Külföldiek jöhetnek a naperőműves beruházásokba
Számos, támogatást elnyert napenergiás projekt végül nem valósul majd meg, tekintettel arra, hogy sok projektgazda számára komoly kihívást jelent a megfelelő műszaki szakemberek vagy a szükséges külső finanszírozás biztosítása.
2017. november 19. 11:37

– A naperőműves beruházások kivételes befektetési lehetőségnek számítanak, azonban nemcsak pénzügyi és műszaki, hanem jogi szempontból is számos megoldandó kérdést vetnek fel – mutatott rá a Deloitte Legal irodavezető ügyvédje. Erdős Gábor egy szakmai beszélgetésen fejtette ki: ilyen kérdés például a tervektől eltérő termelés, a kötelező átvételi rendszer (KÁT) jogosultságainak átruházhatósága, valamint a felhasználni kívánt ingatlan átminősítése. További kihívást jelent a fejlesztők és a befektetők számára a megfelelő banki finanszírozási struktúra kialakítása. A bankok oldalán a biztosítéki rendszer létrehozása igényel kiemelt körültekintést. Erdős Gábor szerint mindezek megoldásához szinte nélkülözhetetlen a külső szakértő bevonása.

Az előkészületek azért szükségesek, mert a közeljövőben megsokszorozódhat a magyarországi naperőművek száma a tavaly benyújtott kérelmek alapján. A következő néhány évben több mint 2000 megawattnyi, azaz a paksi atomerőmű teljesítményével szinte megegyező méretű támogatott naperőmű-kapacitás megvalósítására nyílik lehetőség Magyarországon, ami kiemelkedő lehetőség mind a szakmai, mind a pénzügyi befektetők számára. A fellendülés elsősorban a megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelés támogatási szabályainak közelmúltbeli változásának köszönhető.

 

A jövőben, Paks II mellett, a központi csillagunk energiájának hasznosítása a piac fő törekvése Fotó: Teknős Miklós

– Az elmúlt bő egy évtizedben nagyjából ötödére csökkent a naperőművek fajlagos beruházási kiadása – mondta Mező Csaba, a Deloitte energiaszektorának vezetője. Kiemelte, hogy a fejlesztések megtérülési ideje ma már 10-12 év körül van, vagyis a 20-25 éves támogatási jogosultsággal rendelkező projektek kiváló befektetési lehetőséget jelentenek. Ezért a számos hazai mellett már külföldi befektetők is élénken érdeklődnek a magyarországi naperőműprojektek iránt. A szakember emellett kitért az energiaipart átformáló azon trendekre és változásokra, amelyek a megújuló energiaforrások használatának és a digitalizáció elterjedésének következtében várhatók.

A következő néhány évben – a Paks II beruházás mellett – a naperőmű-fejlesztések jelentik majd a legnagyobb változást a magyar energiapiacon. Így várhatóan több, támogatást elnyert projekt nem valósul meg, mivel sok projektgazdának komoly kihívást jelent a megfelelő műszaki szakemberek vagy a szükséges külső finanszírozás biztosítása. Számos támogatási jogosultságot szerzett vállalkozás nem maga kezd bele a naperőművek megvalósításába, hanem külső befektetőt von be, így kialakult a KÁT-jogosultságot elnyert projektek másodlagos piaca is.

magyaridok.hu
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI