A migrációnak kimeríthetetlen forrásai vannak Afrikában
Az illegális bevándorlás kimeríthetetlen utánpótlással rendelkezik Afrikában, és az ezt bátorító, bíztató uniós, brüsszeli politika teljes zsákutca, amely veszélyezteti Európa biztonságát – húzta alá az MTI-nek telefonon nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Abidjanból, ahol az EU-Afrika csúcstalálkozón képviseli a magyar kormányt.
2017. november 30. 14:51

Az elhangzottak alapján helyesnek bizonyulnak azok az előrejelzések, melyek szerint egyre növekedni fog a migrációs nyomás Európára Afrika felől; több országot terrorista tevékenység destabilizál, sok ország küzd gazdasági kihívásokkal, a nemzetközi műveletek miatt visszaszoruló terrorszervezetek pedig egyre elkeseredettebb harcot folytatnak – foglalta össze tapasztalatait a magyar diplomácia vezetője.

„Mindezek miatt sajnos világos, hogy az elkövetkező időszakban növekedni fog a migrációs nyomás Európára” – vélekedett Szijjártó Péter, rámutatva, hogy már most 400 ezer ember torlódott fel Líbiában, és Afrika lakossága a jelenlegi 1,2 milliárdról a duplájára emelkedik 2050-re.

A csúcstalálkozón bebizonyosodott, hogy nagyon veszélyes az a politika, mely a demográfia és munkaerőpiaci kihívásokra adandó legjobb európai válaszként tekint a migrációra – hangoztatta a tárcavezető.

„Egy-egy ilyen bíztató, bátorító mondat afrikai bevándorlók ezreinek, százezreinek megindulását okozhatja Európa irányába” – fogalmazott a miniszter.

A külgazdasági és külügyminiszter a csúcstalálkozón elmondott felszólalásában világossá tette, hogy a kormány megérti, hogy egyes országok bevándorló országgá szeretnének válni, vagy nem tudnak ennek ellenállni, de Magyarország nem ilyen.

„Magyarország magyar ország kíván maradni. Nem szeretnénk bevándorló ország lenni. Ezért határozottan ellenzünk minden olyan európai döntést, amely akár az afrikai, akár más irányú migrációt akárcsak egy kicsit is bátorítja” – emelte ki a miniszter.

Szijjártó Pétert fogadta az elefántcsontparti miniszterelnök. Találkozott a Egyiptom, Líbia, Ghána, Sierra Leone, a Seychelles-szigetek, Botswana és Niger külügyminiszterével.

Később a miniszter a mozambiki és a szomáliai diplomácia vezetőjével is tárgyalt. Mint elmondta: több ország osztja a magyar álláspontot, és készséget mutatnak az együttműködésre.

Biztonsági okokból az afrikai országoknak sem érdekük, hogy tömegek áramoljanak ellenőrizetlenül keresztül a kontinensen, és az is ellentétes az érdekeikkel, ha a legjobb munkaerő jelentős része távozik, ami gazdasági problémákat okozhat, s ezáltal továbbösztönzi a migrációt – magyarázta a miniszter.

Szijjártó Péter ghánai kollégájával, Hanna Tettehhel is találkozott Abidjanban Fotó: MTI/KKM

Többen megerősítették, hogy három pont köré kell szervezni Afrika és Európa együttműködését a migráció megfékezése érdekében; az elvándorlás bátorítása helyett határvédelmi segítséget kell nyújtani, gazdasági fejlesztési támogatást kell folyósítani, és ösztöndíjprogramokat kell biztosítani az afrikai országoknak – számolt be találkozóiról a tárcavezető.

„Magyarország kész ezekben nemcsak részt venni, hanem fontos szerepet vállalni” – húzta alá a miniszter, kiemelve, hogy Magyarország 976 államilag finanszírozott ösztöndíjas helyet ajánlott fel eddig magyar egyetemeken afrikai diákoknak, hogy a diplomás fiatalok aztán saját országaikat tudják segíteni.

MTI
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
  • Tisztifőorvos: továbbra is indokoltak a korlátozások
    Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó