Erősíteni kell a határon túli közösségeket
Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a magyar közösségek a határon túlon is megerősödjenek, ilyen lehetőség a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási tér is, amelynek a létrehozására törekszik a magyar kormány – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton Szabadkán, ahol átadta a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- Kulturális Központ (VM4K) új épületét.
2017. november 18. 18:29

A menni vagy maradni kérdésében tiszteletben kell tartani mindenki döntését, és nem szabad hamis moralizálással támadni ezt a döntést, ugyanakkor a magyar kormány kötelessége az, hogy ha valaki maradni akar, akkor olyan feltételei legyenek, hogy megérje neki – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.

Olyan képzésekre van szükség, amelyek versenyképes tudást képesek biztosítani – mondta, majd úgy folytatta: ám nemcsak a teljesítmény vezet a boldoguláshoz, hanem az a közösség is, amelyben élünk.

Balog Zoltán kiemelte: olyan közösségre van szükség, amelyben lehetőség van arra, hogy egy-egy ügyet közösen lehessen sikerre vinni.

A magyar kormány egységes Kárpát-medencei felsőoktatási terének kialakítása már megkezdődött, de ennek a folyamatnak még koránt sincs vége – magyarázta a miniszter. Annak a lehetőségét kell megteremteni, hogy a diaszpórában és a nagyvárosokban élő kis magyar közösségek is meg tudjanak erősödni – tette hozzá. Ebben az oktatási intézmények fejlesztése tud segíteni, ha ugyanis a magyar nyelvű oktatási intézmények jobb lehetőségeket biztosítanak, mint a többségi nyelven oktatók, akkor akár a vegyes házasságokból származó gyerekeket is magyar nyelvű intézményekbe küldik majd – emelte ki az emberi erőforrások minisztere.

A tárcavezető aláhúzta: a magyar kormány azokat a programokat támogatja, amelyekre az adott külhoni magyar közösségnek szüksége van, illetve amelyekről a politikai érdekképviseleti szervekkel tárgyalni lehet.

A miniszter a felsőoktatási témák mellett egyéb olyan támogatási formákat is megemlített beszédében, amelyeket a magyar kormány biztosít a külhoni magyarság számára, például a január elsejétől igényelhető babakötvényt és anyasági támogatást.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ünnepi beszédében rámutatott: a VM4K kialakításáról egy évvel ezelőtt tárgyalt Balog Zoltán miniszterrel, és már meg is tudták nyitni az intézményt. 2004 óta többször is felmerült egy szabadkai székhelyű magyar felsőoktatási intézmény létrehozásának a lehetősége, ám most sikerült olyan megoldási formát találni, amely kielégíti a vajdasági magyar diákok igényeit, és versenyképes tudást képes számukra biztosítani.

A VMSZ elnöke aláhúzta: a politikai megállapodások és szerepvállalások mellett a szakmai megfontolások is meghatározzák azt, milyen fejlesztéseket valósítanak meg. A józan ész, valamint a közösség mérete és szándékai is befolyásolják azt, hogy milyen programok, elképzelések kelnek életre.

Annak ellenére, hogy Szabadkán, Zentán és Zomborban is van magyar nyelvű felsőoktatási képzés, a VMSZ elnöke továbbra is azt vallja, hogy a vajdasági magyar közösség számára az az előnyös, ha elsősorban az Újvidéki Egyetem karain tanulnak tovább magyar nyelven a diákok. Mindazonáltal, a szabadkai képzőközpont – a többi, magyar kormány által támogatott intézménnyel együtt – a szülőföldön való boldogulást segíti elő – tette hozzá Pásztor István. Leszögezte: a VM4K fontos tartóoszlopa lesz a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási térnek.

Az utóbbi száz évben a vajdasági magyar közösség gyakran érezte azt, hogy megfogyatkozott és meggyengült, ám annyira soha nem volt gyenge, hogy ne tudott volna talpra állni, és az anyaország segítségével tovább erősödni – hangsúlyozta az ünnepi épületátadáson Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke. A mostani ünnepi alkalom üzenete az, hogy „ha erős magyarságot akarunk a határon túlon, csak nemzetben lehet gondolkodni” – húzta alá az MNT elnöke.

A VM4K épületében a közeljövőben inkluzív, fejlesztő szakpedagógia szakirányú továbbképzés, fejlesztő gyógypedagógiai konduktorképzés és mechatronikai mérnöki mesterképzés indul magyar nyelven. A másoddiplomás képzéseket a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézettel, a budapesti Pető András Főiskolával, valamint az Óbudai Egyetemmel együttműködve valósítják meg Szabadkán.

A műemlékvédelem alatt álló egykori polgári ház, a Donát Mór-bérház képzőközponttá alakítását 400 millió forinttal támogatta a magyar kormány. Ebből az összegből hat tantermet, irodákat, könyvtárat, számítógépes szaktantermet, valamint egy alagsori klubhelyiséget építettek ki.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) épülete Szabadkán, az avatás napján, 2017. november 18-án. MTI Fotó: Molnár Edvárd

MTI