A brüsszeli meghallgatások őszintétlenek
Magyarország az Európai Parlament állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi bizottság (LIBE) elé áll egy csütörtökre tervezett meghallgatás keretében. Az ülésen részt vesz a Helsinki Bizottság, a TASZ, a Médiaelemző Műhely, valamint az Amnesty és Alapjogokért Központ is.
Utoljára frissítve: 2017. december 6. 14:48
2017. december 6. 14:30

A meghallgatáson elemzők, civil szervezetek tartanak beszédeket, ezután a képviselők kérdéseket tesznek majd fel, melyre rövid válaszokat lehet adni – mondta el Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója  a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Egy világnézeti vita 

Hozzátette: nem tartja célravezetőnek ezeket a meghallgatásokat, mert őszintétlenek. Senki sem a valós álláspontját mondja el, hanem technikai, jogi köntösbe megfogalmazott kritikák hangzanak el, ahelyett, hogy előállnának a farbával.

Ugyanis világnézeti vitáról van szó: a multikulti, föderatív Európai Egyesült Államok víziója és a tagállami szuverenitás, a Nemzetek Európája-koncepció áll szemben egymással.

Ehelyett olyan fogalmakba kapaszkodnak, mint a jogállamiság, demokrácia, az emberi jogok, a menedékjog, és ezeken keresztül próbálják lőni a renitens tagállamokat – mondta Szánthó Miklós.

Nincs definiálva 

A 7. cikkely szerinti eljárás ahhoz is elvezethet, hogy felfüggesszék egy tagállam szavazati jogát: de hogy ehhez pontosan milyen eljárás vezet el és milyen jogi alapja van, arra nincs meghatározás – magyarázta a szakértő.

Hozzátette: nincs arra definíció, mi számít jogállamiságnak, hiszen ebbe beletartozhat az is, hogy kizárólag férfinak és nőnek van joga házasságot kötni, a liberális felfogás szerint azonban az is a jogállamiságba tartozik, hogy férfi férfival, nő pedig nővel kössön házasságot, illetve „különböző genderek” is házasodjanak.

Magyarország és Lengyelország álláspontja szerint menedékjoghoz csak az első biztonságos országban van joga a menedékkérőnek, míg egy másik jogállam-koncepció szerint az a jogállam feladata, hogy egy szír vagy afgán menekülőt az unió területén is be kell fogadni.

Általános elvekre hivatkoznak 

Sajnálatos módon éppen ezért lehet a többi között belekötni, hogy a civil törvény vagy a külföldi egyetemek működését szabályozó jogszabály-módosítás sértené a jogállamiságot – fogalmazott Szánthó Miklós. Kiemelte: a civil törvénynél nem tudott olyan pontot felmutatni az unió, mely ellenkezne az uniós jogszabállyal, csakis általános elvekre próbáltak meg hivatkozni.

Az egyetemeket érintő törvénymódosítás esetében abszurdabb a helyzet, hiszen a  törvénymódosítás harmadik országbeli felsőoktatási intézményekre vonatkozik, így az uniónak nem is lenne hozzá semmi köze – húzta alá Szánthó Miklós.

Hidvéghi: Soros brüsszeli emberei újra Magyarországot támadják

Soros György brüsszeli emberei csütörtökön újra Magyarországra támadnak - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Kifejtette: a spekuláns brüsszeli szövetségesei, karöltve az általa pénzelt szervezetekkel, csütörtökre meghallgatást szerveznek az Európai Parlament belügyi, állampolgárjogi és igazságügyi bizottságában.

Ez a meghallgatás nem más, mint egy újabb politikai nyomásgyakorlási eszköz Magyarország ellen, hetet-havat összehordanak majd azzal a céllal, hogy lejárassák és büntessék hazánkat, mert szembemegy az erőltetett bevándorlással, és nemet mond a Soros-tervre - mondta.

Hidvéghi Balázs hozzátette: a meghallgatás is mutatja, milyen mértékben áll Brüsszel a Soros-birodalom befolyása alatt. Kiemelte: a meghallgatást szervező bizottságban hemzsegnek Soros György szövetségesei, "a megbízható képviselők".

Kitért arra is, hogy ez a bizottság hozta tető alá a nem olyan régen megszavazott migrációpárti EP-határozatot is.

Hidvéghi Balázs rámutatott: a testület ülésére olyan külső szervezetek hívtak meg Magyarország ellen tanúskodni, mint a Helsinki Bizottság, a Mérték médiaelemző műhely. Közös bennük, hogy Soros György biztosítja számukra a pénzügyi hátteret és rendszeresen bevetik őket Magyarország ellen - jegyezte meg.

Értékelése szerint lesz egy meghallgatás, ahol Soros emberei meghallgatják Soros embereit és aztán közösen jól elítélik Magyarországot. Mindez felháborító, álságos és nagyon átlátszó - fogalmazott a fideszes politikus, aki szerint nyilvánvaló mire megy ki a játék és mi van a háttérben. Az, hogy Magyarország nemet mond az erőltetett bevándorlásra, a betelepítésekre, a Soros-tervre és ezért helyezik újra és újra nyomás alá - rögzítette.

Hozzátette: a meghallgatáson Magyarországot képviselő Szijjártó Péter külügyminisztertől azt kérik, vigye el Brüsszelbe a magyar emberek hangját. Tájékoztassa a bizottságot arról, hogy egyedül az unióban Magyarországon kérték ki az emberek véleményét a bevándorlásról, a Soros-tervről. Mondja el azt is, hogy rekordszámú volt a részvétel, s a szavazásra jogosultak több mint egynegyede gondolja úgy, hogy fontos véleményt formálnia a Soros-tervről. Ez azt mutatja, helyes volt megkérdezni az embereket, hozzájuk fordulni - közölte, megjegyezve: talán nem tévednek nagyot, ha azt feltételezik, a magyar emberek elutasítják a Soros-tervet.

Kérdésre arról, hogy Kovács Béla - aki ellen szerdán emelt vádat az ügyészség - kilép a Jobbikból, azt mondta: ez egy nagyon súlyos európai szintű ügy. Az látszik, hogy a Jobbik újabb és újabb törvénytelenségekbe bonyolódik. Tisztázódnia kell annak, hogy Kovács Bélának mi volt a szerepe, mit tett és mit nem, ahogy annak is, ez milyen módon érinti az ellenzéki pártot. Azok a vádak, amelyek Kovács Bélával összefüggésben megfogalmazódtak, még jobbikos politikusként fogalmazódtak meg vele szemben - mutatott rá a kommunikációs igazgató.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc - MTI
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Megpróbálják Párizst majmolni
  Az ellenzéki pártok kezdeményezésére indult Kossuth téri rendezvény alkalmi felszólalásokkal kezdődött szerda délután a fővárosban. A szervezők arra buzdították az összegyűlteket, hogy mondják el véleményüket a délelőtt elfogadott törvénymódosításról. Közben többen azt kiabálták: "Vesszen a kormány!".
 • Orbán: A törvény jót fog tenni a munkavállalóknak
  Fontos és jó törvényt alkottunk – nyilatkozta újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután a képviselők megszavazták a munka törvénykönyve módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.
 • Inkább hasonlít az ellenzék egy állatkertre
  Az ellenzék agresszív viselkedése nevetségességbe torkollott, bohócot csináltak magukból az Országgyűlésben - értékelte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a szerdai parlamenti történéseket újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó