Szent Miklós legendáinak nyomában
Derítsük ki, ki ez a kedves, fehér szakállas idegen, aki december 6-ra ajándékot csempész a gyerekek cipőjébe.
2017. december 6. 10:20

Noël Baba, az ajándékozó apa legendája

Szent Miklós püspök legendája a legtöbbek számára ismert. A tehetős családból származó, árva fiú, akinek családját egy járvány vitte el, a tragédia után kolostorba vonult, műveltséget szerzett, és a papi hivatást választotta. Életét a gyermekek és az emberiség tanításának szentelte. Bárki segítségért fordulhatott hozzá, ötvenkét esztendős püspöksége alatt ezrek foglalták imába a nevét.

A püspök egy nap felfigyelt egy elszegényedett nemesi családra a kolostor szomszédságában. A jobb napokat látott család úgy megnyomorodott egy sorscsapás következtében, hogy betevő falatra is alig futotta náluk. Szegény embernek három eladósorban lévő leánya volt. A hajadonok egy este azon vitatkoztak, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy segíteni tudjon hozzátartozóin, és legyen betevő a másik férjhez adásához. Ezt az alkudozást Miklós püspök meghallotta, mikor az ablak alá ért. Visszasietett hát a templomba, és egy marék aranyat kötött keszkenőbe, és bedobta az ablakon. Így egyik lány sem kényszerült végül rabszolga sorba.

Az ezt követő két évben ugyancsak látogatást tett december 5-én a családnál titokban. A harmadik esztendőben, mikor a legkisebb lány került sorra az ajándékozás sorában, Miklós püspök  felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére, és a nyitott tűzhely kéményén dobta be az ajándékot. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandallószerű tűzhelybe száradni, és az ajándék pont beleesett.

Az ismeretlen jótevőt Tél Apóként kezdték emlegetni, mert ajándékait mindig télvíz idején, a Taurus hegyéről osztogatta.  De a nép Noël Babaként is emlegette, ami azt jelenti Ajándékozó Apa. Így született meg a piros ruhás Mikulás legendája, és a közel-keleti valóságos eseményeken és személyeken alapuló történet elemei rövid időn belül meghódították a világot.

Joulupukki, a lappföldi Mikulás alakja is mitológiai eredetű (MTI-fotó: Kovács Tamás)

Mitológiai gyökerek

Egy másik eredettörténet Észak-Európába kalauzol minket, ahol Odint, a germán területeken Wodant tisztelték főistenként. Odin/Wodan a hagyomány szerint a bölcsesség, a mágia, az okkult tudományok, a rúnák, a költészet és a háború istene. Fehér szakállú, idős emberként ábrázolták, aki öltözékként köpenyt, köntöst hordott. Az égen és a tengereken lovagolt végig gyors, nyolclábú hófehér lova hátán (a nyolc az átváltozás száma), kezében mindig soha célt nem tévesztő lándzsáját tartotta. Alakja mitikus megszemélyesítése a jóságnak bölcsességével, fehér szakállával és fehér lovával. Vélhetően ez a paripa alakult át a lappföldi összemosódások révén rénszarvassá.

De a kelta mitológiában még találkozhatunk egy másik, a kereszténység Mikulására sokban hasonlító alakkal, aki a Yule-tide-kor, az újjászületés és a fény visszatérésének ünnepén játszik szerepet. Ő a Magyalkirály, aki felett a téli napfordulókor a Tölgykirály győzedelmeskedik. A Magyalkirály uralmát a nyári napfordulókor kezdi meg. Ő azoknak a napoknak az ura, amikor a nappalok fokozatosan rövidülnek. A téli napfordulókor visszatér a Tölgykirály, és legyőzi a Magyalkirályt. Ettől a naptól kezdve hosszabbodnak a nappalok, erősödik a fény.

Küzdelmük tárgya pedig nem más, mint az Istennő, akinek mindketten el szeretnék nyerni a kegyeit. Kettejük csatája örökös, mert a fény nem létezhet a sötétség nélkül, és ez fordítva is igaz. Mások szerint a Mikulás a Yule-bak alakjából is eredeztethető, aki a hátán magával hordja a Yule manót.

A yule szó egyes értelmezések szerint kereket jelent, míg máshol kisdedként fordítják. Előbbi az évkerékre, míg utóbbi az újjászületésre, a fény eljövetelére utal.

Rémisztő kísérők

Egyes legendák szerint a Yule bak sem egy barátságos lény volt, de a kísérői a manók vagy ahogy mi ismerjük őket a krampuszok, rajta is túl tettek. Az ördögszerű, sötét szőrű, patás figurák a pogány hiedelemvilágból maradtak ránk, és ők azok, akiknek a jóságos, ajándékot osztogató Mikulás mellett az a szerep jutott, hogy virgácsokkal és riogatásokkal jobb viselkedésre bírják a rosszcsont, virgonc gyermekeket.

hirado.hu
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó