Német liberálisok: nem félünk az új választástól
A német és nem német lapok egyöntetűen megállapítják, hogy most kritikus, sőt katasztrofális idő következik Németországban, és a háború után első ízben bizonytalan lesz, milyen kormány irányítja majd az országot.
2017. november 20. 18:12

A vezető német lapnak, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozott Nicola Beer, a német liberálisok pártjának, az FDP-nek a főtitkára.

Továbbolvasás előtt lényeges megemlíteni, hogy a németországi liberális párt jelentősen eltér magyarországi volt és jelenlegi, a valóságidegen, dogmatikus papagájokat leképező válfajaitól.

Németországban tegnap éjfél előtt pár perccel kelt fel Christian Lindner, az FDP pártelnöke a merkeli koalíciós egyeztető tárgyalóasztaltól és jelentette be, a megbeszélések kudarcot vallottak. Amire jöttek a szokott emberektől a szokott klisék. Mint például Reinhard Bütikofer zöldpárti politikustól, aki azzal rontott neki Lindnernek, hogy „a populista agitációt választotta az állampolitikai felelősség helyett”.

Nicola Beer Fotó: MTI

A német és nem német lapok egyöntetűen megállapítják, hogy most kritikus, sőt katasztrofális idő következik Németországban, és a háború után első ízben bizonytalan lesz, milyen kormány irányítja majd az országot.

Számos cikk katasztrófáról ír és arról, hogy Merkel kancellár pályájának vége lehet.

Azt is megjegyzik, hogy a Brexit, valamint a „lengyel és magyar probléma” mellett ez nagyon nem hiányzott az Európai Uniónak.

Az FAZ ezzel foglalja össze beszélgetését Nicola Beerrel: „Vajon az FDP a Jamaika egyeztető tárgyalásaiból való kiszállását már régóta tervezte?

A liberálisok a vádat visszautasítják és keményen bírálják a többi tárgyalópartnert.”

Amikor Lindner felkelt a székről, kijelentette:

„Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni”.

Az FDP-nek azután szembe kellett néznie azzal a váddal, hogy a kiszállást már régóta tervezik.

Ezzel vádolták őket a zöldeken kívül a CDU-sok is.

Beer visszautasította ezt a vádat. Azt mondta, a döntés sokkal inkább akkor született, ami után Christian Lindner pártelnök és Wolfgang Kubicki alelnök tárgyalt és egy-másfél órával a bejelentés előtt született meg a döntés a kiszállásról.

Az ok az volt, hogy a tervezett koalíciós partnerekkel, a CDU-val, a CSU-val és a zöldekkel lehetetlen lett volna elérni Németország modernizálását, mondta Beer a lapnak.

Hozzátette, a nagyobb kérdéseknél sem volt közeledés, mint a képzés, a menekültek és a digitalizálás témájában. Arra a kérdésre, hogy az esetleges új választás esetében Merkelnek kellene a kancellárjelöltnek lennie, azt felelte, „azt a CDU/CSU-nak kell eldöntenie”.

Lovas István

magyaridok.hu
  • Szarvas József: El kell vállalni a feladatot!
    Van jó pár olyan gondolatom, kérdésem, amely egy színészi pályára készülő fiatal számára izgalmas lehet. Most a diákokkal együtt magam is pályakezdő leszek. Több mint negyven magam mögött hagyott évaddal.
  • A mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája
    A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája - jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán kedden Nyíregyházán.
  • Eleven és gazdagodó a nemzeti hagyomány
    Mind a hungarikumokkal, mind a folkTrend! mozgalommal azt mutatjuk be, hogy milyen ma a magyar és milyen lehetne. Tehát nem kell leragadnunk ott, hogy milyen volt. Föl kell mutatnunk azt, hogy ez élő kultúra, sőt elevenebb is lehetne.
MTI Hírfelhasználó