltésének idején aggodalmaskodna: a Semi mindössze félórás elektromos töltéssel egyhuzamban 640 kilométert is meg tud tenni. A tervezők remélik, hogy az új típusú elektromos szállítóeszközök elterjedése révén jelentősen csökkenni fog a levegő szennyezettsége.  2014-es kimutatások szerint ugyanis a kamiontársaságok által az utakon közlekedő járműveik Amerika légszennyezettségének 23 százalékáért voltak felelősek.

Elon Musk Tesla-vezér az amerikai cég elektromos teherautóinak bemutatóján Los Angelesben (Fotó: Europress/AFP/Veronique Dupont)

A Tesla Motors illetékesei kijelentették: az új elektromos kamionmodell a jelenlegi, hagyományosnak mondott típusoknál 25 százalékkal gazdaságosabban működik, ráadásul 1,6 millió megtett kilométerig a cég teljes garanciát vállal új, a jövőt idéző teherjárművére.

hirado.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó