A hivatalokkal szembeni fellépésre buzdít a TASZ
Az utóbbi években jelentős összeget fordított hálózatépítésére a Soros György támogatását élvező Társaság a Szabadságjogokért. A szervezet most arra szólította fel a civil aktivistáit, hogy vonják ellenőrzésük alá az önkormányzatokat és a kormányhivatalokat.
2017. december 2. 10:00

„Érzed, hogy nem tetszik a rendszer, de nem tudod, hogyan lépj fel ellene, hogyan tedd szóvá?” – olvasható a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózata által bőkezűen támogatott Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyik reklámjában. A szervezet, amely érzékelhetően fogást keres a kormánypártokon, a közelmúltban részletes választ adott a kérdésre, amikor közzétett egy, amolyan „helyi aktivistáknak” szóló kiskátét, ami egyúttal arra buzdítja a civil ellenzéket, hogy szállják meg az önkormányzatok testületi és bizottsági üléseit, rögzítsenek lehetőleg minden elejtett szót, mondatot, hallassák a hangjukat a közmeghallgatásokon és bombázzák adatigénylésekkel a hivatalokat.

Az útmutatóban részletesen leírják „hogyan menj be egy ülésre vagy vegyél részt közmeghallgatáson, hogyan készíts felvételt vagy juss hozzá a jegyzőkönyvhöz, és jogsérelem esetén mire hivatkozz és hogyan kérj jogorvoslatot. Ezen túl arra is kitérünk, hogy milyen helyi nyilvánossággal kapcsolatos rendeleteket keress meg, ezeknek milyen törvényi előírásoknak kell(ene) megfelelniük, és hogyan tégy panaszt vagy bejelentést a kormányhivatalnál, ha törvényte­lenségre gyanakszol.”

 

A liberális jogvédők rendszeresen támadják a kormányt Fotó: Facebook

Mindenképpen figyelemre méltó, hogy a nagy múltú szervezet a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején például nem igyekezett hasonló akciókkal beavatkozni a közügyekbe. Ahogy az is, hogy a Helyi aktivizmus programot éppen a választások előtt hirdették meg. A Magyar Idők korábban beszámolt arról, hogy a Soros György támogatását élvező szervezetek közül több jutott hozzá jelentősebb összegekhez az elmúlt években az OSF-től vagy más, hasonló ideológiát követő szervezetektől. A támogatások célja a cigányság mozgósítása, illetve a hálózatépítés – elsősorban vidéken, ahol a balliberális pártok támogatottsága hagyományosan alacsony. A liberális jogvédők ugyanakkor arra is minden alkalmat megragadnak, hogy nemzetközi fórumokon támadják a magyar kormány politikáját.

– A jövő héten Soros brüsszeli emberei ismét meghallgatásra citálják Magyarországot, ahol a Soros által pénzelt szervezetek – a Társaság a Szabadságjogokért, illetve a Helsinki Bizottság – szakértői fognak hazánk ellen vádaskodni – jegyezte meg ezzel összefüggésben Hollik István tegnapi sajtótájékoztatóján. A KDNP-s politikus hozzátette: a sikeres nemzeti konzultáció után a milliárdos tőzsdespekuláns ügynökszervezetei, az Európai Parlamentben a brüsszeli lobbistái, szövetségesei, alapítványai és az általa kitömött hazai és külföldi médián keresztül támadja Magyarországot. Az országgyűlési képviselő szerint a forgatókönyv része az is, hogy az unió vezetői a következő költségvetési ciklusról szóló tárgyalásokon gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra, míg az el nem fogadja a Soros György által támogatott bevándorláspárti politikát.

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
MTI Hírfelhasználó