A magyarok nem tudnak ünnepelni a románokkal
Megkezdődik az a rendezvénysorozat, amely Erdély és Románia „nagy egyesülésének” százéves évfordulóját méltatja.
2017. november 28. 10:31

Románia a közelgő nemzeti ünnep lázában ég. Az idei december elsejével veszi kezdetét a centenáriumi év, megkezdődik az a rendezvénysorozat, amely Erdély és Románia „nagy egyesülésének” százéves évfordulóját méltatja a legkülönbözőbb formában. Az esemény kapcsán ismét megfogalmazták elvárásaikat az erdélyi magyarok képviselői.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Transindex hírportálnak nyilatkozva megismételte korábbi, nagy visszhangot keltő kijelentését, miszerint a magyarok nem tudnak együtt ünnepelni a románokkal december elsején, de hozzátette: meg kell próbálni a jövő felé nézni, s azt közösen megtervezni.

Az RMDSZ elnöke egy szombati pártrendezvényen is kitért a centenáriumra. Mint elmondta, arról sosem a sértés vagy a bántás szándékával beszélt, de nem félt feltenni azokat a fontos kérdéseket, hogy mi javult és romlott a magyar közösség szempontjából száz év után. „Nem szabad sündisznóállásban végigvárni, hogy 2018 elteljen” – fogalmazott Kelemen Hunor.

December elseje szóba került a Magyar Polgári Párt (MPP) tanácskozásán is. Az RMDSZ-szel közös parlamenti frakciót alkotó formáció elnöke, Biró Zsolt elmondta, erdélyi magyar nemzeti konzultációt szerveznek a politikai szereplőkkel, az autonómia kérdését felvállaló civil szervezetekkel, de kikérik a polgárok véleményét is.

Fotó: MTI

Az MPP sajátos státusú önkormányzati régióként ismertetné el a Székelyföldet, amelynek a többi leendő régióhoz hasonlóan saját politikai-közigazgatási önkormányzata van, de többlethatásköröket kap sajátos kulturális-nyelvi karaktere, életmódközössége védelme érdekében.

A kolozsvári Krónika című napilap beszámolója szerint a párt alkotmánymódosítást is javasol. Eszerint az alaptörvény leszögezné: Románia szuverén, oszthatatlan nemzetállama a románoknak s az együtt élő őshonos nemzeti közösségeknek, akik államalkotói tényezői a román államnak.

A közelgő magyarországi választások kapcsán hozott határozatában az MPP szükségesnek tartja a Kárpát-medencei magyarság lelki, szellemi és anyagi erőforrásainak összpontosítására irányuló nemzeti integráció politikájának folytatását.

Pataky István (Marosvásárhely)

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
  Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében egész Európa legnagyobbja lesz.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
 • Gulyás: iskolaőrséget hoz létre a kormány
  Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt: 2021. január 1. helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat.
MTI Hírfelhasználó